Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2017 05:35

Василь Німчук перед смертю відвідав церковну службу

Мовознавець Василь Німчук помер у селі Довгому Іршавського району на Закарпатті. Йому було 84 роки.

— У день смерті Василь Васильович був на службі у церкві в селі. Приїхав у відпустку, — розповідає філолог Андрій Даниленко, 57 років. — Після того пішов у лікарню. Прийняв крапельницю і відійшов.

Василь Німчук закінчив Ужгородський університет. 10 років був директором Інституту української мови. Досліджував давньоруську та старослов'янську мови.

1999-го під керівництвом Німчука розробили проект правопису української мови. Був членом редколегії й одним з авторів енциклопедії "Українська мова".

— Василь Васильович уводив у загальнонаціональний вжиток рідні йому закарпатські слова, яскраві й забуті слова інших діалектів. Його тверда українська позиція базувалася на знанні історії, а не на лозунгах. Був простий, скромний, щирий і щедрий чоловік, — каже односельчанин, поет Василь Кузан, 54 роки.

— Назавжди у пам'яті залишиться перший дзвінок: "Віто, доброго ранку, я вас не розбудив? Це Німчук вас турбує, знаєте такого?" — каже філолог Віта Чикут, 35 років. — Як мені, зеленому кандидату, міг подзвонити сам Німчук і замовити статтю для енциклопедії "Українська мова"? Довго дивувалася, допоки не побачила на конференціях, що це проста, розумна людина, яка завжди підтримає порадою.

Василь Німчук одружений не був, дітей не мав. Поховали його на сільському цвинтарі.

Від раку померла чеська тенісистка 49-річна Яна Новотна. Боролася з недугою три роки.

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.hdtennis.ru
 

— Яна лікувалася в найкращих клініках Нью-Йорка, — кажуть знайомі тенісистки. — Позитивних прогнозів лікарі не давали, бо хворобу виявили на пізній стадії. Останні дні Яна провела в родинному колі.

Яна Новотна 12 разів ставала переможницею турнірів "Гренд слем", тричі завойовувала медалі Олімпійських ігор. 1998 року отримала перемогу на міжнародному тенісному турнірі "Вімблдон". Спортивну кар'єру завершила 1999-го. Відтоді займалася тренерською роботою. Жила у США. Американське громадянство отримала 11 років тому. Заміжньою не була.

16 курсів хіміотерапії пройшла тернополянка 33-річна Леся Шафранська. Мала лімфому Ходжкіна (пухлинні новоутворення, що вражають лімфатичну систему. — ГПУ). Померла 27 листопада.

Про діагноз дізналася сім років тому. Лікувалася в Тернополі та Києві. 2013-го недуга відступила. Цьогоріч у березні повернулася.

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.facebook.com
 

Леся Шафранська була викладачем Тернопільського економічного університету. В неї залишилися син 8-річний Максим і чоловік Андрій. Він — заступник начальника управління протидії наркозлочинності Головного управління Нацполіції в Тернопільській обл.

Сальвадорський боксер Франциско Руїс помер після поєдинку. 18 листопада бився зі співвіт­чизником Рікардо Кортесом. У восьмому раунді впав після нокдауну. Вдарився головою й знепритомнів. У лікарні боксеру зробили операцію. За п'ять днів він помер.

Цей поєдинок став четвертим у кар'єрі Руїса. Всі попередні закінчував нокаутами.

Франциско Руїс одружений не був. У нього залишилися батьки й старший брат.

Зараз ви читаєте новину «Василь Німчук перед смертю відвідав церковну службу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути