Ексклюзиви
пʼятниця, 27 січня 2012 13:37

"Янукович людина лякана. Раніше — Майданом, тепер — оточенням" - власник "Простопрінт"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Підприємець Денис Олєйніков: ”Небагато європейців знають прізвище Януковича. ”А-а-а, Україна, — кажуть. — Це Кличко, футбол, Шевченко, диктатор, Тимошенко в тюрмі”
Підприємець Денис Олєйніков: ”Небагато європейців знають прізвище Януковича. ”А-а-а, Україна, — кажуть. — Це Кличко, футбол, Шевченко, диктатор, Тимошенко в тюрмі”

Власник фірми "Простопрінт" 34-річний Денис Олєйніков останні чотири місяці живе в Хорватії. Виїхав туди з родиною після порушення кримінальної справи. Його підприємство друкувало футболки з іронічним антипрезидентським написом "Спасибо жителям Донбасса". Олєйнікови подали документи на отримання статусу політбіженців. Із Денисом ми зв'язалися через інтернет-телефонію. Говоримо російською.

— Продовжую розвивати "Простопрінт", — розповідає. — Сконцентрувалися на роздрібних клієнтах і російському ринку. Виріс продаж через сайт.

Після вашого від'їзду тиск на фірму припинився?

— Продовжується. Нових і колишніх працівників тягають на допити. Вимагають підтвердити, що я наказував на футболках друкувати логотипи Євро-2012 (кримінальну справу порушили за незаконне використання товарного знаку футбольного чемпіонату Євро-2012. — "ГПУ"). Щоб вибити такі покази, погрожували. Майор УБОЗ обіцяв зґвалтувати технолога 19-річну Галину Редько. Іншій працівниці казали: "Ти будеш у тюрмі, а діти самі залишаться". Знайшли чим надавити на кожного.

Останній місяць показав, що справа шита білими нитками. Якщо не фальсифікують, максимум дадуть штраф. Почали шукати, чи не виплачували ми зарплату в конвертах, чи правильно оформили договір оренди на приміщення.

У вас були подібні порушення?

— Будь-який малий чи середній підприємець не може бути абсолютно білим. Іноді в нас люди працювали у вихідні, я їм видавав по тисячі гривень премії. Коли переїхали на восьмий поверх у нове приміщення, прийшов пожежний. Сказав, що треба робити аварійний вихід — сходи на перший поверх. Я порадив спитати в орендодавця, чому здали цей офіс. А він каже: "Ви тепер відповідальні". У таких ситуаціях всім перевіряльникам казав: грошей не дам, але можу проспонсорувати громадські заходи. У пожежників була команда КВК — ми їм надрукували 10 футболок, і претензій більше не було.

Давали хабарі чиновникам?

— 2009 року мали тираж для дитячого фестивалю, коли приперлися перевіряльники з енергонагляду. В інший день я перекинув би замовлення, але це був вечір п'ятниці. То дав їм 400 доларів, і вони пішли.

Як змінилися розміри хабарів до Януковича і за нього?

— Колеги по ринку кажуть, що ситуація ускладнилася. До Януковича був період помірного лібералізму — багато безладу, хабарів, але й реальні механізми контролю за чиновниками. Міліція боялася прокуратури, митниця та податкова — судів. Тепер єдиний спосіб працювати — іти в тінь.

Скільки підприємців подалися туди?

— На мою суб'єктивну думку — кожен третій перебудовує бізнес, щоб перейти в тінь. Відроджується бартер, розрахунки готівкою. У сегменті рекламно-сувенірної продукції абсолютно благополучні компанії розпродують обладнання та йдуть із ринку. Займаються поставками, торгівлею — тими бізнесами, де не треба мати склад і активи. Бо якщо в тебе щось є, воно стоїть, має цінність, і ти це показуєш — можуть просто забрати.

Хто здатен контролювати владу?

— Сьогоднішня опозиція не може. Я її поділяю на три види. Перший — "Фронт змін" і Наталія Королевська. Це зручна опозиція, яку показуватимуть міжнародній спільноті. Не тому, що Янукович великий шанувальник демократії, просто без опозиції його режим — диктатура. А диктатурі грошей у борг не дадуть, санкції можуть застосувати. А раптом Росія ще підніме ціну на газ і потрібно буде повертатися обличчям до Європи?

Янукович людина лякана. Раніше — Майданом, тепер — оточенням. Воно робить усе, щоб розвивати страхи президента. Навколо нього створюють атмосферу змови — "кругом вороги". У "Спасибо жителям Донбасса" їм ввижалося, ніби це Юля з тюрми витворяє. Коли така атмосфера, то "придворним" набагато легше отримати надзвичайні повноваження. Звідси й феноменальна кар'єра Валерія Хорошковського, найімовірніше — наступного прем'єра.

Зв'язок із Денисом Олєйніковим переривається. Він підключається знову та продовжує:

— Другий вид опозиції — обезголовлений БЮТ. Там немає лідерів, окрім Тимошенко. Засудили людину, яка набрала 45 відсотків голосів на виборах, а на майдані не можуть зібратися хоча б 10 тисяч людей. По цеглинці рознесли б Печерський суд. Партія Тимошенко — малозрозумілі сірі особистості, як Олександр Турчинов. У нього нема харизми вести за собою, запалити словом. А нові обличчя вони до себе не пускають.

Третій вид опозиції — старі малі демократичні партії.

Чи зможуть протистояти владі позапарламентські політичні сили — "Удар" Кличка, "Свобода" Тягнибока, "Громадянська позиція" Гриценка?

— У них є шанс мати підтримку. Наймасовіший виборець сьогодні голосує "проти всіх" або "повбивав би всіх". Люди шукають того, кому можуть віддати голоси, бо теперішнім політикам не довіряють.

Мій друг, гравець у "Що? Де? Коли?", планує примкнути до якоїсь сили. Прийшов у штаб "Удару" Кличка: "Хлопці, я хочу бути з вами". Вони: "Добре, йди розклеюй листівки". Поклеїв, прийшов знову. Дають йому інші листівки — розкладай у поштові скриньки. Він каже: "Я все розумію. Але в мене освіта, життєвий досвід, можу більше, ніж розповсюджувати листівки". Одразу почалися підозри, що він на їхнє місце претендує: ми тут заслужені борці з режимом, а ти з вулиці прийшов до нашої пісочниці.

Анатолій Гриценко чи не найдовше сидів у резерві. Підійшов до сьогоднішніх виборів без негативної аури. Тепер може про себе заявити. Йому треба йти в люди — оголосити призов нових активістів.

Нещодавно ви заявили про створення в Україні громадської організації "Рух розумних". Очолите його?

— Я його тільки ініціюю. Хотів би запустити процес об'єднання людей по регіонах. Політик має бути в гущі подій, а за кордоном я не можу бути ефективним лідером. Зараз до мене, всупереч моєму бажанню, прикута увага людей. У тому числі тих, хто більше не може стояти осторонь від політики. Кілька років тому чесні та демократичні люди вирішили, що політика їм не потрібна. Тоді погані та хитрі взяли владу й стали управляти.

Який може бути механізм запуску нового громадського руху, щоб до нього приєдналися люди?

— Потрібні діалоги з ними. Усі сьогоднішні партії побудовані за вертикальним принципом. Зверху щось придумали, спустили, й місцеві керівники вибудовують вертикалі під себе. А люди хочуть діяти, хочуть бути почутими. Справжня політика має робитися в будинках, дворах, районах. Зібралися 5-10 людей — отримали в райраді дозвіл на проведення сільськогосподарського ярмарку на своєму стадіоні чи бульварі. Від такої місцевої політики виграв би район.

Як у Європі оцінюють ситуацію в Україні?

— Небагато людей знають прізвище Януковича. "А-а-а, Україна, — кажуть. — Це Кличко, футбол, Шевченко, диктатор, Тимошенко в тюрмі".

 

На місяць витрачають 3000 євро

Київська фірма "Простопрінт" випускає сувенірні футболки, чашки, календарі. Після обшуків і звинувачень у незаконному використанні знаку Євро-2012 Денис Олєйніков пробував захищатися, проводив акції протесту. Уночі 20 вересня торік виїхав у Молдову через Придністров'я — з 39-річною дружиною, 11-річною донькою та 6-річним сином.

— Шенгенська віза була тільки в мене. Треба було або залишати родину в Молдові, або їхати в країну, де віза не потрібна. Хорватію обрали випадково. До того ж тут хороші тенісні школи (торік донька Олєйнікова виграла чемпіонат України з тенісу серед дівчат до 10 років. — "ГПУ").

Родина витрачає на життя в Хорватії 3 тис. євро на місяць. Із них половина — на уроки тенісу для доньки. 700 євро йде на оренду квартири.

 

Зараз ви читаєте новину «"Янукович людина лякана. Раніше — Майданом, тепер — оточенням" - власник "Простопрінт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути