четвер, 09 вересня 2010 07:29

"Я піду покурю, а ви побудьте на посту"

"Хлопці, ну що, чіпляємо плакати?" — звертається нардеп-"бютівець" 50-річний Роман Забзалюк до своїх колег у залі Верховної Ради перед ранковим засіданням у середу.

До нього підходять кілька "бютівців". Чіпляють на урядову ложу плакати "На цвинтар раніше, ніж на пенсію", "Погіршення життя вже сьогодні". Сідають на свої місця. Сектор депутатів із владної коаліції напівпорожній.

О 10.00 голова Верховної Ради 53-річний Володимир Литвин оголошує про перейменування фракції БЮТ на "БЮТ-Батьківщина". Каже й про виключення з фракції нардепів Богдана Губського, Івана Деньковича, Арнольда Радовця.

— Ми очищаємося. Адже не можемо тримати людей, які працюють проти своєї  команди. Не виключаю, що після всіх переходів нас залишиться половина від усього складу фракції. Але головне, що це будуть надійні люди, — каже в кулуарах "бютівець" Сергій Сас, 53 роки.

Депутати в залі не підтримують першочерговий розгляд законопроектів про мораторій на підвищення пенсійного віку та цін на газ. Вони в порядку денному останні. Натомість серед перших — відзначення дня народження вченого Миколи Пирогова, художниці Катерини Білокур та питання видобутку підземних вод.


За 40 хвилин після початку засідання понад 10 "бютівців" повільно підводяться з місць і підходять до трибуни. Обступають її.

— Будете ставити свої запитання наступної середи, — каже Литвин. — Якщо не знайдемо порозуміння, засідання буде закрито.

Спікер кличе лідерів фракцій до себе в кабінет. Вони проходять за Литвином у двері, розміщені за президією. "Бютівець" Василь Кравчук підпирає їх стільцем.

Біля трибуни "бютівці". Розповідають анекдоти.

— Я піду покурю, а ви побудьте на посту, — кричить із зали один із "бютівців" до колег біля трибуни.

До парламентської курилки на перший поверх спускається комуніст Спірідон Кілінкаров, 41 рік:

— Опозиція вже дістала зі своїми піар-акціями про те, як вони люблять народ і готові відстоювати його права. Коли ми вже почнемо працювати?

"Бютівець" 42-річний Дмитро Ветвицький говорить, що його фракція не збирається відмовлятися від блокувань:

— Для нас це своєрідний екзамен на опозиційність. І лише з часом люди зможуть оцінити як і хто склав тест. Якщо зараз не будемо вести себе таким чином, яка ми тоді опозиція?

Майже 2 год. лідери фракції засідають у кабінеті спікера за зачиненими дверима. До журналістів у кулуари виходить заступник лідера фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем"якін, 44 роки:

— Не вдалося домовитися про нормальну роботу, — супиться.

Засідання парламенту по обіді закривають.



Нардепи не помітили підвищення цін у буфеті


Із початком осінньої сесії ціни в буфеті Верховної Ради підскочили.

— Якщо раніше можна було взяти перше за 5 гривень, максимум за 7, то тепер треба викласти "десятку", — каже продавчиня. — Навіть кава з молоком, яка раніше коштувала 3,75, зараз вже 4 гривні. Подорожчала риба, м"ясо. Але, по-моєму, ніхто з депутатів цього навіть не помітив. Для них це все одно не гроші, а копійки.

Зараз ви читаєте новину «"Я піду покурю, а ви побудьте на посту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути