четвер, 07 грудня 2006 19:13

Як українська діаспора в США сприйняла Януковича

Автор: фото: УНІАН
  У Вашингтоні прем’єр-міністр Віктор Янукович біля пам’ятника Тарасу Шевченку
У Вашингтоні прем’єр-міністр Віктор Янукович біля пам’ятника Тарасу Шевченку

"Реклами чомусь мало, — каже про перебування Януковича у Вашингтоні та Нью-Йорку федеральний суддя США Богдан Футей, 67 років. — У газетах я нічого про візит не бачив".

Богдан Футей зауважує, що зустрічі Януковича з американськими можновладцями були добре організовані та пройшли успішно. Український прем"єр мав розмови з віце-президентом Діком Чейні, держсекретарем Кондолізою Райс та кількома впливовими конгресменами.

— Те, що Янукович тут говорить, — воно в межах Універсалу національної єдності, — розповідає засновник і координатор громадської організації "Помаранчеве коло" Адріан Каратницький, 52 роки. — Його висловлювання більш-менш віддзеркалюють ту лінію, яку намагається проводити у зовнішній політиці президент Ющенко.

На думку Каратницького, несприйняття Януковича в США зараз немає. Американці вичікують, чим закінчиться перерозподіл влади в Україні і хто які повноваження матиме.

— Є скепсис і сумніви щодо того, чи справді він змінився, став демократом, — зазначає Адріан Каратницький. — Це найперше, що запитують про Януковича американські журналісти.

У Вашингтоні прем"єр-міністр скасував зустріч з лідерами української діаспори. Напередодні президент Світового конгресу українців Аскольд Лозинський закликав відмовитися від неформального спілкування з Януковичем під час організованого Посольством України прийому. Натомість на запланованій офіційній зустрічі лідери української громади планували поговорити з Януковичем про мову, НАТО, Голодомор.

Є сумніви щодо того, чи справді він змінився

Однак прийом проігнорували не всі українці.

— Якась частина діаспори прийшла, — розповідає Адріан Каратницький. — Не сказав би, що лідери, але видні особи були.

Він вважає, що багато людей в діаспорі сприймають Януковича так, як американські аналітики й можновладці. Мовляв, треба спочатку зрозуміти, що відбувається в Україні.

— Це не означає, що є якийсь ентузіазм навіть у тих, хто з ним тут зустрічався,— каже про місцевих українців Каратницький. — Ніхто його не вітає як чемпіона демократичних цінностей. Але не дивляться й так, як 2004-го. Чи як на Кучму в останні два роки перебування його при владі.

У Нью-Йорку з нагоди візиту Януковича відбувся Український бізнес-форум. Прем"єр виступив там із промовою.

— Янукович аж ніяк не виглядав провінційним лідером. Говорив гарною українською мовою. Видно було, що добре  підготовлений, — розповідає присутній на форумі президент фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів, 51 рік. — Виступ був вдало структурований. Утім, американці — люди досвідчені, і до заяв ставляться за принципом — "довіряй, але перевіряй".

Сам Янукович у Нью-Йорку заявив, що планує бути при владі ще довго.

— Ми розраховуємо працювати найближчі п"ять–десять років, — сказав на бізнес-форумі.

Зараз ви читаєте новину «Як українська діаспора в США сприйняла Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути