Ексклюзиви
пʼятниця, 06 квітня 2018 05:25

Юрія Солошенка поховають на Алеї героїв

Автор: WWW.UKR.LIFE
  У російському полоні Юрій Солошенко провів майже два роки. Його звільнили 14 червня 2016‑го, разом з іншим бранцем Москви Геннадієм Афанасьєвим
У російському полоні Юрій Солошенко провів майже два роки. Його звільнили 14 червня 2016‑го, разом з іншим бранцем Москви Геннадієм Афанасьєвим

Уранці 4 квітня у Полтаві на 75 році помер колишній російський політв'язень Юрій Солошенко. Мав онкологічне захворювання.

"Помер Юрій Данилович Солошенко. Наш Герой. Мій дідусь. Політв'язень, який потрапив до російського полону аж у свої 74 роки. Пройшов його повністю. Гідно. Бився до останнього подиху, залишаючись справжнім українцем. Ніколи не забуду, як злітаючи над проклятою Москвою, він кричав: "Прощай, немытая Россия", — написав у "Фейсбуку" колишній бранець Москви Геннадій Афанасьєв, 27 років.

— Юрій Данилович був світла і прекрасна людина. Два роки тому Москва віддала нам його лише тому, що хворів на рак, — каже перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, 46 років. — Він боровся весь цей час. Йому допомагали родина й добрі люди. Час від часу зідзвонювалися. Він надсилав мені мотивуючі смс-повідомлення на підтримку в різні важкі часи. Вічна пам'ять.

Юрій Солошенко народився в райцентрі Глобине на Полтавщині. Очолював полтавське оборонне підприємство "Знамя", що виготовляло електроніку для комплексів протиповітряної оборони. 2014‑го поїхав у Москву до друзів. 5 серпня того ж року його затримали і звинуватили у спробі вивезти з російського заводу секретне обладнання. Засудили на шість років ­позбавлення волі в колонії суворого режиму. 14 червня 2016-го Юрія Солошенка разом із Геннадієм Афанасьєвим обміняли на засуджених за сепаратизм українців Валерія Діденка й Олену Гліщинську.

— Я прожив цікаве й насичене життя. Немає на що жалітися. А ці два роки — нещастя, яке довелося винести, — казав після звільнення Юрій Данилович.

Його поховають на Алеї героїв полтавського міського цвинтаря поряд із загиблими воїнами АТО. В Юрія Солошенка залишилися дружина, син і двоє онуків.

Зараз ви читаєте новину «Юрія Солошенка поховають на Алеї героїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути