пʼятниця, 29 грудня 2017 05:20

На честь Любомира Гузара пропонують перейменувати проспект

Автор: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Любомир Гузар помер у столичній лікарні ”Феофанія”. Його поховали у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві
Любомир Гузар помер у столичній лікарні ”Феофанія”. Його поховали у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві

Сім місяців минає з дня смерті глави Української греко-католицької церкви 2005–2011 років, кардинала Любомира Гузара. Помер 31 травня на 85‑му році життя. Хворів на цукровий діабет.

— Якось на Пасху у святий понеділок запросив Блаженнішого на проповідь у Патріарший собор, — згадує єпископ-­помічник Київської архієпархії УГКЦ владика Йосиф Мілян. — З пошани вирішив сказати йому кілька теплих добрих слів. Він почав сміятися в бороду. Коли я закінчив, говорить: "Владико, я вас прошу, лишіть ще щось на мій похорон".

Любомир Гузар народився у Львові. У дитинстві виїхав із батьками у США. Там закінчив колегіальну семінарію святого Василія, Католицький університет у Вашингтоні та Фордемський — у Нью-Йорку. 1958-го після отримання сану священика переїхав у Рим. Викладав у Папському місійному університеті "Урбаніана". В Україну повернувся 1993 року. У січні 2001-го на надзвичайному Синоді єпископів його обрали верховним архієпископом Української греко-католицької церкви. Очолював її 10 років. 2011-го передав керівництво церк­вою колишньому ректорові Львівської духовної семінарії Святого Духа 47-річному Святославу Шевчуку.

— Блаженніший мав чудове почуття гумору, — каже Йосиф Мілян. — Якось були у нього в Княжичах на скромній вечері. За розмовами довго засиді­лися. Блаженніший повернув голову до вікна і сказав: "Місяць — як сонце, дорога — як стіл. Якби був гостем, уже би йшов додому". Всі розсміялися. Помолилися й розійшлися.

У жовтні у львівському видавництві "Місіонер" вийшла книжка Любомира Гузара "Учителю, іду за тобою". Це — збірка його проповідей за останні вісім років. Коштує 120 грн. На честь кардинала пропонують перейменувати просп. Правди у Подільському районі столиці та одну з вулиць у Ковелі на Волині.

Зараз ви читаєте новину «На честь Любомира Гузара пропонують перейменувати проспект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути