Ексклюзиви
середа, 25 квітня 2007 17:26

Анатолій Селіванов не довіряє суддям

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На столі в Анатолія Селіванова малиновий календар Соціалістичної партії
На столі в Анатолія Селіванова малиновий календар Соціалістичної партії

Із 1999 року постійним представником Верховної Ради в Конституційному суді є 62-річний Анатолій Селіванов. За цей час змінилися три склади парламенту.

— Кожного разу, безумовно, відчуваєш, кого представляєш, — розповів він "ГПУ" перед учорашнім засіданням. — Відстоювати права Верховної Ради дуже складно. Моя місія — довести, що більше правди в парламенту, ніж у президента.

Кабінет Селіванова розташований на четвертому поверсі. Він ввічливо запрошує всередину. Зі столу прибирає малиновий календар Соціалістичної партії й каже: "Ніякої агітації". Усміхається та сідає за стіл. Дзвонить мобільний. Відповідаючи, каже, що на зв"язок вийде після дванадцятої години.

Що ви відчували, коли судді Конституційного суду ставили вам запитання, а ви відмовлялися від відповідей?

— Я повинен був говорити. А тут довелося утримуватись, — каже Селіванов, зручніше вмощуючись у кріслі. — Це в мене вперше в житті, коли я утримувався від відповідей. Але судді Лилак і Кампо ставили такі запитання, щоб людина нервувала. Провокували мене. Я вважаю некоректними такі запитання мені як професору: що таке закон? право? Влаштували мені екзамен для студентів другого курсу.

Однак суддя Станік такі самі запитання ставила представникові президента Володимиру Шаповалу...

— Я погоджуюся на запитання, коли вже висловлена позиція. Я ще не відкрив рота, а мені вже ставлять 55 запитань, — ухиляється від відповіді Селіванов. — Як мені можна заздалегідь ставити запитання,  коли я ще своєї позиції не довів? Це спричиняє мені дискомфорт. Тому я їм не довіряю, у них упереджена думка.

Краще мені повіситися

Але якщо йти за вашою логікою, то представник президента Володимир Шаповал теж міг би не відповідати судді Сюзанні Станік, бо не довіряє їй...

— А ви згадайте, яку заяву зробив Шаповал, — знову переводить розмову на інше Анатолій Селіванов. — Він сказав, що подає у відставку. Сказав, що в суді деяким суддям не може подавати руку. Я не хочу це коментувати, але це мужній поступок. Він вважає, що після цього процесу морально не готовий далі спілкуватися з тими, кому він не довіряє. У мене такої можливості немає.

Тобто ви змушені спілкуватися з тими, кому не довіряєте?

— Я не довіряю їм саме в цій справі. Цей суд затягує процес,  відводить у сторону.

Ви звернулися з клопотанням до суддів Конституційного суду "витребувати" у Секретаріаті президента протоколи консультацій президента з керівниками і головами фракцій Верховної Ради. Вам відомо, про що говорили?

— Замість іменин прийшли на похорон, — усміхається представник Верховної Ради. — Голови фракцій, з якими я спілкувався, говорили: "Нас запросили не на те". Вони не готові були до припинення повноважень. Усі вони стверджують, що були дуже приголомшені цим указом.

Покійний колишній президент Росії Єльцин раніше видав аналогічний указ. Він не виконувався доти, доки Конституційний суд РФ не висловив своє ставлення. Після того як Єльцин дізнався, що суд не дійшов висновку про конституційність, він зрозумів, що треба це припинити. Голову суду наказав виключити зі складу суду, застосував до парламенту силу, зброю.

То ви вважаєте, що Віктору Ющенку варто зробити щось подібне?

— Ні! Краще мені повіситися, — знов усміхається Селіванов. — Я кажу про аналогію. У цьому випадку я пропоную президентові скасувати указ.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Селіванов не довіряє суддям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути