четвер, 28 січня 2021 06:15

4064 прокурори пройшли атестацію

В Україні завершилася атестація прокурорів місцевих прокуратур і військових прокуратур гарнізонів. Із понад 6 тис. успішно пройшли іспити 4064.

Атестація розпочалася торік у жовтні. Складали тести на знання законодавства. Протягом 100 хв. мали відповісти на 100 запитань. Також перевіряли їхні загальні здібності й навички, професійну компетентність і доброчесність. Працювали 12 кад­рових комісій із представників Офіса генерального прокурора, обласних прокуратур і міжнародних і неурядових організацій. На фінальному етапі атестації кожна комісія упродовж п'яти тижнів щодня проводила співбесіди з 15 працівниками.

Ті, хто не змогли взяти участь в атестації, завершать її в лютому.

"Вітаю 4064 прокурорів, які успішно пройшли іспити. Вони стануть командами нових окружних прокуратур, над створенням яких ми активно працюємо", — пише генеральна прокурорка 42-річна Ірина Венедіктова 22 січня у фейсбуку.

У вересні 2019-го Верховна Рада ухвалила закон про реформу прокуратури. Торік запрацював Офіс генерального прокурора на чолі з Русланом Рябошапкою. Реформу планували завершити за два роки. Кількість працівників зменшити із 15 до 10 тис. Торік у березні парламент звільнив Рябошапку і призначив Венедіктову.

— Атестація мала формальний характер. Відсіювання непрофесіоналів було непрозоре, — говорить антикорупційний експерт Олександр Лємєнов, 31 рік.

— Раніше в комісії були троє представників від Офіса прокурора і троє — від міжнародників і громадських організацій. Зараз такого немає. Венедіктова розуміє, що справжні експерти тримаються за репутацію. Не виконуватимуть чиїхось вказівок, не підіграватимуть їй.

30 відсотків звільнених — це мало. Коли проводили очищення в Офісі генпрокурора, звільнили 55 процентів службовців. Має бути плюс-мінус однакова цифра. На вищому рівні звісно більше корупціонерів. Але хіба можна повірити, що в обласних і місцевих прокуратурах їх удвічі менше, ніж у Генеральній?

На першому етапі реформи було зрозуміло — люди втрачають посади. Зараз звільнені прокурори повертаються. Як перший заступник генпрокурора Роман Говда (за часів Віктора Януковича очолював відділ у Генеральній, згодом керував прокуратурою Києва. Його звільнив Руслан Рябошапка. — ГПУ).

Реформу прокуратури не треба переглядати. Офісу президента не варто лізти в неї. Прокуратура має бути поза політикою. Орієнтуватися на верховенство права, а не на волю Банкової. Венедіктова погоджує там всі свої рішення.

Зараз ви читаєте новину «4064 прокурори пройшли атестацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути