вівторок, 21 серпня 2018 05:05

"Відношу себе до 10 відсотків розумних"

Автор: www.24smi.org
  Едуард Успенський мав трьох дружин. Із другою брав шлюб двічі. Усиновили дівчат-близнят
Едуард Успенський мав трьох дружин. Із другою брав шлюб двічі. Усиновили дівчат-близнят

— Любив, щоб навколо нього було життя. Ось він сидить, а поруч папуги, собаки носяться. Може, тому мав такий оптимізм і любов до життя, — говорить автор книжок для дітей 60-річний Андрій Усачов із Москви. Він — учень російського дитячого письменника Едуарда Успенського. Помер 14 серпня від раку у своєму будинку в селі Пучково в передмісті Москви. Йому було 80 років. Останні два тижні зліг.

10 років Едуард Успенський боровся з онкологією, робив хіміотерапію. Останній рік пересувався на інвалідному візку. На початку серпня повернувся з лікування у німецькому Баден-Бадені. 9 серпня знепритомнів. Допомогли медики "швидкої". У лікарню їхати не схотів.

Із ним прощалися 18 серпня на Троєкуровському кладовищі в Москві. Перед смертю Успенський наполягав на скромній церемонії в колі близьких.

Едуард Успенський мав освіту інженера. Але заробляв на життя написанням сценаріїв до мульт­фільмів. За його книжками зняли мультфільми про Простоквашино та крокодила Гену.

— Успенський завжди залишався великою дитиною. У селі Троїцьке в Ярославській області він купив будинок. Там помирив двох жінок за допомогою листів. Через нього дами передавали послання одна одній. Потім цей сюжет він перевів у "Простоквашино", — розповідає російський композитор 65-річний Григорій Гладков.

— Крокодил Гена — це проповідь про те, що тварини — повноправні члени суспільства. Дядя Федір із Простоквашиного — проповідь: "Давайте дітям більше свободи". Всі проповіді прості: завжди має бути повага до матері, до батьківщини, до вчителя, до всього живого, — говорив Едуард Успенський. — Усі батьки знають, що в мене книжки з подвійним дном, і обов'язково буде щось смішне для дорослих — і політика, і сімейні стосунки, і виробничі.

Едуард Миколайович усе життя захищав свої авторські права. За використання образів Чебурашки чи героїв із Простоквашиного вимагав гонорар як їхній автор. В останні роки конфліктував із кіностудією "Союзмультфільм". Вона випустила продовження серії про Простоквашино. Успенському не заплатили і дозволу на екранізацію не просили. Після судової тяганини студія виплатила йому гроші.

В Едуарда Успенського залишилося троє доньок: Тетяна від першого шлюбу та прийомні близнючки Ірина і Світлана — після другого. У третьому шлюбі з телеведучою Елеонорою Філіною дітей не було. Разом виховували її сина від попереднього шлюбу.

З Елеонорою Успенський познайомився на передачі "В нашу гавань заходили кораблі". Заради неї 2005 року пішов від дружини-письменниці Олени. За шість років розлучилися. Елеонора залізла в багатомільйонні борги й заклала чотириповерховий будинок Успенського в Передєлкіно поблизу Москви.

— Якщо любов пішла, ти хоч на гітарі грай, хоч на балалайці, хоч на трубі — нічого вже не вийде, — казав він тоді.

Після конфліктів в Едуарда Миколайовича погіршилося здоров'я. Справлятися з хворобою допомагала попередня дружина — Олена Успенська. Пробачила зраду, і пара знову побралася.

— Перед лицем хвороби забуваються всі, навіть найсерйозніші сварки. Коли рак підступає, я активую всі свої сили. Піднімаю родину — і кудись в атаку. У сусіднє місто, або будувати баню. Щось таке, щоб усі були зайняті справою. Це рятує, — розповідав Успенський.

Він виступав проти війни Росії з Україною й анексії Криму. Засуджував путінську політику.

— Росія розділилася на 10 відсотків розумних і на 90 відсотків ідіотів, — говорив він 2014 року. — Я відношу себе до тих 10 відсотків розумних, тому що вся ця історія з Кримом — потворна.

Зараз ви читаєте новину «"Відношу себе до 10 відсотків розумних"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути