четвер, 16 вересня 2021 05:00

"За годину до смерті сказала, що буде відходити"

Автор: FACEBOOK.COM
  Фросину Міщенко навчали гончарному мистецтву її дядьки — Яким і Яків Герасименки. Її вироби зберігаються в музеях Києва, Вінниці та Львова
Фросину Міщенко навчали гончарному мистецтву її дядьки — Яким і Яків Герасименки. Її вироби зберігаються в музеях Києва, Вінниці та Львова

Справили дев'ятини за майстринею художнього розпису та гончарного мистецтва Фросиною МІЩЕНКО із села Новоселівка Гайсинського району на Вінниччині. Померла 28 серпня. Їй було 95 років.

— Фросина Іванівна весь час була в свідомості і добрій пам'яті. Але вік взяв своє, — розповідає учениця, майстриня з гончарства Тетяна Шпак. — За годину до смерті вона сказала, що буде вже відходити. Померла тихо й мирно. В останню путь її проводжали багато людей. Зібралася вся її велика родина.

Рідними дядьками Фросини Міщенко були гончарі Яким та Яків Герасименки. В 1930-х роках їхня кераміка експонувалася в Монреалі, Парижі, Лондоні, Нью-Йорку. З 7 років навчали племінницю гончарному ремеслу й орнаментальному розпису.

У 12 років Міщенко почала працювати в колгоспі. Згодом повернулася до гончарної справи. Трудилася в цеху художньої кераміки в сусідньому селі Бубнівка. Брала участь у виставках. Її вироби зберігаються в музеях Києва, Вінниці та Львова.

— Фросина Іванівна була моєю наставницею, — каже Тетяна Шпак. — Вчила формувати й розписувати гончарні вироби. Любила спілкування, могла довго й цікаво розповідати про своє життя.

У Фросини Міщенко залишилися син, донька, шестеро онуків і шестеро правнуків.

Зараз ви читаєте новину «"За годину до смерті сказала, що буде відходити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути