пʼятниця, 07 серпня 2009 07:42

Від голосу Джамали тріскає скло

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Кримчанка Джамала перемогла на пісенному конкурсі ”Нова хвиля” в Юрмалі. Сосо Павліашвілі подарував їй букет соняшників
Кримчанка Джамала перемогла на пісенному конкурсі ”Нова хвиля” в Юрмалі. Сосо Павліашвілі подарував їй букет соняшників

У понеділок із юрмальського конкурсу "Нова хвиля-2009" до Києва повернулася переможниця — кримчанка 25-річна Джамала, справжнє ім"я Сусанна Джамалатдінова. Наступного дня у столичному концерт-холі Freeдом співачка зі своїм продюсером Оленою Коляденко, 38 років, розповідає про перемогу на конкурсі.

— Із шоу-балетом Freeдом Джамала співпрацює три роки. 20 січня попросила її на півгодинки під"їхати в "Арену". Кажу: "Хочеш в Юрмалу поїхати?" Вона кивнула на знак згоди. Відтоді почали готуватися, — говорить Олена.

Джамала тримає скляний кубок, вручений за перемогу.

— Когда подавали заявку на отборочный тур в Киеве, нам отовсюду говорили: "Куда вы едете? Там все куплено. Не суньтесь. Вы им все карты смешаете", — згадує співачка. — У відбірному турі в журі сидів Юрій Фальоса (колишній продюсер Ані Лорак. — "ГПУ"). Уночі подзвонив мені в готель. Питає: "Ти готова представляти Азербайджан?" Я погодилася, аби тільки попасти в Юрмалу. За кілька днів друзі питають, чого я виступатиму за Ізраїль. В Інтернеті прочитали, що я — конкурсантка з Ізраїлю. Я була в шоці. Перед самим конкурсом мені сказали, що точно представлятиму Росію. Потім знову передзвонили. Кажуть, за Росію поїде київський дует "Пара Нормальних", а я співатиму за Україну. Тоді почали телефонувати наші артисти. Питали, кому та скільки ми заплатили, щоб їхати від України. А ми для цього нічого не робили.

За лаштунками до Джамали підходили співаки Йосип Кобзон і Микола Басков. Перший привітав, другий хвалив за унікальний голос. А коли перед концертом сиділа в гримерці сама, зайшов грузинський співак Сосо Павліашвілі.

— Я мало не знепритомніла. Подарував мені букет соняшників. Коли вийшла на сцену, він перший устав і зааплодував. За ним підвелася Алла Пугачова. Коли співала "Маменькин сынок", побачила, як Аллу Борисівну ліктем підштовхував Галкін. Певно, жартував, що та пісня про нього.

Джамала закінчила музичну школу в Алушті, сімферопольське музучилище та київську консерваторію за класом вокалу.

Друзі питають, чого я виступатиму за Ізраїль. Я була в шоці

— У школі я могла заспівати серед уроку, якщо дуже цього хотілося.

Джамала має унікальний голос на п"ять октав. Кажуть, так співала лише перуанка Іма Сумак. У 1960-х вона гастролювала в СРСР.

— Якщо сказати образно, від співу на п"ять октав тріскає скло, — каже столичний лікар-фоніатор Марія Данилишина, 48 років. — Оперному виконавцеві досить володіти двома октавами. Такі, як Іма Сумак і Джамала, найкраще співають у момент нервового збудження і напруження. Лікарі готові платити будь-які гроші, аби дослідити їхні горлянки.

— Я чула про Іму Сумак, — додає Джамала. — Кажуть, сам Хрущов просив її показатися радянським фоніаторам. Але який співак дозволить лізти в свою горлянку? Я медиків до себе не підпущу.

Зараз ви читаєте новину «Від голосу Джамали тріскає скло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути