пʼятниця, 11 травня 2018 07:45

8 і 9 травня пройшли спокійно

Автор: УНІАН
  Хлопчик розглядає гармату часів Другої світової війни на виставці зброї в Харкові. Її відкрили у міському парку імені Максима Горького 8 травня — в День пам’яті та примирення
Хлопчик розглядає гармату часів Другої світової війни на виставці зброї в Харкові. Її відкрили у міському парку імені Максима Горького 8 травня — в День пам’яті та примирення

Майже 500 тис. людей взяли участь в офіційних заходах і мітингах до Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Проходили 8–9 травня.

8 травня в офіційних заходах і мітингах взяли участь до 100 тис. українців. Несли квіти до пам'ятників загиблим у війні, запалювали лампадки. Священики правили поминальні служби.

Близько 1,4 тис. мітингів і заходів по всій країні відбулося 9 травня. Найбільше — в Києві, Харкові, Одесі й Дніпрі. Там пройшли марші "Безсмертний полк" — люди несли портрети загиблих у Другій світовій війні. У Росії подібні марші започаткували 2011 року.

У Києві зранку 9 травня поліція перекрила вулицю від станції метро Арсенальна до площі Слави. Встановили металошукачі. Вздовж дороги вишикувалися солдати з державними прапорами. Грають два військові духові оркестри.

О 8:30 правоохоронці перекривають прохід у парк Слави. До Меморіалу загиблим іде президент Петро Порошенко. Кладе квіти. Каже:

— Без мільйонів солдатів-українців Друга світова війна тривала б значно довше.

О 10:20 біля станції метро Арсенальна збираються близько 1,5 тис. осіб для участі в ході "Безсмертний полк". Рухаються до площі Слави. Попереду колони в оточенні охорони й тітушок ідуть нардепи від "Опозиційного блоку" Нестор Шуфрич і Вадим Новинський.

Силовики не пропускають до колони націоналістів із добровольчого руху ОУН.

Ходу супроводжує духовий оркестр. Грають радянські пісні — "Катюшу" і "День Перемоги".

Паралельним маршем крокують люди в костюмах персонажів комп'ютерних ігор і фантастичних фільмів. Тримають фотографії загиблих героїв стрічок та ігор.

О 13:00 поліція розблокувала вулиці.

У Дніпрі до пам'ятника Слави 9 травня прийшли до тисячі прибічників "Опозиційного блоку" і партії "За життя".

В Одесі на ході "Безсмертного полку" дехто скандував: "Одеса — російське місто" та "Слава президенту Путіну". Одного з тих, хто кричав, затримала поліція. Українських прапорів на марші не було.

У Полтаві на марш "Безмертний полк" місцева влада зігнала школярів. За кілька днів до 9 травня у навчальні заклади поприходили листи з вимогою забезпечити явку учнів на акцію за підписом начальника міського управління освіти Наталії Дорохової.

У Львові більшість пам'ятних заходів відбулися 8 травня. Опівдні представники влади й містяни поклали квіти до Пам'ятного хреста. Духовенство провело панахиди за загиблими у війні.

— Бачив, як німці вели в концтабір у місті радянських військовополонених. Мені тоді було 9 років. Виморені, небриті хлопці, в подертому обгорілому одязі, засмальцьованих пілотках. Полонені вилазили на дерева, зривали листя й кидали товаришам внизу. Ті збирали і їли, — каже голова Товариства політв'язнів та репресованих Петро Франко, 83 роки.

На мітинг 9 травня у місті вийшли кілька сотень людей. Конфліктів не було.

– 9 травня показало, що у країні досі є велика кількість людей, які підтримують агресора — Росію, — каже одеський юрист Сергій Стерненко, 23 роки.

— Влада нічого не робить, аби виправити ситуацію. Не маємо законів, які б установлювали відповідальність за публічну підтримку агресора і участь у проросійських заходах.

28 осіб затримала поліція в Україні 9 травня. 16 — заплатять штраф за георгіївську стрічку. Решта — за хуліганство і за демонстрацію портретів Сталіна та Леніна.

Зараз ви читаєте новину «8 і 9 травня пройшли спокійно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути