вівторок, 08 травня 2012 05:30

Василеві Шеремету блискавка влучила в спину

У 85-річного Василя Шеремета із села Іванівка Чигиринського району на Черкащині 3 травня близько 19.00 влучила блискавка. З опіками голови, шиї, тулуба та ніг його доправили до реанімації районної лікарні.

Шеремет пас череду. Коли повертався з поля до села, почалася гроза. Від дощу сховався під деревом.

— Ми з сусідкою Катериною Герасимчук гнали корів додому. До села залишалися якихось 150, а до моєї хати зо 300 метрів. Десь узялася чимала хмара й полив дощ. Неподалік ростуть три розкошні верби. Я став під одну, а Катерина Іванівна — під іншу, десь за 30 метрів од мене. А потом як грякнуло, мене наче хто кілком по спині добре ввірвав. Більше нічого не помню, — розповідає телефоном Василь Мефодійович. — Прийшов до тями — ні поворушиться, ні встать не можу. А тільняшка геть розплавилася. Сообразив, що вдарила молнія. Коли бачу — їде "скора". У ній мій син Іван. Сусідка ж побачила, що зі мною трапилося, побігла до нас додому. Дружина Катя дуже плакала. Чого блискавка попала в цю вербу, як недалеко ліс і там вищі ростуть дерева?

Із реанімації Василя Шеремета перевели до терапевтичного відділення.

— Уже проситься додому. Але ми ще кілька днів пролікуємо. Бо є опіки на шкірі. Блискавка йому потрапила у ліву сторону спини, пройшла через бік і вийшла через ноги. Від цього на тілі є характерна смуга. За 30 років моєї роботи це п'ятий випадок у районі. Усі залишилися живі, — говорить медик 58-річна Ніна Смолій.

Рідко коли блискавка вбиває людину, пояснює Олег Ткаченко із обласного управління надзвичайних ситуацій:

— Хоча температура під час удару дуже висока, тривалість розряду недовга. Тому це не завжди приводить до серйозних опіків. До того ж основний струм блискавки часто проходить по поверхні тіла. Шанси на виживання більші, якщо вчасно зробити штучне дихання і масаж серця. Навіть якщо постраждалий не подає ознак життя.

Зараз ви читаєте новину «Василеві Шеремету блискавка влучила в спину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути