четвер, 25 травня 2006 18:19

"Я ще подумаю, чи голосувати за прем"єрство Тимошенко"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Олексій Івченко не виключає, що повернеться в крісло керівника ”Нафтогазу”
Олексій Івченко не виключає, що повернеться в крісло керівника ”Нафтогазу”

У будівлі НАК "Нафтогаз України" в Олексія Івченка просторий світлий кабінет. У кутку величезний акваріум — яскраві тропічні риби плавають поміж водоростей і декоративних скель. На столі плакат. Зліва на ньому зображені "нашоукраїнці" й "Пора-ПРП" у середньовічних лицарських обладунках,  справа — "тимошенківці", "біло-блакитні", "вітренківці" та "Ми" Литвина. Над усіма літає на двоголовому змієві-гориничі Володимир Путін. Лідер Конгресу українських націоналістів Івченко на плакаті — один з тих, хто стоїть найближче до Ющенка.


Чому переходите на роботу до Верховної Ради?

— Сьогодні існує невизначеність із урядом і коаліцією. Можуть призначити прем"єра, з яким я працювати не буду... Тому прийняв це рішення зараз, бо потім утратив би мандат. Але я не виключаю свого повернення в "Нафтогаз".

Голосуватимете за прем"єрство Тимошенко?

— Ще подумаю... Буду визначатися особисто.

Що робитиме лідер КУН у разі створення коаліції "Нашої України" з Партією регіонів?

— Ну, можлива і така коаліція. Але мене як працівника нафтогазової галузі не влаштовують кандидати на прем"єра від двох сил — від БЮТ і Партії регіонів.

Як ви сприймаєте історію з "мерседесом" тепер, коли минуло трохи часу?

— Мене дивує, чому преса не хоче написати, що "мерседес" попереднього керівника був орендований. Не був власністю "Нафтогазу". За його оренду заплатили вдвічі більше, ніж коштує той "мерседес", який я купив у кредит на три роки, — два з хвостиком мільйони.

У пресі опублікували фото вашого будинку в Безрадичах. За українськими мірками він не занадто багатий?

— Багатий? Загальна площа цього будинку — 530 квадратних метрів. Житлова — 380. Басейн на вулиці є. Звичайний басейн. Землі тридцять соток.

Я вважаю, що моя сім"я мала право на цей будинок. Він нас задовольняє.

Чи зміниться для України ціна на газ у другому півріччі?

— В угоді вказано, що п"ять років ціна буде 95 доларів за тисячу кубів. Але є обмовка, що вона може змінюватися за взаємною згодою сторін. І може змінюватися як ціна на газ, так і ціна на транзит.

Газові принцеси бувають різні

Але буде чи не буде змінюватися ціна протягом півріччя на газ? — запитує Івченко й сам відповідає: — Я можу з певністю сказати одне: якщо прем"єр-міністром України буде не представник від БЮТ, то ціна точно не змінюватиметься.

Представник від БЮТ — це, звісно, Тимошенко...

— Тоді я нічого гарантувати не можу. Розумієте? Тому що пам"ятаю, як цей прем"єр-міністр змушувала мене розривати всі угоди з Росією. У тому числі й додаток номер чотири, яким вона потім трясла під час виборчої кампанії: "От додаток номер чотири — ціна 50 доларів".

Я буду працювати в комітеті палива й енергетики у Верховній Раді. Будемо на засідання запрошувати і прем"єр-міністра, і профільних міністрів. І будемо запитувати: де газ по 50 доларів? Той, який ви обіцяли під час виборчої кампанії.

Якими були максимальні вимоги Росії на переговорах?

— Пропонували газ по 160 доларів за кубометр, по 230, потім — 270. Пропонували віддати їм 50 відсотків газотранспортної системи або створити консорціум. Тоді, мовляв, отримаєте нормальну ціну. Як білоруси.

А чого найбільше хотіла досягти українська сторона?

— Перше — зберегти газотранспортну систему у власності України. Друге — забезпечити державу газом у надскладний опалювальний сезон. Сто років не було таких температур! Третє — отримати максимально доступну і реальну ціну на газ. Я вважаю, що всього цього ми досягли.

Багато хто казав: якби Україна подала до Стокгольмського суду позов, то на час розгляду справи зберігалися б старі ціни. Це правда?

Олексій Івченко сміється.

— Я з повною відповідальністю, як фахівець у цій галузі, заявляю: усе це казки для приїжджих.

На 1 січня 2006 року в нафтогазових стосунках з Росією ми були без будь-яких письмово підтверджених зобов"язань від російської сторони щодо поставок газу по 50 доларів. І у довгостроковій угоді, яка підписана до 2013 року, немає гарантій поставки газу в Україну.

Ми є монополістом транзиту російського газу в Європу. Чи могли б примусити росіян грати за нашими правилами?

— Те, що ми зробили 4 січня, якраз так і називається. Ми отримали найкращу ціну з-поміж усіх країн, які купують у Росії газ, — 95 доларів за тисячу кубометрів.

Юлія Тимошенко казала, що на початку січня не Росія перекривала газ для України, а за вашим наказом сам "Нафтогаз" зменшував тиск у газотранспортній системі України.

— Якщо вона таке сказала, то вона абсолютно нічого в цих питаннях не розуміє.

Знаєте, газові принцеси бувають різні: одні на схемах гроші заробляють, а інші є технарями. На жаль, вона належить до перших, — обурено каже Івченко. Потім додає спокійніше: — 1 січня прийшла офіційна телеграма від "Газпрому" про зниження тиску. Вони почали уночі з 31-го на 1-ше. Я пішов з роботи о 23.30 і навпроти офісу — в кафе — із сім"єю зустрів Новий рік. О 7 годині ранку мені подзвонив головний диспетчер і сказав, що пішло пониження тиску на 120 мільйонів кубометрів. Це дуже серйозно. Був розрахунок на те, що ми розбалансуємо газотранспортну систему. І піде масове відключення.

Новий рік із сім"єю я зустрів у кафе

Вони хотіли таким чином звинуватити нас перед Європою і перед власним народом. Це був шантаж. Але вдалося втримати систему в балансі. Уже потім, коли ми знову приїхали до росіян, їхні фахівці-старожили сказали: "Ви — найкращі. Ми не чекали, що ви зможете збалансувати систему."

Це їхні фахівці, які по 30–40 років працюють у системі, чесно зізналися. Уявляєте, наскільки мені було приємно це чути!

Україну багато критикували за те, що підписала угоду з непрозорою компанією "РосУкрЕнерго".

— А при чому тут ми? Це російська сторона включила в угоду "РосУкрЕнерго". Нам все рівно, у кого купувати. Ми отримали свою ціну, яку хотіли. "Газпром" сказав: "Ні. Ми вам по 95 доларів не будемо поставляти. Але вам може поставити "РосУкрЕнерго". Вона має ресурси". Якщо вона їх влаштовує — будь ласка.  "Газпром" передав цій компанії на десять років вперед повністю весь транзит азійського газу через територію Узбекистану, Казахстану й Росії. Передав по угоді. Тобто, далі угоди на транзит укладатимуть не з "Газпромом", а з "РосУкрЕнерго".

Кажуть, що за цією компанією стоять вищі російські посадовці, включно з Володимиром Путіним.

— Не знаю. Робіть висновки, — розвів руками Івченко.


Народився 2 січня 1963 року в селі Хоробрів Львівської області
1985 — закінчив Львівський політехнічний інститут
1995 — генеральний представник АТЗТ "Інтергаз"
2000 — радник прем"єр-міністра Віктора Ющенка
2002 — народний депутат від блоку "Наша Україна"
2003 — голова Конгресу українських націоналістів
2005 — голова правління НАК "Нафтогаз України"
2006 — народний депутат від "Нашої України"

Зараз ви читаєте новину «"Я ще подумаю, чи голосувати за прем"єрство Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути