четвер, 15 листопада 2012 06:15

"Я не буду говорити про курс долара". Міністр фінансів ховався від журналістів

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Віце-прем’єр-міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова на засідання уряду 14 листопада прийшла однією з перших
Віце-прем’єр-міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова на засідання уряду 14 листопада прийшла однією з перших

— Колобов заехал во внутренний двор, поднялся на спецлифте, — каже працівник апарату Кабміну. — Наверное, не хочет давать комментарии.

У середу вранці перед засіданням уряду в залі на сьомому поверсі журналісти чекають на міністра фінансів Юрія Колобова. Хочуть запитати, який буде курс гривні. Напередодні у Нацбанку натякнули, що найближчим часом вона подешевшає.

Колобов заходить за хвилину до початку засідання. Слідом — прем'єр 64-річний Микола Азаров. Присутні розсідаються на свої місця.

— Я поставив перед міністерствами завдання внести пропозиції щодо концентрації державної підтримки для забезпечення економічного росту, — читає з аркуша прем'єр. — До цієї роботи необхідно підключити представників бізнесу та банківського сектора, створити міжвідомчу робочу групу.

Кожен прочитаний аркуш перекладає наспід.

— На виході ми маємо отримати стратегічний перспективний план, підкріплений бюджетними, інвестиційними, кредитними ресурсами, — продовжує Азаров. — Він повинен бути розрахований на середньострокову перспективу. Через два тижні ми могли б на засіданні розглянути підготовлені напрацювання. Секторів економіки, що за належної підтримки дадуть відчутні результати, достатньо. Але ми повинні сконцентруватися саме на найбільш перспективних, конкретних проектах. Фахівці пропонують пріоритетним визначити виробництво продукції, експорт якої є стабільним і значним.

Азаров виступає 9 хв. Більшість міністрів слухають його, схиливши голови. Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк розкладає перед собою теки. Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко роздивляється схему якогось об'єкту в Києві. Її погоджено з чотирма відомствами.

На шостий поверх у прес-центр спускається перший віце-прем'єр 43-річний Валерій Хорошковський. 3 хв. розповідає про законопроект щодо транспортного ціноутворення.

— А що буде з доларом? — вигукують із місця журналісти.

— Я не буду відповідати на це запитання, — встає з-за столу Хорошковський. Іде до дверей. — Воно до Національного банку та Міністерства фінансів.

Колобов до журналістів так і не виходить.

"Попит на українську продукцію впав"

В Україні очікується падіння економіки та доходів бюджету, каже економіст 44-річний Борис Кушнірук:

— Ми спостерігаємо суттєве погіршення світової економіки. Це є проблемою для українських товаровиробників, які працюють на зовнішніх ринках. Насамперед це стосується наших основних експортерів металу та хімії. Попит на українську продукцію впав, зокрема на метал. Тому Україна зіштовхнеться з проблемою надлишків виробництва. Всередині країни також погіршується ситуація з попитом на нашу продукцію. Його потрібно було б стимулювати. Наприклад, закуповувати не корейські "хюндаї", а вітчизняні потяги. Те саме стосується вугілля й газу. Уряд не здатен до таких стимулів. Тому що він підтримує монополістів, яким це не треба.

 

Зараз ви читаєте новину «"Я не буду говорити про курс долара". Міністр фінансів ховався від журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути