вівторок, 06 березня 2012 00:30

"У медучилищі обзивали Бандерою"

Автор: фото: Андрій Янович
  Артем Луцак із дружиною Василісою, сином Богданом і донькою Олесею у вітальні квартири, яку орендує у Львові. Сім’я переїхала з Москви 4 роки тому
Артем Луцак із дружиною Василісою, сином Богданом і донькою Олесею у вітальні квартири, яку орендує у Львові. Сім’я переїхала з Москви 4 роки тому

— У Москві, коли вже рушив, то їдеш. Як зупинишся пішохода пропустити, півміста стане, — 39-річний Артем Луцак на своєму джипі "шевроле" різко гальмує біля пішохідного переходу на вул. Городоцькій у Львові. Він виріс у Москві. Чотири роки тому із сім'єю переїхав до України. Вступив до націоналістичної організації "Тризуб", під вітровим склом возить червоно-чорний прапорець.

— Не люблю, коли мене москвичем називають. Якби я в тюрмі народився, що — зеком був би автоматично? Мої батьки українці, вчилися в Москві.

У ресторані на вул. Кульпарківській сідаємо в частину залу для курців. Артем не курить, забув запальничку в машині. Замовляє каву американо. За півгодини до нас підсідає його дружина 36-річна Василіса.

— У нас із чоловіком договірні умови були. Якщо мені буде тут зовсім зле — тікаємо. Україна мені сподобалася з перону. Артем нас із вокзалу не встигав забрати, попросив свого друга Степана. Наша мала чужих терпіти не може, а до нього залізла на коліна. В Україні чоловіки інакше до жінок і матерів ставляться.

Подає Артемові запальничку, обоє курять.

— У дитинстві приїхав від бабусі з Шепетівки, а діти-москвичі почали стібатися: "Не знаем, что такоє Шепетовка. А ты знаешь, что такое Капитошка?". Відтоді вирішив, що куплю власну хату і повішу над нею український прапор. У медучилищі мене обзивали Бандера.

У Москві працював топ-менеджером у приватних клініках.

— Запропонував партнеру відкрити заклад у Києві. Відтоді жив на два міста. Аби перебратися сюди, мусив роботу кинути. Тут попиту на таких, як я, нема. Хочу запустити спеціалізовану медконсультацію в інтернеті. Опускатися до рівня "там купив піпетку, там продав трохи дорожче" — не хочеться.

Дружина за освітою психолог.

— Доки добре не вивчу мову, роботи не шукаю, — говорить правильною українською. — Тут навіть негри говорять по-українськи. На світлофорі чула, як темношкірий учився правильно казати "за-дов-бав".

У Тернополі родина жила рік.

— Коли тільки поїхали будинок для оренди дивитися, господарі запросили переночувати. За столом розговорилися, як краще будинок опалювати. Господар каже: "Можна було б газовий лічильник перекручувати, щоб не так багато платити, але це ж не по-християнському". Ніде таких чесних людей не бачив. Навіть державу не надурити.

Торік, після раптової смерті старшого сина Тараса, подружжя з дітьми 9-річним Богданом та 3-річною Олесею переїхали до Львова. Тараса поховали в Зарваниці на Тернопільщині.

Для спільної фотографії з дітьми їдемо до квартири, яку родина орендує на Кульпарківській.

— Вот наша кошка — Чупакабра. Я ее мучаю, она меня царапает, — Олеся виходить у коридор із кішкою.

— Ану, як я вчив вітатися? Слава Україні! — садить її в кімнаті на коліна батько.

— Слава Україні! — відповідає Олеся.

— Та нє, "героям слава" треба, — підказує Богдан.

— У Москві до 10-го класу дітей до школи і зі школи за руку водять, бо крадуть на органи. У гіпермаркеті пропала дівчинка, через пару тижнів знайшли її на тому самому місці. Батьки тішаться. Взялися її мити, а на спині шрам — нирку вирізали.

На балконі квартири, де живуть Луцаки, почеплений жовто-блакитний прапорець.

— Сусід-пенсіонер, певне, якийсь старий енкаведешнік, питається: "У вас какой-то праздник?". Ні, кажу, ми українці. "Ну, я ничего не имею против". У нас чогось півбудинку російською балакають. Шкодую лише за московськими заправками "Брітіш Петролеум". У них гарне обслуговування. По дорозі на роботу ми там каву пили. А ще магазину "Ікеа" не вистачає. У них купуєш меблі й сам їх складаєш.

25 січня Артем Луцак отримав українське громадянство.

Зараз ви читаєте новину «"У медучилищі обзивали Бандерою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути