середа, 11 травня 2011 02:30

22 червня можуть бути нові конфлікти

Автор: фото з сайта www.news-time.com.ua
  Володимир Фесенко: ”Тільки провокатор може думати, що червоний прапор з’єднає країну”
Володимир Фесенко: ”Тільки провокатор може думати, що червоний прапор з’єднає країну”

9 Травня у Львові сталися сутички прихильників і противників радянської символіки. Напередодні народні депутати зобов'язали вивішувати червоний прапор Перемоги на державних установах. Хоча президент не підписав ці зміни до закону.

— Працювали на розкол країни і ті, хто ухвалював рішення про використання червоного прапора, і ті, хто зривав георгіївські стрічки, — коментує політолог Володимир Фесенко, 52 роки. — Розігріли агресивну частину публіки й запрограмували на 9 Травня такі події.

Що стоїть за бійками у Львові?

— Конфлікт навколо історії. Могли бути й політичні технології — відволікти увагу від соціальної політики чи продемонструвати "звірячий оскал українського націоналізму". Повна дурня приїзд до Львова з червоним прапором, який нібито символізує єдність України. Тільки провокатор може думати, що червоний прапор з'єднає країну. Але й агресивні та насильницькі дії "Свободи" — це також провокація.

Харківський губернатор Михайло Добкін заявив, що 22 червня приїде до Львова з ветеранами зі Сходу України, щоб вшанувати пам'ять загиблих. Що це означає?

— Краще шанувати пам'ять у себе вдома. Навіщо нав'язувати Львову те, що там не сприймають? Це може спровокувати нові конфлікти.

Чи можуть бути бійки на наступних масових акціях?

— Такий ризик є, якщо свідомо та заздалегідь нагнітати ситуацію. Добре, що цього разу не відбулося масових заворушень. Може дійти до кровопролиття. Правоохоронцям і керівникам "Свободи" варто розібратися з тими, хто організував напади на людей у Львові. З'ясувати, що це було — підліткова агресія чи свідома політична установка.

Чи можна очікувати арештів місцевих націоналістів, як було після пошкодження пам'ятника Сталіну в Запоріжжі?

— Можна, бо є підстави для розслідування, факти правопорушення. Використовували зброю, люди діяли агресивно. Це можна розцінювати як хуліганські дії.

Зараз ви читаєте новину «22 червня можуть бути нові конфлікти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути