неділя, 09 липня 2006 19:04

Як Мороза обирали спікером

Автор: фото: REUTERS/Ivan Chernichkin
  ”Регіонал” Микола Азаров вітає Олександра Мороза з обранням головою Верховної Ради
”Регіонал” Микола Азаров вітає Олександра Мороза з обранням головою Верховної Ради

У четвер у Верховній Раді вибирали голову. У бюлетенях було дві кандидатури — "регіонал" Микола Азаров і соціаліст Олександр Мороз.

— Не толкайтесь, всем хватит. Чего так волноваться, — підсміювався над політичними опонентами колишній міністр МНС "нашоукраїнець" Давид Жванія, 38 років.

Запевняв журналістів, що спікера того дня не оберуть. Заклався навіть із кореспондентом "ГПУ" на пляшку коньяку "Хеннесі".

Стояв у черзі за бюлетенями і Ринат Ахметов. Дозволив журналістам послухати, як стукає його годинник "Вашерон Константін" за півмільйона доларів.

— Его убедили деньгами. Когда человек видит чемодан денег, он не может трезво рассуждать. У него расширяются зрачки,— казав про Олександра Мороза "нашоукраїнець" Олександр Третьяков, 36 років.

І показував на собі, як саме зіниці розширюються.

До цього було кілька годин стрімких і несподіваних подій. Стали очевидними домовленості Олександра Мороза та Партії регіонів.

Незвично мовчазною була Юлія Тимошенко. Після висунення Мороза на голову Верховної Ради вона вийшла із сесійної зали та пішла з парламенту. Депутати з Партії регіонів виглядали збудженими.

Вийшов із зали Віктор Янукович. Підійшов до Юрія Єханурова. Посміхнулися, потисли один одному руки. Лідер Партії регіонів пішов далі. Єхануров покликав охорону й залишив парламент.

Его поступок удивил 183 из 186 депутатов

У кулуарах поставили дві кабінки. Голосування мало бути таємним. Проте біля кабінок чергували соціалісти Валентина Семенюк і Микола Рудьковський. А депутати тримали бюлетень так, щоб можна було роздивитися, напроти кого стоїть помітка. "Регіоналів" перевіряли таким способом Андрій Клюєв і Раїса Богатирьова.

Євген Кушнарьов, 55 років, ділився своїми побоюваннями:

— Конечно, Мороз может "кинуть" и нас. Но в политике — как в армянской бане. Всегда нужно смотреть, чтоб тебя... не обидели. Миром правят интересы, а мы же опытные политики, — розмірковував заступник Януковича. Запевняв, що більшість "регіоналів" про наміри Мороза не здогадувалися: — Его поступок удивил 183 из 186 депутатов.

Оголошення результатів голосування затримав прикрий випадок:  приступ епілепсії у працівника секретаріату Ради. Сивий чоловік лежав на підлозі.

— Дурной знак,— тихо перемовлялися між собою двоє у костюмах.

Оголосили про перемогу Мороза. У кулуарах перешіптувалися, що за нього проголосували навіть кілька "нашоукраїнців".

У залі слова попросив депутат від БЮТу Сергій Шевчук. Соціаліст Микола Рудьковський, 38 років, робив енергійні знаки головуючому Івану Бокому.

— Не давай йому слова! — кричав він і розмахував руками.

Та Бокий його не почув. Шевчук поскаржився, що його голос сфальсифікували. Мовляв, він взагалі не голосував, а його бюлетень зарахували за Мороза.

Оголосили, що за лідера СПУ проголосували 238 депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Як Мороза обирали спікером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути