пʼятниця, 16 квітня 2010 08:48

У дворі Лева Лук"яненка ростуть 50 кущів троянд

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Левко Лук’яненко перекопує грядку, щоб посадити суниці. Він живе в селі Хотів під Києвом
Левко Лук’яненко перекопує грядку, щоб посадити суниці. Він живе в селі Хотів під Києвом

"Особливість української інтелігенції в тому, що вона до цих пір змушена працювати на землі, — колишній народний депутат 81-річний Левко Лук"яненко відчиняє металеву хвіртку садиби, що в селі Хотів, за 15 км від столиці. — Знаю багато академіків, професорів, які навесні їдуть у село до батьків чи на дачу саджати картоплю. Восени привозять її у місто, щоб не вмерти з голоду. Їхньої маленької зарплати навіть на харчі не вистачає".

У двір забігає чорний пес. Виляє до Левка Григоровича хвостом, стає на задні лапи.

— Це сусідський, добре нас знає, — каже господар. — Буває, жінка йому щось смачненьке дає, то він і ходить, — тупає ногою. Пес тікає за ворота, опустивши хвоста.

Із двоповерхового будинку, обшитого білим пластиком, виходить 67-річна Надія Іванівна. Вона у чорному спортивному костюмі з оксамиту. Веде на город стежкою, викладеною камінцями. Уздовж неї ростуть 50 кущів троянд.

— Думала, всі померзли. А це дивлюся, відходять, аж серце радіє, — плескає у долоні. — Учора посадили картоплю, червоні бурячки, квасолю, цибульку і салат. На баштані потикала диньки. Кріп розкидала по всьому городу, а петрушку не сіяла — торішня має посходити. Картоплю за два тижні до садіння в хату внесли, щоби проростала. Ми з Левком уже 20 років разом живемо. Швидко час пролетів. Одне одному не надоїли, все любимо разом робити. Правда ж? — звертається до Левка Григоровича.

— Ну да, — стиха відказує він.

Город невеликий — приблизно 10 на 10 м.

— Раніше був аж до хати. Тепер садок вирішили зробити, бо сил обробляти не вистачає. Торік половина городу була засаджена полуницями. Цього року її перекопали, бо переродилася. А он там, — показує рукою на грядку, — посадили суниці нового сорту, які два рази на рік родять — весною і восени. Жінка брала на базарі в одної бабці по 5 гривень за штуку. Біля продавщиці лежали такі, як кулак. Може, і в нас вродять.

У дерев"яній будці, огородженій металевою сіткою, сидить 3-річний пес Чорний. Весело махає хвостом, вистрибує на дах будки.

Я два роки був послом у Канаді. Там із дружиною назбирали трохи грошей

— Нам його сусідські хлопці принесли. Називали Чорним, то й ми так кличемо. На ніч випускаємо по двору бігати, щоби злодії не ходили. Шкоди великої не робить — може щось потоптати, але воно зразу відходить. Перед ним мали собаку, то він стрибав на вишню біля паркану, а тоді через загорожу — і на вулицю.

Левко Григорович граблями волочить грядки. Бідкається, вчора не встиг.

— На городі працюю через день, це зміцнює серце. Я грядки копаю, а жінка садить. Картоплю разом садимо, а квасольку і кукурудзу вона сіє. Їй така робота подобається. У нас картопля гарна родить — раз таку, як голова, виростили. Зварили з неї каструлю пюре.

Левко Лук"яненко любить щепити й обрізати дерева.

— Батько мене цього навчив. Ми з ним багато щепили. Купувати дерево дорого було, то попросимо гілочку і вже через рік-два плоди маємо. У мене приймається майже все. Он ту сливу прищепив, — киває на дерево з набубнявілими бруньками. — У нас сливи солодкі родять, їх дуже черви люблять. Плоди ще зелені, а вже точать. Хімікатами нічого не обробляємо. Колорадських жуків руками збираємо. Вранці встали, позбивали їх із картоплі у відро — і на стежці потоптали.

Розповідає, що батьки мали гектар городу.

— Спочатку коня водив за оброть, потім косою навчився махати і ціпом молотити. Коли мені було 15 років, ми з сусідськими хлопцями косили у колгоспі ячмінь. Зайців не ганяли, навіть на річку купатися не йшли — цілий день без перепочинку працювали. Через тиждень нас протягнули у сільській газеті — написали, що ми ледарі й нічого не робили. Мені тоді така образа взяла, — проводить рукою по сивих вусах. — Поклявся, що в колгоспі ніколи більше не працюватиму. Через рік узяли в армію. Там навчився водити машину, щоб водієм або механіком працювати. Знав, що після армії до колгоспу не піду, хоч би мав повіситися.

Іде до хати. Каже, купив її 1989-го, коли повернувся із заслання.

— Як томські дисиденти дізналися, що мене достроково випустять, назбирали мені 3 тисячі рублів. Я купив там хату. Коли дозволили поїхати на Україну — продав, а гроші поніс друзям віддавати. Забирати їх не схотіли. Доклав іще трохи і купив цю хатинку. Вона була така, як і оті, звичайна колгоспна, — киває на сусідські одноповерхові будинки. — Усередині страшно холодно. Батареї гарячі — руки втримати не можна, а в хаті 14 градусів. Я два роки був послом у Канаді. Там із дружиною назбирали трохи грошей. Добудували другий поверх, щоб тепло не йшло у небо. Стіни обшили мінеральною ватою.

Скаржиться, що дружина щороку робить ремонт.

— Жінка хату будує, а я Україну. В мене абсолютно нічого не виходить, а в неї справи трохи кращі. Весь час робота є. Цього року снігу так багато навалило, що всі крокви полопалися.

Оглядає двір, дивиться на дерева.

— Улітку люблю розстелити під деревом матрац і так лежати. А тепер роблю салат із кульбаби. Нарву кілька пучок дрібних листочків і віддаю їх дружині. Кульбабу треба вимочувати у солоній воді, щоб гіркоти не було. Але ми цього не робимо, бо я гіркеньке люблю. В салат ще можна додати цибульки або редиски, головне — все дрібненько порізати.

Підходить дружина, обіймає його.

— Гарно розказує, але сам нічого готувати не вміє. Не знаю, що він раніше їв. Мабуть, тільки каші в тюрмі, а більше нічого. Дуже любить вареники із сиром, налисники і борщ із пампушками.

Зараз ви читаєте новину «У дворі Лева Лук"яненка ростуть 50 кущів троянд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути