вівторок, 04 грудня 2018 00:10

Віктор Каневський мав хворе серце

Автор: ДЭВИ АРКАДЬЕВ
  Віктор Каневський провів за київський футбольний клуб ”Динамо” 195 матчів. Забив 80 голів. Останні 30 років жив у США. Виїхав туди через переслідування радянською владою
Віктор Каневський провів за київський футбольний клуб ”Динамо” 195 матчів. Забив 80 голів. Останні 30 років жив у США. Виїхав туди через переслідування радянською владою

На кладовищі святого Володимира в американському штаті Нью-Джерсі поховали футболіста Віктора КАНЕВ­СЬКОГО. Він помер 25 листопада на 83-му році. Мав проблеми із серцем.

Каневський народився у Києві в єврейській родині. У 16 років пішов працювати на завод "Арсенал". Грав за заводську футбольну команду "Машинобудівник". 1955-го його запросили в київське "Динамо". За шість років разом із командою виграв чемпіонат Радянського Союзу, 1964-го — Кубок СРСР. Провів за "Динамо" 195 матчів. Забив 80 голів.

— Мне всегда больше всех досаждал Виктор Каневский, — казав воротар московського "Динамо" Лев Яшин. Помер у березні 1990 року. — Він бив несподівано й точно.

Спортивну кар'єру завершив на початку 1970-х. Щоб стати тренером, мусив поміняти своє по батькові: замість Ізраїльовича став Іллічем. 1980 року йому запропонували працювати зі збірною Алжиру.

— За границу советские чиновники меня не пустили, — згадував він. — Миритися з цим не хотів. Заявив, що хочу назавжди виїхати з СРСР. Мене виключили з партії та почали переслідувати.

Зміг виїхати у США 1988 року. Влаштувався тренером із футболу в дитячу спортивну школу "Спартак", створену російськими емігрантами. За вісім місяців відкрив приватну футбольну школу. Був одружений. Залишилися донька та двоє онуків.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Каневський мав хворе серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути