четвер, 03 червня 2010 05:41

Вознесенський помер удома після другого інсульту

1 червня помер 77-річний поет Андрій Вознесенський. Лікарі назвали його хворобу "втомлене серце". Він помер удома після другого інсульту.

— У нього шість разів був струс мозку через аварії, — розповідає вдова, критик Зоя Богуславська. — Якось його покусала зграя собак, коли він о шостій ранку гуляв на нашій дачі, у Передєлкіно. Я тоді нарахувала 36 укусів. Найсильніше потрясіння він пережив, коли Микита Хрущов назвав його вірші антирадянськими і виганяв із країни. Думаю, усе це підірвало його здоров"я.

На початку року Андрія Вознесенського прооперували в Німеччині — усували атеросклеротичні відкладення в артеріях.

— Його 77-річчя ми святкували вдома, — говорить Богуславська. — Після операції він був задоволений і щасливий, аж світився. Я подарувала йому букет троянд, а він мені присвятив вірш. Потім пішов перечитувати повідомлення своїх шанувальників. Він мав фан-клуб на сайті stihi.ru, де кожен міг йому написати листа. Я була переконана, що наше життя знову налагодиться. Але за місяць йому стало зле, серце зупинилося.

Після другого інсульту Андрій Андрійович мало спілкувався.

— Він погано говорив і комплексував через це. Бо зазвичай любив бути в центрі уваги, читати свої вірші. Але якщо його запрошували, приходив на літературні читання хоча б на 15 хвилин, — розказує письменник Дмитро Биков. — Він дивувався, що пережив 70-річний вік, і був певен, що до 80 не доживе. Бо вважав, що кращі люди помирають рано.

Перша дружина поетеса Белла Ахмадуліна прислала співчуття вдові Вознесенського.

— Ми з Андрієм писали одне одному вірші, і я не раз запевняла його, що помру першою, — пише вона. — Але вийшло інакше.

Сусід Вознесенського, поет Євген Євтушенко, одним із перших дізнався про його смерть.

— За день до цього я виступав у Казанському університеті. Студентів і професорів було так багато, що вони стояли в проходах. Я попросив їх зосередитися і півхвилини посилати енергію любові Андрію. Шкода, що це не допомогло.

Андрій Вознесенський дружив з американським сенатором Робертом Кеннеді. Переписувався з художником Пабло Пікассо та актрисою Мерилін Монро. Після зустрічі з нею написав вірш, в якому назвав її "героїнею самогубств і героїну". Дизайнер П"єр Карден дарував йому смокінги.

— Андрій був нашим близьким другом, — розповідає Марія Михайлівна, дружина письменника Івана Драча. — Коли Іван презентував свою книгу в Нью-Йорку, Андрій прилетів його підтримати. Ми планували разом відпустки, щоб поїхати на курорт. Відпочивали в Абхазії, Прибалтиці. Щойно виходила нова книга, він присилав нам її з автографом. Так само Іван дарував йому свої книжки. Андрій переживав, що в нього від першого шлюбу не було дітей. Із другою дружиною він познайомився в такому віці, що вона вже не могла народити. Але він мав доньку поза шлюбом. Її звати Ірина.

Коли поетові бракувало грошей, він писав пісні.

— Я був жахливо бідним, — пригадував. — Якось композитор Раймонд Паулс запропонував разом написати пісню. У нас вийшов хіт "Миллион алых роз". Уже до ранку в мене шурхотіли купюри. Потім ними я набивав матрац. Так само було після пісні для Миколи Гнатюка "Барабанщик".

Прощатимуться з Андрієм Вознесенським 4 червня у Московському будинку літераторів. Поховають поета  на Новодівичому кладовищі в Москві, біля могил батьків.


Зараз ви читаєте новину «Вознесенський помер удома після другого інсульту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути