пʼятниця, 05 жовтня 2012 06:30

"Я готовий і за Калетніка проголосувати, аби телят приймали по 20 гривень за кіло живої маси"

Автор: Фото: Поліна РОМАНОВА
  У місті Іллінці Вінницької області на центральній вулиці Карла Маркса активісти громадського руху ”Відсіч” розвісили листівки із закликом не голосувати за одного з кандидатів у депутати. Цією вулицею багато людей ходить на базар
У місті Іллінці Вінницької області на центральній вулиці Карла Маркса активісти громадського руху ”Відсіч” розвісили листівки із закликом не голосувати за одного з кандидатів у депутати. Цією вулицею багато людей ходить на базар

Нардеп-"регіонал" 63-річний Григорій Калетнік балотується втретє в окрузі №18. До нього входять п'ять районів Вінниччини — Іллінецький, Немирівський, Оратівський, Липовецький та Погребищенський.

Калетнік — родом із села Клембівка Ямпільського району. Але там у народні депутати йде його племінниця Оксана Єлманова, член Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Цього року вона змінила чоловікове прізвище на дівоче — Калетник.

20 вересня зняв свою кандидатуру основний конкурент Григорія Миколайовича — мільйонер Руслан Демчак. Він родом з райцентру Липовець, мешкає із сім'єю в столиці. Безпартійний, ішов самовисуванцем. 31 серпня Демчака арештували співробітники податкової міліції Києва. Звинуватили в махінаціях із землею.

— Калетнік убрав Демчака, щоб не мішав, — говорить 36-річна Тетяна, продавець чоловічих шкарпеток та білизни, минулої неділі на базарі в Іллінцях.

Щотижня на ринкову площу неподалік центру міста сходяться близько чотирьох тисяч людей, частина приїжджають із сіл.

— За голубих (Партія регіонів. — "ГПУ") у нас ніколи особо не голосували, — долучається до розмови Жанна Володимирівна, на вигляд 40 років, вибирає шкарпетки. — Якби був Демчак, більшість пішли б за ним, а тепер всі будуть за Якименка, що від Юльки йде.

Неподалік базару десяток пенсіонерів чекають маршрутку до села Красненьке.

— Ні один не заслужив, щоб за нього голосували. Бо ніхто не змилувався й не проклав кілометр дороги по нашій вулиці, — каже невисока й худа Марія Герасимчук, 72 роки.

За ринком селяни продають поросят у саморобних дерев'яних клітках.

— Ми других кандидатів, кромє Калетніка, не знаємо. Його повним ходом рекламує районка "Трудова слава". Недавно він сам приїздив, робив концерт, привозив студентів. Мусять діти за пана співати й танцювати, вчитися будуть після виборів, — розповідає 52-річна Валентина Володимирівна із села Слободище.

— Валя, а я готовий і за Калетніка проголосувати, аби він зробив так, щоб телят приймали не по 14 гривень, а по 20 за кіло живої маси, — підходить Петро Джупина, 62 роки. В нього на грудях висить картонна табличка з написом "Продам телят".

Штаб Григорія Калетніка розташований у одному приміщенні з редакцією районної газети "Трудова слава". У неділю близько 10.00 на дверях висить масивний замок.

За 50 м біля магазинів троє чоловіків розбивають намет із фотографією: Калетнік на тлі синього неба з хмаринками та стиглого пшеничного поля. Угорі напис "З любов'ю до батьківської землі". Фотографую. В кадр потрапляє розкидане сміття біля металевої урни метр завбільшки. Агітатори це помічають і швидко руками визбирують непотріб. Просять зробити інший знімок.

— Ми щодня на цьому місці розкладаємо палатку. Два дня назад до нас підходив голова міської ради й сказав прибратися звідси. А то під'їдуть машиною і розвалять. У цей час за 50 метрів дальше стояла "бютівська" палатка, але він їм нічого не казав. Ті мерові не мішають, бо він сам член партії "Батьківщина". Оце така справедливість, — каже агітатор 34-річний Георгій Романов. Разом із батьком 55-річним Миколою Федоровичем розкладають настінні та кишенькові календарі й плакати на синьому пластиковому столі.

За 2 год. до намету підходять зо два десятки людей, переважно пенсіонерки. Беруть настінні календарі. Близько 13.00 у Миколи Федоровича дзвонить мобільний.

— Що? Біжу, — чоловік швидко йде в напрямку ринкової площі.

На стовпах уздовж центральної вул. Карла Маркса наклеєні роздруковані на принтері чорно-білі аркуші з текстом: "Чому не можна голосувати за Григорія Калетніка. Бо перебігав із партії в партію, завжди залишаючись у правлячій. Коли керував підприємством "Поділляспирт" у 1998-1999 роках, державний бюджет недоотримав понад 100 мільйонів доларів унаслідок реалізації "лівого спирту". Пролобіював призначення свого сина Ігоря керівником Західної регіональної митниці, яка є однією з найбільш корумпованих державних служб України. Перебуваючи на посаді ректора Вінницької аграрної академії, проводив персональний набір на факультет митних справ, а відданих випускників улаштовував на роботу за умови вірної служби босу. Вважається одним з найбільших феодалів-землевласників Вінницької області". Ліворуч на листівці фото кандидата зі словом "винен", а знизу: "Нас надурили, простіше сказати — кинули".

Листівки розклеїли шестеро активістів громадянського руху "Відсіч". Між автовокзалом та ринковою площею роздають роздруківки людям, що йдуть з базару. Микола Романов дістає з кишені мініатюрну відеокамеру. Стає й знімає їх. Дзвонить телефон.

— Да, вони тут, на ринку, — каже в слухавку. — Є ще якісь спостерігачі з Канади.

— Не можна хаяти людину, якщо ти її не знаєш, — продовжує. — Я не читав тої листівки, але впевнений, що там наклеп, — Романов зриває їх із стовпа, зминає.

Йому знову хтось телефонує.

— Да, Толя. Шмаркачі роздавали бумажки про Калетніка. Я їм кажу: не маєте права цього робити. А вони мені: ви можете заперечити хоч одну річ, що тут написана? А я не хочу заперечувати ніякої речі. Але не дам охаяти людину. Повитягували ці факти чи з інтернету, чи чорт знає звідки. Ми говоримо за чесні вибори, то хай будуть чесні.

За 5 хв. до Миколи Романова під'їжджає сіра "волга". Він сідає в неї й їде.

В Іллінцях є реклама трьох кандидатів — Костянтина Якименка від Об'єднаної опозиції, самовисуванки Наталії Миролюб та Анни Філонової від Радикальної партії Олега Ляшка.

Штаб Костянтина Якименка — в офісі "Батьківщини" в одному приміщенні з аптекою на вул. Кірова. Там чергують дружина мера Ольга Яременко та голова штабу Олег Змієвець. У невеликій кімнаті два столи, шафа, комп'ютер, диван і стільці. На стінах — плакати Юлії Тимошенко та Костянтина Якименка.

— Ось подивіться, як районна газета "Трудова слава" перетворилася на газету Григорія Калетніка, — Ольга Петрівна кладе на стіл підшивку газет за три місяці. — Ось пишуть, що він подарував районній лікарні реанімобіль. Як це подарував, невже з власної кишені?А ось Калетнік фотографується із послом Франції, який навідувався у Вінницю в липні. Ну яке відношення Калетнік має до французького посла? А ось кандидат обіцяє добудувати школу в селищі Дашів. Він уже втретє балотується і втретє згадує за цю школу.

Запитую, чи радіють, що шанси їхнього кандидата зросли після зняття з перегонів Руслана Демчака.

— У чому нам може бути радість, якщо сьогодні зняли Демчака, а завтра знімуть Якименка? Тут страшно жити. Якщо посадили Юлю та Луценка, то що можуть зробити з простими людьми? — відказує 42-річний Олег Змієвець.

 

Найбагатший кандидат живе за рахунок подарунків

У окрузі № 18 балотується 16 кандидатів. 20 вересня Центральна виборча комісія зняла з перегонів Руслана Демчака. Його досі утримують у столичному слідчому ізоляторі, звинувачують у відмиванні грошей. Доти Демчаку пророкували перемогу в окрузі.

Найбагатшим є народний депутат та викладач вінницького аграрного університету "регіонал" Григорій Калетнік. Торік він заробив 8 387 621 грн. Також отримав майже 36 тис. грн матеріальної допомоги. Члени сім'ї одержали 15 889 600 грн. Майже все — подарунки, призи й виграші.

Костянтин Якименко працює юристом у Вінниці. За 2012 рік заробив 136 700 грн — у 61 раз менше, ніж Григорій Калетнік.

 

Зараз ви читаєте новину «"Я готовий і за Калетніка проголосувати, аби телят приймали по 20 гривень за кіло живої маси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути