середа, 24 березня 2010 07:34

"Уже більше 20 чоловік померли, не дочекавшись квартир"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Криворіжець Іван Несін та киянка Раїса Третейникова на засіданні в Подільському районному суді Києва. За гратами слухає вирок один із організаторів будівельної фірми ”Еліта-Центр” Андрій Терентьєв
Криворіжець Іван Несін та киянка Раїса Третейникова на засіданні в Подільському районному суді Києва. За гратами слухає вирок один із організаторів будівельної фірми ”Еліта-Центр” Андрій Терентьєв

"Я не планував перебиратися до Києва, мав у Кривому Розі роботу хорошу, будинок. Але вирішив переїхати. У столиці втратив не лише гроші, а й доньку", — розповідає 67-річний Іван Несін. Три роки він очолює "Спілку брутально ошуканих громадян". До неї входять люди, які постраждали від квартирної афери "Еліта-Центру".

Розмовляємо біля Київської міської держадміністрації.

— Збиралися пікетувати сьогодні вкотре, але люди поступово розчаровуються. Проведемо мітинг, як потепліє. Про нас кажуть, що дурні: гроші вкладали, не дивилися куди. Це неправда. Я колишній будівельник. 2,5 години перевіряв документи, перш ніж підписати договір з "Елітою". Шукав будинок біля метро, щоби зручно було їздити до доньки. Зять загинув в автокатастрофі. Треба було якось їй з онуком допомогти. Він пішов у школу.

Аби вкласти гроші в "Еліта-Центр", Іван Несін продав будинок, машину.

— У цю квартиру ми мали переселитися зі старшою донькою. Вона жила в Кривому Розі, доки не розійшлася зі своїм непутьовим мужем. Свати й колишній чоловік почали наїжджати, хотіли відібрати в доньки синів-двійнят. Ті втекли до нас. Я дочці не одразу признався, що погорів на "Еліті". Деякий час брехав, що в іншу компанію гроші вклав. Вона як почула, через нервовий зрив попала в лікарню. Виявили рак, через пару місяців померла. Їй було 40.

Понад півроку ошуканий домагався аудієнції у столичного мера Леоніда Черновецького.

— Він мені сказав, що серед потерпілих нема тих, хто потребує його допомоги. Для постраждалих у Києві зводять панельний будинок. У лютому перший віце-президент "Київміськбуду" мені говорив: "Не хвилюйтеся, за 10 місяців зробимо". Недавно я там був, бачив тільки зелений паркан і арматурини торчать. До списку першочерговиків включили тих, хто купив у розстрочку по три квартири, паркінги. Я написав Черновецькому та його заступнику Володимиру Головачу, що, якщо цей шахрайський список пройде, — я піду в суд. Хочуть нас ізмором узяти. Уже більше 20 чоловік померли, не дочекавшись квартир.

Свати й колишній чоловік хотіли відібрати в доньки синів-двійнят. Ті втекли до нас

Під мерію підходить викладачка-пенсіонерка 72-річна Раїса Третейникова.

— Улітку місяцями жила в палатці на Банковій біля президента, — розказує. — У дітей на розкладушці ютилася, на книжках своїх спала. Син мене вигнав. На мене дуже злий. Ми не розмовляємо, бо не можу спадщини залишити, а він на неї розраховував.

Раїса Третейникова мешкала з родиною в комунальній квартирі на престижній вул. Трьохсвятительській у центрі Києва. Комуналку викупили заможні люди, а мешканців розселили. Удові дісталася велика однокімнатка, яку вона вирішила продати. Частину грошей віддала рідним, дещо вклала в скромніше житло. До "Еліта-Центру" віднесла 218 тис. 685 грн. Житла не дочекалася.

— У доньки помер чоловік, він був спортсмен, сердечник. Удруге вийшла заміж за вдівця з двома дітьми. На мене залишила онука Женю. Коли сталося це нещастя з квартирою, він в армії служив. Як повернувся, зі мною голодував у наметах. Зараз учиться в університеті, живе в однокурсниці. А мене колега приютила, науковий співробітник, разом колись лекції читали.

Зараз ви читаєте новину «"Уже більше 20 чоловік померли, не дочекавшись квартир"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути