вівторок, 30 травня 2017 05:01

В Україні критична кількість мігрантів

Автор: фото з особистого архіву Михайла Петруняка
  Михайло Петруняк: ”300 дола­рів (8 тис. грн. — ГПУ) — це середня сума, яку заробітчани висилають щомісяця додому”
Михайло Петруняк: ”300 дола­рів (8 тис. грн. — ГПУ) — це середня сума, яку заробітчани висилають щомісяця додому”

— В Україні є дві біди — корупція і бездіяльність влади, — каже 47-річний Михайло Петруняк, президент іспансько-української торгово-промислової палати.

— Чиновники працюють, лише коли отримують відкат. Я привозив інвестора — фірму, що хотіла збудувати завод із переробки твердих відходів. Вона працює у 72 країнах. Спеціалісти готові були впровадити повний процес — від встановлення баків до переробки сміття в електроенергію. На зустрічі з інвестором губернатор гортав незрозумілий журнал, нібито з інвестиційними пропозиціями. Досі проблема в тій області залишилася невирішеною.

Як українці з-за кордону можуть допомогти?

— Трудові мігранти підтримують Україну економічно. Щороку надсилають 15 мільярдів доларів. Третина цих коштів потрапляє легально, решта — ні. На них заробітчани купують житло, машини та вчать дітей. Серед українців багато бізнесменів. Вони є тими менеджерами, які можуть звести українські та закордонні підприємства між собою.

Серед української діаспори багато впливових людей. Міністр закордонних справ Канади Христина Фріланд має українське коріння. Наша Тетяна Кузик — радник у міській раді італійського Риму. Ми маємо важелі впливу на наш уряд через уряди інших країн. Канадська діаспора добилася підписання зони вільної торгівлі з Канадою.

Чому наші бізнесмени не виходять на закордонні ринки?

— Їм бракує сміливості. Думають, що їх ніхто не чекає.

Я був радником із питань інвестицій у Івано-Франківській області. Бізнесменів вчили писати презентації своїх фірм. З цим треба виходити на посольства країн, з якими вони хочуть співпрацювати. Будь- який бізнесмен може попросити, щоб посол розіслав цю інформацію на громадські організації. За певний час хтось відгукнеться.

Що повинна робити держава для мігрантів?

— Створити програму реінтеграції. Українці повертаються із заробітків із грішми. Вони можуть створити робочі місця. На Івано-Франківщині є жінка, яка 10 років працювала в сім'ї футболіста Зінедіна Зідана. Повернулася, очолила сільраду. Село процвітає (Леся Іванків — сільський голова Побережжя Тисменицького району. — ГПУ).

Держава повинна надати можливість привезти своє майно без мита. Допомагати у відкритті бізнесу, надавати субсидії, можливо — житло. Так робили в Іспанії, коли їхні громадяни поверталися з Аргентини під час кризи.

Яка критична маса мігрантів для України?

— Вона вже критична. В Івано-Франківську важко знайти людину на роботу. Там є тисячі вакансій, а шукають роботу сотні людей. Є підприємство, що випускає кабель й електропроводку. Пропонує зарплату 5 тисяч гривень. Місцевих на роботу не знайшлося. Підприємець був змушений дати автобус, щоб їздити та збирати людей по навколишніх селах. Підприємці хотіли знайти хорошого електрика — немає.

Чехія може забезпечити роботу 40 тисячам будівельників, Ізраїль — 25 тисячам, Польща — 20. На заміну українцям сюди приїдуть в'єтнамці, китайці, яких не впустили в Європу. Ці люди ніколи не інтегруються в суспільство, не житимуть общинами. З цією проблемою гостро зіштовхнемося в найближчі п'ять років.

Що має змінитися, аби українці перестали виїжджати?

— Роботодавці мають припинити платити зарплату в конвертах. 300 доларів (8 тис. грн. — ГПУ) — це середня сума, яку заробітчани висилають щомісяця додому. Якби таку зарплату отримували тут, ніхто б нікуди не їхав.

Зараз ви читаєте новину «В Україні критична кількість мігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути