вівторок, 07 липня 2009 18:29

Василь Аксьонов мовчав півтора року

  2005 року російський письменник Василь Аксьонов отримав Орден літератури і мистецтва — одну з найвищих нагород Франції
2005 року російський письменник Василь Аксьонов отримав Орден літератури і мистецтва — одну з найвищих нагород Франції

76-річний письменник Василь Аксьонов помер 6 червня у Москві від ускладнень після інсульту. В інститут ім. Миколи Бурденка його привезли у січні 2008-го, коли інсульт вразив літератора за кермом його "волги".

Перші 4 год. хвороби письменник пролежав на каталці перед дверима реанімації московської клінічної лікарні N23. Чекав, доки звільниться місце. Потім йому зробили магнітно-резонансну томографію.

— У батька на серці кардіостимулятор, томографію робити категорично заборонено! Лікарі не змогли поставити правильний діагноз, — обурюється син Аксьонова Олексій, 48 років.

Василя Павловича перевезли в інститут ім. Скліфосовського, видалили тромб із сонної артерії. Але за кілька тижнів у нього віднялася права частина тіла, порушилося мовлення. Письменник упав в кому, з якої вийшов у березні. Реабілітація тривала кілька місяців. У лютому 2009-го йому прооперували шлунок. Аксьонов після цього перестав розмовляти.

Про смерть 54-річної падчерки Олени, яка у серпні минулого року прилетіла із США й померла у батьковій квартирі від серцевого нападу, письменникові не розповіли. На цьому наполягла його дружина 77-річна Майя Афанасіївна. Аксьонов відбив її у свого приятеля, російського кінорежисера Романа Кармена. Василь Павлович познайомився із Майєю в Ялті, куди Кармен приїхав відпочивати після інфаркту. Зустрічалися потайки у Сочі. Аксьонов тоді був одружений із перекладачкою Кірою, мав від неї сина Олексія.

— Про наші зради знали всі, — згадував письменник. — Романів товариш Юліан Семенов раз ледве мене не побив. Кричав: "Віддай Ромі Майку".

Василь Аксьонов написав 23 книжки. Дружині присвятив роман "Опік", а її онуку Іванові, який наклав на себе руки, — оповідання "Ванечка".

За романи 1970-х "Острів Крим" та "Опік" Аксьонова перестали друкувати. У першому він написав про передачу Криму до складу УРСР: "Микита Сергійович віддав те, що йому не належало. Не розумію, чим він тоді керувався — чув, що підписував документ у неконтрольованому стані".

1980-го Аксьонов із дружиною приїхав читати лекції в США і залишився там на 10 років. 1990-го купив будинок у Підмосков"ї і  разом із дружиною почав жити на дві країни.

Василя Аксьонова поховають 9 липня на Ваганьковському цвинтарі в Москві.

Зараз ви читаєте новину «Василь Аксьонов мовчав півтора року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути