субота, 30 червня 2012 06:00

"Якщо під дахом "Правиці" об'єднається старий політичний бомонд, це добром не закінчиться"

Автор: фото: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Борис Кушнірук: ”старше покоління психологічно не готове залишити політику чи бути без посади. Вони хочуть померти в політиці”
Борис Кушнірук: ”старше покоління психологічно не готове залишити політику чи бути без посади. Вони хочуть померти в політиці”

На початку липня представить Декларацію про об'єднання правих сил "Правиця". Туди увійдуть "Наша Україна", Українська народна партія, Конгрес українських націоналістів.

— Збирання "Правиці" та її похід на вибори не матиме сенсу, якщо її очолюватимуть старі обличчя. Парламентські вибори — це формування майбутнього. У нову політичну ситуацію треба заходити з новими людьми, — вважає член Української народної партії, економіст Борис Кушнірук, 46 років.

Що таке "Правиця"?

— За класичною політичною методологією під "Правицею" розуміють консервативну партію. Тобто політичну силу, що захищає інтереси середнього класу та сприяє його формуванню. Середній клас — це або дрібний бізнес, або високооплачувані працівники.

Традиційно праві політичні сили близькі до лібералів. Вони розділяють такі цінності, як свобода розвитку бізнесу та права громадянина.

Права чи консервативна ніша вільна на політичному полі України?

— Сьогодні місце правоцентристської партії порожнє.

Хто належить до "Правиці"?

— Крім Української народної партії, за програмою ще можна назвати "Удар" Віталія Кличка. Інша річ, що у нашій політиці декларації — одне, а їх реалізація — зовсім інше.

Як ви ставитеся до ідеї створити об'єднану праву партію?

— Ідея добра. "Правиця" має йти на нинішні вибори з прицілом на наступний політичний цикл — вибори президента, місцевих рад 2016 року, парламентські 2017-го. Але старше покоління психологічно не готове залишити політику чи бути без посади. Вони хочуть померти в політиці. Якщо під дахом "Правиці" об'єднається старий політичний бомонд, це добром не закінчиться. Люди з 1990-х мають передати естафету наступному поколінню.

Віктор Ющенко може очолити об'єднаних консерваторів?

— У мене серйозні заперечення. Ющенко несе значну частину особистої відповідальності за політичний безлад 2005-2009 років. Колишній глава держави має займатися громадськими проектами, бути над політичними сутичками.

Як за політичним спектром розставити інші партії? Наприклад, куди віднести Партію регіонів?

— "Регіони" — це партія ліберально-олігархічна. Проблема цього капіталу й цих бізнесменів — вони експортують сировину, тому зацікавлені в низьких зарплатах робітників.

"Батьківщина" Юлії Тимошенко — ліво-популістська партія, що обіцяє молочні ріки. "Фронт змін" з певною натяжкою можна назвати ліберальним. Але Арсеній Яценюк не має сталих переконань і поглядів, тож не може точно сказати, чиї інтереси захищатиме, окрім своїх.

"20 перших місць у списку мають займати лідери суспільної думки"

До "Правиці" мала приєднатися партія Українська платформа "Собор". Однак кілька днів тому ця політична сила вийшла з переговорів.

— Я пропонував рецепт: 20 перших місць у списку мають займати люди, які є лідерами суспільної думки. Ті, які своїм попереднім життям показали, що вони мають інші підходи до політики в Україні, — розповідає нардеп-"нунсівець" 50-річний Павло Жебрівський, лідер Української платформи "Собор". — А вже потім можуть бути члени тієї чи іншої партії. Пропонував, щоб люди, які вже раніше балотувалися по списках і втратили довіру народу, мали повернути її та пройти своєрідне "очищення" мажоритарними округами. Відповіді не отримали.

 

Зараз ви читаєте новину «"Якщо під дахом "Правиці" об'єднається старий політичний бомонд, це добром не закінчиться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути