Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2006 19:37

Запитання - відповідь

Що конкретно повинен зробити пересічний пенсіонер, аби добитися належних йому за законом про дітей війни пільг? Де отримати документ, який дає право на 25-відсоткову знижку при оплаті комунальних послуг?

Володимир Сиротенко,
м. Київ

19 січня цього року Верховна Рада ухвалила нову редакцію Закону "Про соціальний захист дітей війни". Ним передбачена 25-відсоткова знижка на житлокомунпослуги. Вона почала діяти з 1 січня. Але досі не затверджено механізму виділення грошей на цю знижку місцевим бюджетам.

Як повідомила начальник відділу нормативно-правової роботи Департаменту у справах інвалідів Мінпраці Оксана Пархоменко-Куцевил, 27 років, закон, очевидно, запрацює у другому півріччі. А поки що діти війни можуть підтвердити свій статус і отримати необхідну довідку в районних управліннях праці і соціальної політики. Для цього достатньо паспорта громадянина України, де вписані дата та рік народження. Якщо у документі ці дані вказані неправильно, треба надати свідоцтво про народження.

Дітьми війни вважаються особи, яким станом на 2 вересня 1945-го не виповнилося 18 років.





Син пішов служити строкову восени. Після Нового року ми отримуємо від нього якісь сумні листи. Написав, що хворіє й хоче швидше додому. Може, його б"ють, знущаються... А син мовчить — боїться зізнатися. Що робити в таких випадках?

Сім"я Бондаренків,
м. Фастів Київської області

Якщо солдат строкової служби потерпає від нестатутних відносин, не варто скаржитися керівництву своєї військової частини. Так радить голова Київського об"єднання матерів загиблих солдатів Світлана Магденко, 61 рік. Це може хлопцеві лише зашкодити. Краще звернутися до громадських організацій чи відразу в Міністерство оборони. За словами прес-секретаря міністра Андрія Лисенка, 37 років, у приймальню Анатолія Гриценка за телефоном (044) 253 89 11 можна передати будь-яку інформацію щодо нашої армії.

Крім того, повідомити керівництво військового відомства про нестатутні відносини можна за номером (044) 454 44 06.






Любов до шоколадок привела мого сина до стоматолога вже в п"ять років. Після цього прийому в районній поліклініці у хлопчика був нервовий зрив. Відтоді при словах "зубний лікар" він плаче. Психолог каже: ця травма — на все життя. Порадьте, як привчити дитину до стоматолога?

Ольга Лунченко,
м. Київ

Лікар-стоматолог Марина Голубцова, 31 рік, радить уперше відвідати стоматолога, коли дитині виповниться 3–3,5 року. Цей візит — для знайомства з лікарем. Щоб дитина звикала до обстановки кабінету, до обладнання. І не боялася людини в білому халаті, яка буде перевіряти, "чи правильно ростуть зубки, чи не хворіють вони", і яка "врятує їх від злого карієсу". Позитивне сприйняття лікаря і гра — надійна профілактика психотравм у дитини.

Чи подружиться стоматолог з вашим малюком, ви зрозумієте вже з того, як він розмовляє з ним на початку прийому. Ще до того, як посадити в крісло. Якщо вам не сподобається те, як спілкується лікар, зверніться до іншого фахівця.

Зараз ви читаєте новину «Запитання - відповідь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути