вівторок, 13 вересня 2011 05:30

Водолази витягли два легковики і бус

Автор: фото: Ірина Патлатюк
  Водолази Микола Денисов (ліворуч) та Павло Гусєв витягують пляшки з дна кар’єру ”Карпівка” в Умані на Черкащині
Водолази Микола Денисов (ліворуч) та Павло Гусєв витягують пляшки з дна кар’єру ”Карпівка” в Умані на Черкащині

Водолази 56-річний Микола Денисов і Павло Гусєв, 32 роки, чистять затоплений кар'єр Карпівка в Умані на Черкащині. Витягли два легкових авто та бус. Тепер піднімають із дна екскаватор. Микола приїхав з Олександрії на Кіровоградщині, а Павло — із Запоріжжя. Разом працюють в Умані три роки.

Зустрічаємося біля Центрального ринку. На мікроавтобусі їдемо до кар'єра. Салон забитий спорядженням.

— Павло 10 років займається підводним плаванням, а я — 19, — каже Микола Володимирович. — У цій професії головне мати надійного товариша. Часто саме від нього залежить твоє життя.

Під'їжджаємо до кар'єра. У водолазний костюм вливають рідке мило з водою, щоб він легко одягався.

— Зараз водолазом працювати легше — спочатку скануємо дно ехолотом, а вже тоді пірнаємо самі. Перший раз я опускався в Криму на Чорному морі 1977 року. Мені попався акваланг із діркою. Зробив вдох, а з повітрям вода солона пішла. За півгодини, що були під водою, так її напився, що нічого вже не хотів. Спускатися завжди страшно, але найнебезпечніше під лід. Постійно думаєш, щоб не загубити кінець мотузки, з якою тебе спускають. Водолази тонуть через необережність. Колись із товаришем у Криму вирішили знайти очки, їх на дно знайомі впустили. Я попереду спускався. Тоді дивлюся одні бульбашки, а друга немає. Повертаюся, а він уже фіолетовий. Витягнув його на пляж. Там дівчата були з медучилища. Відкачали його, "швидку" викликали. Він прийшов у сознаніє і питає, для кого "швидка". Ми сміємося: "Для тебе, Вася!".

— Друг узимку поїхав на Дніпро під льодом раки ловити, — приєднується до розмови Павло. — Обв'язався мотузкою метрів 50. Другий кінець дав товаришеві, що залишився зверху, а сам пішов під лід. Смикає за мотузку, а вона тягнеться. Випірнув, а колега курить, кінець мотузки ногою тримає. Навіть якби він смикав, що погано стало, то товариш не додумався б його витягти.

Доки говоримо, із села приходить чоловік років із 50 з вудками.

— Хлопці, а риба там на дні є? Три дні ходю і не можу нічого зловити. Раки наживку з'їдають. А як не з'їдять, то затягнуть гачок під камінь, а тоді нирять треба, щоб ту вудку дістать.

Водолази знизують плечима. Рибалка йде далі.

— Для задоволення іноді спускаємося на підводну рибалку. На Цимлянському водосховищі в Росії застрелили під водою сома на 120 кілограмів. Торік Паша на Дніпрі в районі Кременчука зловив сома на 80 кіло. 1 січня їздимо на Дніпро на зимову рибалку.

Микола Володимирович керує клубом підводного плавання "Катран" в Олександрії. Радить учити дітей спускатися під воду з 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Водолази витягли два легковики і бус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути