Ексклюзиви
вівторок, 08 грудня 2009 07:40

В"ячеслав Тихонов помер від інфаркту
7

Актори Михайло Ульянов (ліворуч), В’ячеслав Тихонов (в центрі) й Олег Єфремов (праворуч) крокують Красною площею Москви під час зйомок стрічки ”Твір до Дня Перемоги” 1997 року
Фото: фото: ІТАР-ТАРС
Роль тракториста Матвія Морозова в стрічці ”Діло було в Пеньковому” принесла славу 29-річному В’ячеславу Тихонову
За роль Штірліца у телесеріалі ”17 миттєвостей весни” актор отримав прізвисько ”радянський Джеймс Бонд”
Востаннє В’ячеслав Тихонов знявся навесні в епізодичній ролі в картині Микити Михалкова ”Стомлені сонцем-2”. Зіграв пастора
Перша дружина В’ячеслава Тихонова та їхній син Володимир у драмі ”Російське поле”. Нонна Мордюкова зіграла матір, яка хоронить сина. Через 19 років Володимир помер від наркотиків

4 грудня в центральній лікарні Москви помер російський актор 81-річний В"ячеслав Тихонов. У вівторок він переніс інфаркт і термінову операцію. Помер, не прийшовши до тями.

— Ще влітку вмовляла його лягти полікуватися, але він так не любив ті лікарні, — каже  дружина 80-річна Тамара Іванівна. — Коли привезли до клініки, лікарі взялися чистити йому судини. Серце не витримало. Ніхто не думав, що так станеться.

П"ять років В"ячеслав Тихонов жив у заміському будинку, не спілкувався з друзями й не їздив до міста.  Коли запитували, як його справи,  відповідав:

— Ніяк. Доживаю вік.

Виходив лише на ринок за продуктами. Інколи їздив на могилу сина. 20 років тому Володимир, син В"ячеслава Васильовича й актриси Нонни Мордюкової, помер від передозування наркотиків. У його смерті Тихонов звинувачував себе.

— Він тяжко переживав цю втрату, — згадує актриса 70-річна Лариса Лужина. — Казав: вважаю себе винним, що Володя рано пішов із життя. В"ячеслав Васильович пишався, що про них зняли документальний фільм "Професія — кіноактор". Володя в кожній сцені зізнавався в любові до батька. Вони були дуже близькими.

Після смерті сина В"ячеслава Тихонова почали турбувати біль у серці, тиск і безсоння. 2002-го в нього стався інфаркт, він два місяці провів у лікарні. Радів, що  грошей за лікування з нього не взяли.

— Сказали, з поваги до віку та за заслуги перед батьківщиною, — тішився. Із дружиною і безробітною донькою Ганною жив на власну пенсію. Отримував приблизно 10 тис. руб., це менше 3 тис. грн.

Востаннє знявся в епізодичній ролі пастора Всеволода Костянтиновича у продовженні фільму "Стомлені сонцем" режисера Микити Михалкова. Картина вийде в прокат навесні наступного року. Загалом зіграв у 70 стрічках. Найпопулярніший телесеріал "17 миттєвостей весни", в якій втілив радянського розвідника Штірліца. За цю роль отримав звання народного артиста Радянського Союзу.

— Брежнєв був справжнім фанатом "17 миттєвостей", — каже Лариса Лужина. — Коли переглянув стрічку, загорівся вручити комусь орден. Кажуть, медсестра  розповіла йому, що в російській глибинці живе справжній розвідник Штірліц. Спецслужби рік його шукали, проте не знайшли. Тоді Брежнєв подзвонив Тихонову, щоб вручити орден йому. В"ячеслава Васильовича вдома не було, він зранку пішов на риболовлю. Слухавку взяла дружина Тамара.  Леонід Ілліч відправив двох помічників до них додому.  Вони до пізнього вечора сиділи під  будинком на лавці, щоб  вручити Тихонову нагороду.

В"ячеслав Тихонов був двічі одружений. З акторкою Нонною Мордюковою прожив 13 років, із перекладачкою Тамарою Іванівною — 40. Мав 40-річну доньку Ганну й чотирьох онуків: 37-річного Василя й 27-річного Володимира — від покійного сина, від доньки — 4-річних близнюків В"ячеслава й Георгія. Нонна Мордюкова померла торік 7 липня.

Поховають артиста у вівторок на Новодівичому цвинтарі в Москві. Він хотів, аби його могила була поряд із синовою на Кунцевському цвинтарі.


Зараз ви читаєте новину «В"ячеслав Тихонов помер від інфаркту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути