четвер, 27 листопада 2008 19:30

Віталій Шелестов попросився на "Фаїну"

25 листопада сомалійські пірати зменшили суму викупу за моряків сухогрузу "Фаїна" до $3 млн. Перед цим вимагали $5 млн. На борту судна 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки та боєприпаси. Серед 20 членів екіпажу 17 українців, двоє росіян і латвієць.

Батьки Віталія Шелестова, 38-річного матроса "Фаїни", прибирають опале листя на подвір"ї свого будинку в місті Гайсин на Вінниччині.

— Не хочу говорити, бо ще ляпну лишнє, — виходить на доріжку 70-річна Ніна Філатівна. — Вдруг це переговорам із піратами зашкодить?

Погоджується показати фотографії сина, запрошує до хати. Дім розділена на дві половини. В одній живуть Ніна Філатівна із чоловіком 72-річним Анатолієм Івановичем. Іншу віддали Віталію.

— Я всі вирізки із газет збираю, — бере зі столу купку фотографій упереміш із газетами. — Оце розкладу ввечері кругом себе, поплачу і зберу назад. У газетах є фотографії його, як уже до піратів попали. Я його ледь упізнала — такий худющий. І борода заросла.  Я за них усіх молюся. Мені сказали молитви на 24 часа. То я два рази на день їх читаю. Молюся за всіх, бо ж мого сина одного не випустять.

Пірати захопили "Фаїну" 25 вересня.

— За тиждень до того Віталік подзвонив, сказав, що йдуть у відкрите море і зв"язку може два тижні не бути. Він нас так часто предупреждав, щоб не хвилюватися, — Ніна Філатівна важко зітхає. — Корабель захватили, а наступного дня мені вже із фірми позвонили. Я як про піратів почула, із серцем злягла. На фірму кожен день дзвонила. Казали, що пірати 20 мільйонів доларів викупу хочуть. Потім на вісім погодилися, а пізніше і на п"ять. Зараз і не дзвоню на фірму, бо вони тільки втішають. Кажуть, що переговори йдуть успішно, а толку нема. Те саме, що і по телевізору. Коли вже їх відпустять?

Жінка тягнеться до газети на столі. Показує телевізійну програму. У ній всі випуски новин підкреслені синьою пастою під лінійку.

Я його ледь упізнала — такий худющий

— Як получаємо програму, із чоловіком зразу підкреслюємо, щоб не пропустити нічого. Але тих два тижні по новостям нічого за корабель не казали. Тільки вчора було, що доставлені для них харчі й питна вода. Піратів показали. Такі чорні, як вугля. Кажуть, що піратам від 14 до 27 років. А вже такими ділами займаються!

Ніна Філатівна вмикає світло. Спалахує економна люмінесцентна лампа.

— Це Віталік нам поміг трохи всього додому докупити. І телевізор купив, по якому новини дивимося. Як у плавання став ходити, заробляв краще, ніж тут. Удома не було де робити. Сахарний завод стоїть, усе стоїть. Де гроші брати? Старший син Геннадій уже давно в плавання ходить. Він помічник капітана. Порадив і Віталіку піти. Два роки Віталік на Чорноморському флоті стажувався, а останні два роки вже плавав.

47-річний Геннадій Шелестов нині теж у плаванні. Через три дні після звістки про захоплення "Фаїни" поплив у Південну Америку.

— Така іронія долі: на флот служити Віталіка не взяли, відправили в пожарні війська під Москву, а він через багато років до моря прийшов. Геннадій хотів його в перше плавання із собою взяти, а власник корабля відмовився. Казав, що ніхто даже однофамільців на корабель не візьме, не те що родичів. Якісь у них там такі правила, — поправляє хустку на голові. — У Віталіка був вибір: йти на цей корабель чи на інший. Він не хотів у довгий рейс у Китай. Вибрав короткий — у Сірію партію машин відвезти. Жінка одного моряка, який із моїм Віталіком поплив, казала, що молила його в Сірії зійти із корабля. Але куди там зійдеш?

Ніна Філатівна крутить стос фотографій у руках.

— Віталік молодим оженився, у 21 рік. Пожили сім років та й розійшлися. Діток у них не було. Тепер він з одною дівчиною зустрічається з Кишиньова. Гарненька така. Може, якби одружився, то не плавав би. Як мама його просити буду, щоби не їхав більше нікуди. Але ж хіба то хлопчисько, якому підзатильника дасиш — і він більше так не буде робити?

Жінка виходить із хати. Бере під руку чоловіка.

— Син планував за ті гроші, що заробить, хату перекрити, — показує на дах Анатолій Іванович. — Та вже хай тим грошам, тільки б сам скоріш вернувся!

Зараз ви читаєте новину «Віталій Шелестов попросився на "Фаїну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути