Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2010 07:42

"Я сказав Ющенку: ті, хто достойно йдуть, ті достойно повертаються"

Свій останній, 56-й день народження на посаді президента Віктор Ющенко відсвяткував у столичному чотиризірковому готелі "Президент-готель". У вівторок надвечір там зібралися понад 200 гостей.

— Сьогодні зранку в Секретаріаті президента було просто якесь стовпотворіння. Можна було дві вантажівки підганяти: одну для подарунків, іншу — для квітів, — каже біля входу до готелю прес-секретар глави держави Ірина Ванникова, 33 роки. Тримає букет білих лілій. Потягує коротку малинову сукню.

Розповідає, що зранку президента вітали чиновники різних рівнів і його попередник — Леонід Кучма.

— А сьогодні тут, у "Президент-готелі", зберуться ті люди, які приємні президенту, з якими він працював усі ці роки і зараз підтримує стосунки. Я подарувала кролевецький рушник із Сумщини 1935 року. Президент це цінує і любить.

На запитання, чи виходить вона наступного дня на роботу, адже всі працівники секретаріату пишуть заяви про звільнення, каже:

— Завтра ми працюємо останній день у звичному режимі. Мені пропонували перейти в Нацраду з питань телебачення і радіомовлення. Я відмовилася. Хочу залишитися в команді Ющенка і бути йому корисною.

Гості з"їжджаються на святкування за годину до початку. Біля входу паркуються іномарки представницького класу.

Колишній глава секретаріату Роман Безсмертний чекає в машині біля готелю міського голову Львова Андрія Садового. Коли той під"їжджає, виходить із букетом. Мовчки заходять усередину. Охоронці несуть за ними запаковану картину.

На чорному джипі приїжджає секретар Ради нацбезпеки і оборони 56-річна Раїса Богатирьова з чоловіком. Охоронець відчиняє двері авто й подає їй руку.

Можна було дві вантажівки підганяти: одну для подарунків, іншу — для квітів

— Довго шукала подарунок для Віктора Андрійовича, але знайшла. Це старовинна кобза, зроблена в єдиному екземплярі, — говорить з усмішкою й поправляє зачіску.

— Настрій у мене стабільний. Секретар РНБО — це посада, на яку призначає президент. Невдовзі будемо знати мою подальшу долю.

Кажуть, Богатирьова працюватиме в команді новообраного президента Віктора Януковича.

У чорній вечірній сукні без рукавів і в накидці на плечах стоїть дружина міністра молоді та спорту Юрія Павленко, 34 роки. Він виходить із машини за кілька хвилин:

— Даруємо Віктору Андрійовичу старе видання "Кобзаря".

Повз журналістів пробігає голова Нацбанку Володимир Стельмах. Каже на ходу, що вручить президенту ікону.

— Як усередину попасти? — розгублено дивиться по сторонах міністр охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук, 59 років. Стискає в правій руці вишитий рушник.

Рідний брат президента Петро Ющенко несе невелику зелену коробку. На ній написано "Каприз". Що там — не каже. Його дружина Ольга тримає вазон.

— Мій подарунок — малюсінький, але гарний. Це офорт (різновид гравюри по металу. — "ГПУ"). У кишені несу, але показувати не буду, — усміхається міністр юстиції Микола Оніщук, 52 роки.

Депутатка від НУ-НС Оксана Білозір у червоній сукні з великим декольте. Каже, що подарує президенту свою нову пісню "Розквітаю".

— Для великого українця Ющенка від маленького українця Поплавського "Євангеліє" 1690 року, — усміхається ректор столичного університету культури і мистецтв Михайло Поплавський, 60 років. Приїжджає двома машинами. В одній — він, в іншій — троє охоронців.

Одними з останніх прибувають діти президента. Спочатку старша донька 29-річна Віталіна.

Із чорного джипу виходить її чоловік Олексій Хахльов. Оббігає машину і відчиняє дружині передні двері. Віталіна в довгій, рожевій сукні з білими гіпюровими вставками на грудях і знизу.

— Діти готують для дідуся вірші, — говорить і йде всередину.

Хахльов несе пакунок із написом "Монтеграппа" — італійська фірма, що виготовляє ексклюзивні ручки із золотим пером. Їхня ціна — від кількох тисяч до кількох десятків тисяч доларів.

Запрошені збираються в європейському залі готелю на першому поверсі. Спілкуються. Чекають президента. Запрошеним накрили 26 столів по 10 місць за кожним.

Ющенко запізнюється на півгодини. Приїжджає із дружиною Катериною та трьома дітьми. Наймолодший Тарас сидить із ним на передньому сидінні.

— Це порушення правил дорожнього руху, що я взяв сина на переднє сидіння. Просто не було куди посадити всіх, — усміхається Віктор Андрійович перед телекамерами. Обіймає дружину Катерину за талію. Каже, вона подарувала 10 жіночих національних костюмів із різних регіонів.

Були канапки з ікрою, фрукти. Кілька пісних страв. Запросили бандуристів

— Синок, іди сюди, — звертається до Тараса, який стоїть збоку. Той підходить.

— Розкажи віршик, який мені подарував, — просить президент. — Будь серйозним. Дивися на мене і розказуй.

Тарас обіймає маму за ноги і відвертається від телекамер. Ющенко проходить усередину.

За кілька хвилин після початку святкування до адміністратора готелю підходить прибиральниця.

— Я вже можу починати прибирати? — запитує.

— Ще 5 хвилин зачекай. Може, хтось із гостей заявиться, — відповідає той.

Жінка за 10 хв. починає пилососити червоний килим при вході в готель і витирати ганчіркою скляні вхідні двері.


Перші гості залишають святкування за годину.

— Ще маю справи, — на ходу каже Оніщук.

Один із працівників Секретаріату президента розповідає про дійство всередині:

— На столах великої розкоші не було. Канапки з ікрою, фрукти. Кілька пісних страв. Запросили бандуристів. Вони грали гарно.

Каже, що банкет Віктор Ющенко влаштував за власні гроші.

— Я подякувала президенту, що мала можливість працювати з ним стільки років. Попросила залишити мене в його команді, — каже 52-річна Віра Ульянченко, яка в цей день написала заяву про звільнення з посади глави секретаріату.

Директор Інституту літератури ім. Шевченка 69-річний Микола Жулинський переказує свій тост:

— Ті, хто достойно йдуть, ті достойно повертаються.

Зараз ви читаєте новину «"Я сказав Ющенку: ті, хто достойно йдуть, ті достойно повертаються"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути