Ексклюзиви
вівторок, 24 січня 2012 05:30

"Вода не холодна, але од вітру тіло пече"

Автор: фото: Reuters/GLEB GARANICH
  Кияни купаються у Дніпрі на столичному Гідропарку під час святкування Водохреща. У воду забігають на 15-20 секунд, тричі хрестяться і присідають із головою. Дехто купається голим, на березі обтираються рушником, одягаються. Температура повітря 14 градусів нижче нуля
Кияни купаються у Дніпрі на столичному Гідропарку під час святкування Водохреща. У воду забігають на 15-20 секунд, тричі хрестяться і присідають із головою. Дехто купається голим, на березі обтираються рушником, одягаються. Температура повітря 14 градусів нижче нуля

10 тис. киян на Водохреще, 19 січня, прийшли на пляж столичного Гідропарку купатися і набрати свяченої води.

О 9.00 температура повітря -14°С. Води +1°С. Біля берега річка замерзла. Двоє чоловіків прорубують кригу. Десятеро на березі розкладають одяг. Киянин Сергій, 30 років, скидає болоньєву куртку і чотири светри. Заправляє майку в штани.

— Таня, ти взяла мої плавки? — запитує дружину, яка поряд кутається у довгу кролячу шубу.

— Не брала, ти нічого не казав.

— Я їх тобі поклав в жовту сумочку. Йо-майо, ти чого сьогодні чорну взяла?

— Жовту я ношу тільки з понеділка по середу. А чорну — другу половину тижня. Голим лізь. Тут усі так роблять.

Чоловік швидко скидає джинси і труси, забігає у воду по пояс, хреститься, тричі присідає і біжить на берег. Його шкіра почервоніла, волосся на грудях вкривається інеєм. Пах затуляє руками.

— Танька, скидай шубу, бо зараз замерзне все хазяйство. Вода не холодна, але од вітру тіло пече, — обтирається рушником. Руки й ноги починають синіти.

На молодіжному пляжі киянин 58-річний Юрій Самойленко моржує 34 роки. Роззувається, стелить під ноги газету. Скидає штани та рейтузи.

— У трусах моржувати не можна. Чого всі голими у воду лізуть? Бо коли мінусова температура, білизна одразу до статевих органів примерзне. Далеко не заходжу. Лише по пояс і лягаю на спину. Якщо корч схопить, то хоть на колінах із води виповзу.

Моржувати почав після суперечки з друзями.

— Поспорили на пляшку пива, що я купатися піду в 20-градусний мороз. Приходимо до Дніпра, а вся вода замерзла. За 20 метрів від берега сидить дід. Ополонку прорубав, вудочку закинув. Ми до нього. Коли я вскочив в ополонку, дід репету наробив. Думав, я топитися прийшов. Усю рибу йому розігнав, але живий остався. Мав запалення, 20 суток пролежав на больнічному.

— Юрію Павловичу, а ви не знаєте, де Янукович буде купатися? Не хочу з ним в одну воду лізти, — до Самойленка підходить його знайомий Ігор Петрович, 64 роки, у трусах і гумових капцях.

— Та він у таку жовту воду не полізе. Тут його даже риба покусає. У "Межигір'ї" у басейні заплави буде робити, — обидва регочуть.

До ресторану "Очеретяний кіт" приїжджають письменники Павло Вольвач, Сергій Пантюк, Андрій Курков, брати Віталій і Дмитро Капранови.

— Ми не моржі. З братом купаємося тільки на Водохреще сьомий рік, — говорить Дмитро. — Дружини нам складають компанію. Сьогодні о сьомій ранку купалися. Якщо вийде, то й удруге трошки пізніше у воду заліземо. Там не холодно. Найгірше, коли виходиш і вітер дує.

Поряд четверо дівчат скидають дублянки, застилають притрушений снігом пісок рушником. Стають на нього, роззуваються.

— Дєвочки, давайте бахнемо коньячку для согрєву, і в воду на 30 секунд. Мені тато налив у бутилочку з-під мінералки, — білявка відкриває пляшечку. Усі п'ють "із горла".

Свячена вода не псується півстоліття

Навколо церкви мученика Валерія біля Венеціанської затоки у черзі по свячену воду стоять 200 осіб. Тримають порожні пластикові пляшки.

— Пропустіть мене, я ветеран, — розштовхує людей чоловік років 70 у хутряній шапці. Називається Леонідом Григоровичем.

— У мене вдома стоїть вода 1973 року. Свіжа, наче сьогодні набрана. Свячена не цвіте і не тухне, може стояти півстоліття і не втрачає цілющих властивостей. Тільки трохи випаровується з часом. Я в селі на Київщині жив. Коли в церкві не дозволяли молитися, священник по дворах ходив. Освячував людям криниці, щоб цілий рік свячену воду могли пити. Нею треба протирати очі та вуха, щоб добре бачити й чути. А хто втратив віру у життя, добре свяченою водою груди біля серця помазати і помолитися.

 

Зараз ви читаєте новину «"Вода не холодна, але од вітру тіло пече"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути