пʼятниця, 18 травня 2012 05:15

"Жінці потрібно обирати між красою і дитиною"

Як пережити декретну відпустку, розповідає сімейний психолог Вадим Уркаєв, 29 років.

— Вагітність і народження дитини — серйозний психологічний стрес. Жінці потрібно обирати між молодістю, красою та дитиною. Немовля висмокче з мами все, що потрібно: волосся і шкіра тьмяніють, зуби, нігті псуються. Треба бути готовою до цього. Те, що мама з дитиною в злагоді під час вагітності — великий міф. Фізіологічно жінка може народжувати років у 13-14. Психологічно і в 45 може бути не готовою.

Жінкам з яким темпераментом декретна відпустка дається найважче?

— Темперамент не впливає ніяк. Якщо майбутня мама мала активне інтелектуальне життя, для неї декрет — це можливість побути зі своєю працею. Дописати дисертацію, наприклад. Але необхідно постійно приділяти увагу дитині, спускатися до її емоційного рівня. Тобто регресувати. Тим паче, під час годування груддю виділяється багато гормонів, серед яких окситоцин — гормон задоволення, прив'язаності. Жінка стає менш інтелектуальною й більш емоційною.

Чим себе зайняти, коли дитина спить, усі справи перероблені?

— Найкращі інвестиції — це здоров'я й освіта. Можна зайнятися фітнесом, вивчити мову, написати наукову працю, отримати дистанційно освіту. Але якщо жінці нудно — це може означати, що в неї немає емоційного зв'язку з дитиною. У жінки має бути відчуття — ми з дитиною, а не я. Всесвіт звужується до дитини. Якщо цього не відбувається — це ненормально.

Декрет впливає на стосунки з чоловіком?

— Генетично чоловік бажає отримати якомога більше самок. Привабив, запліднив і втік до іншої. Жінка ж має втримати чоловіка, щоб він забезпечував її та дитину. Точиться постійна війна між статями. Кохання — дуже важлива штука. Без нього сім'ю важко збудувати. Закоханий чоловік сентиментальніший, ніж закохана жінка. У нього активно виділяється пролактин, що позитивно впливає на інтелект, і він є успішніший у добуванні ресурсів. Якщо цей гормон не виділяється в потрібній кількості, чоловік почувається третім зайвим і може ревнувати дружину до дитини.

Який оптимальний термін для декретної відпустки?

— Є малюки, яким мама постійно потрібна, є більш самостійні. Оптимально — як і визначено — до трьох років.

Як найшвидше влитися у роботу?

— Якщо жінка працювала в офісі якимось клерком, їй нескладно буде влитися в роботу. Якщо бере участь у фундаментальній праці, серйозному проекті, то звісно буде важко. Ще лишаючись у декреті, треба починати частково виконувати роботу.

Зараз ви читаєте новину «"Жінці потрібно обирати між красою і дитиною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути