вівторок, 19 лютого 2008 16:52

Як полковник Кожа показав Яценюку непристойний жест

Президент Віктор Ющенко, 53 роки, незадоволений роботою Міністерства внутрішніх справ. У понеділок увечері глава держави відвідав розширену колегію МВС, де розкритикував його діяльність.

О 15.30 від Секретаріату президента, що на вул. Банковій, до будівлі Міністерства внутрішніх справ, що на вул. Богомольця, через кожні 20 м стоять міліціонери. Має їхати кортеж президента. Перед входом до МВС застилають зелену килимову доріжку. Прибиральниці просять на неї не наступати, щоб не забруднити.

— Треба, щоб Віктор Андрійович йшов по чистій, — пояснюють.

До зали заходять виконувач обов"язків голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко, керівник Держмитниці Валерій Хорошковський та голова податкової адміністрації Сергій Буряк. Сідають у першому ряду. Позаду них — генерали міліції. На сцені ставлять президентський штандарт.

За півгодини з"являється Віктор Ющенко. Ліворуч від нього сідає міністр внутрішніх справ  Юрій Луценко, праворуч — голова Верховної Ради Арсеній Яценюк.

— У мене немає іншого міністерства, де б я так часто з"являвся, — наголошує президент. — Цим хочу сказати, що проблеми, які є тут, настільки чутливі, що якщо ми з ними не впораємося, то не справимось і з іншими викликами.

Глава держави називає присутніх "офіцерами з голубою кров"ю". Додає, що розчарований роботою міністерства. Згадує про випадок, який стався минулої суботи з головою Верховної Ради. Просить Арсенія Яценюка, 33 роки, розповісти про це.

Той каже, що на вихідних сам їздить за кермом.

— Я їхав у супроводі державної охорони, — говорить. — Не порушував правил дорожнього руху. І тут переді мною на дорозі з"явився джип. Хороший джип. Такий коштує двісті тисяч доларів. Він пересікає мені дорогу і створює аварійну ситуацію.

Після цього супроводжуючі машини держохорони увімкнули звукові сигнали, щоб їм звільнили дорогу. Але водій джипа цього не зробив.

— Я щиро думав, що він не бачив автомобіля, — продовжує Яценюк. — А потім це авто здає вправо, в нього опускається вікно, звідти витягується рука і показує середній палець. Це відомий жест. Видно, що людина дивиться американські фільми.

Присутні сміються. Голова Верховної Ради каже, що машину порушника таки зупинили, а він поїхав далі. Згодом Яценюк запитав у охоронців, що з тим водієм, який порушив правила. Виявилося, що того відпустили, бо в нього — донецькі номери.

Спікер парламенту подзвонив начальнику ДАІ Сергієві Коломійцю й попросив з"ясувати, кому належить джип.

— Вікторе Андрійовичу, — звертається Яценюк до президента. — Коломієць мені каже: "З"ясовую". А машина тим часом стоїть на стоянці "Кобри" (елітний спецпідрозділ ДАІ. — "ГПУ").

Спікер розпочав власні пошуки водія автівки.

Треба, щоб Віктор Андрійович ішов по чистій доріжці

— Як ви думаєте, чия це машина? — усміхається Арсеній Петрович. — Заступника начальника "Кобри" пана Кожі! Він також має у користуванні авто "Порше Кайєн" 2007 року, "Тойоту Лендкрузер" і "мітцубісі". Вони трохи дешевші. На них, напевно, помічники їздять.

Віктор Ющенко насуплено слухає, відпиває води зі склянки. Коли Яценюк завершує розповідь, президент говорить:

— Вам ніхто не давав права на таку поведінку! Вона неприпустима. Це не та мета, з якою я прийшов на посаду президента. Вибачте, я не пересікаю осьову і зупиняюся на червоне світло.

Юрій Луценко опускає голову і дивиться в стіл. У залі тиша.

— Зараз заяву про відставку має подати начальник ДАІ, голова спецпідрозділу "Кобра" та його заступник, про якого йшла мова. Йдіть у приймальню міністра і пишіть заяви, — каже Віктор Ющенко.

Із папкою під пахвою із зали виходить начальник ДАІ Сергій Коломієць. Керівників "Кобри" на колегії немає.

— Я просив би не поспішати зі звільненням Коломійця. Він місяць займався безпекою на дорогах, — тихо вступається за підлеглого Юрій Луценко, 43 роки. — Прошу дати йому суворе стягнення за службову безвідповідальність і на цьому обмежитись.

Президент говорить, що ті керівники відомства, які не справляються з обов"язками, мають подавати у відставку. Звертається до міністра:

— Юрію Віталійовичу, сподіваюсь, що з твоїм приходом я побачу кадри, які відстоюватимуть національні інтереси, інтереси людей і не соромитимуться жити, як усі люди.

Луценко ствердно киває. Президент говорить, що занепокоєний безпекою на дорогах.

— Тепер кожен керівник ДАІ має починати свій ранок із вулиці. Ви маєте показати, що не боїтесь зупиняти машини навіть із донецькими номерами. Покажіть, що у вас з"явилася сила, мораль, що ви — державні службовці, а не євнухи.

Віктор Ющенко уточнює, що цю роботу має організувати міністр. Насамкінець вимагає від правоохоронців посилити боротьбу з незаконним розмитненням автомобілів. Наводить статистику: торік під час розмитнення "зникло" 133 тис. авто. За його словами, це відбувається через звільнення від сплати мита і підробку реєстраційних документів. Зазначає, що так держава втратила майже 5 млрд грн.

У липні 2005-го президент намагався ліквідувати ДАІ. Тоді після чергової колегії в МВС він відзначив незадовільну роботу та корумпованість цієї служби. Це сталося після того, як його машину на Івано-Франківщині "підрізали" даїшники, які супроводжували місцевих керівників. Однак за кілька тижнів ДАІ відновили. Нещодавно Віктор Ющенко критикував Державтоінспекцію за значну кількість смертей на дорогах.

Олексія Кожу звільнили

У вівторок начальник ДАІ Сергій Коломієць, 48 років, розповів, чому не зміг знайти винного в суботньому інциденті зі спікером Арсенієм Яценюком. Виявилося, що підлеглі приховали від нього те, що винуватцем був заступник керівника "Кобри" полковник Олексій Кожа.
— Підлеглий уже звільнений. І до Кожі у мене є своє особливе ставлення. Він насправді неприємна людина. А я працюю. Поки що  наказу немає. Робота припиняється не за заявою, а за наказом, — розповідає Коломієць.
Керівник спецпідрозділу "Кобра" Дмитро Цимахович, 41 рік, від якого президент теж вимагає подати у відставку, каже:
— Я в шоці. Я лише два тижні на посаді. Що мені робити?
Коломієць стверджує, що призначив його командиром "Кобри" для наведення порядку в підрозділі.
— Дмитро Цимахович — кадровий даїшник, підполковник, колишній військовий, абсолютно не пов"язаний із Кожею, — запевняє начальник ДАІ.

Зараз ви читаєте новину «Як полковник Кожа показав Яценюку непристойний жест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути