четвер, 15 травня 2008 19:04

Юрій Пітра возив самогон Леонідові Брежнєву

Автор: фото: Тетяна ГРИЦИЩУК
  Юрій Пітра із села Білки Іршавського району на Закарпатті в молодості простудив ноги, коли переходив річку Тису. У Румунії він торгував спиртом
Юрій Пітра із села Білки Іршавського району на Закарпатті в молодості простудив ноги, коли переходив річку Тису. У Румунії він торгував спиртом

У селі Білки Іршавського району на Закарпатті живе Юрій Пітра, 94 роки.

— На Великдень 2006-го в нянька стався мікроінсульт, — розповідає невістка Юстина Іванівна, 62 роки. — Шість місяців годували ложечкою. Чоловік Петро Юрійович учив його заново ходити, — усміхається. — У нашій родині здавна називають один одного по імені та по батькові.

— Лікар казав, що няньо зможе хіба що сидіти, — додає Петро Юрійович, 66 років. — Коли через місяць увідів-го коло воріт, то зачудувався.

Юрій Пітра вирощував кукурудзу в колгоспі "За нове життя". Він двічі Герой Соціалістичної Праці. 1976-го отримав Державну премію СРСР — 416 руб. 67 коп. Гроші розділив у своїй ланці.

— Вони з мамков жили скромно, усе стерегли колгоз. Нічого для себе не наґаздували. Нянько в колгозі робив до 70 років. Останні десять не брав пенсії. Казав, що кіть возьме пенсію і перестане робити, то помре, — веде далі невістка. — Спочатку отримував 340 гривень, потім 570, 780, 920, 1140. Тепер дістає 3300.

Дружина Юрія Пітри Йоганна померла чотири роки тому.

— До сьої хижі ми зайшли в 1968-му, — показує хату Петро Пітра. — Стару розметали, а на її місці построїлися. Няньо посадив дві ялинки. Одна була його, а друга мамина. 2003-го вона висохла. Наступного року мама померла на самоє Благовіщення, 7 квітня.

— Юганка була дуже файна, — згадує Юрій Пітра. — Ми прожили з нею 63 роки. Кроме неї, мені нікого не треба було.

Чоловік усміхається, показуючи білі рівні вставні зуби. Кілька з них вкриті золотими коронками. Сідає під власним портретом 45-річної давнини. На ньому Пітра у костюмі, краватці, при орденах.

У 92 роки косив-им коло хижі траву

— Наша ланка у 1957-му виростила 100 центнерів кукурудзи на гектарі. У травні 1958-го область дістала орден Леніна, а я — першу зірку, — веде далі. — Нагороди вручала секретар ЦК КПРС Катерина Фурцева. Говорили, що вона була коханкою Хрущова. Того вечора файно собі упила. Я запросив її на чардаш, та як нив закрутив, то мало не впала. Катерина Олексіївна увиділа, на што здатні закарпатські леґені, — усміхається.

Говорить, що п"ять разів зустрічався з Микитою Хрущовим, генеральним секретарем ЦК КПРС.

— У грудні 1959-го він повертався до Москви з Угорщини, — згадує. — Зупинився на Закарпатті, прийшов на засідання правління колгоспу у Великих Лучках. Я розказав про шестикутний спосіб посіву кукурудзи. Хрущов махнув рукою і каже: "Сійте як хочете, головне — аби була кукурудза". А в 1962-му при колгоспі створили ансамбль "Кукурудзовод". Співали самі орденоносці. Я стояв у центрі. У Києві на нараді ня почув Хрущов, сплеснув у долоні: "Я і не знав, що Юра щи і артист".

— Батько мають добру пам"ять, — додає син Петро.— Можуть пригадати, якого місяця і числа в Москві відбувалися сесії Верховної Ради.

Юрій Юрійович киває головою:

— Ото мені помогло, що все життя роблю. Літом, коли сонце сходило, я вже був на полі, коли заходило, то щи-м був на полі. У 92 роки косив-им коло хижі траву для корови, розмітував добрива по городови.

Невістка Юстина накриває стіл. Ставить миски із квасолею, домашньою копченою ковбасою, голубцями, картоплею. Петро Юрійович виймає з шафки пляшку горілки.

— Коли добра закуска, добре іде й упивка, — підморгує Юрій Пітра. Просить налити трохи магазинної горілки. — Молодим я ходив у Румунію на спирт, продавав, за вто-сьме і жили. Коли-сьме перебривали крижану Тису, то постудиви-м ноги. Відтоді їх крутить.

Бере чарку, половину відпиває. Говорить, що донедавна сам гнав самогон.

— Якось прокурор області Василь Русин із начальником міліції Михайлом Ляльком приїхали, — згадує. — Моя Юганка поклала на стіл склянку магазинної палинки. Русин каже: "Юре, ми сяку п"ємо каждий динь. Ми хочеме білківської". Розвожу руками, що нема. Жона каже, що піде до сусідів попросить. Вдала, ніби пішла до сусідів, а сама — на під (горище. — "ГПУ"). Принесла нашої самогонки. Я розлив. Русин випив і каже: "Добра сливовиця. Хто її зварив, треба не в тюрму саджати, а приміювати". Жона учула і признається, що то вона чинила палинку. Думала, що пани їй справді премію дадуть. Після того не було спокою від панів — приходили на добру сливовицю. Мусай було їх гостити, та і самому пити, — сміється.

— Брежнєв дуже любив нашу самогонку, особливо сливовицю, — продовжує. — Брав із собов на охоту. У Білках на заводі сливовицю у чакушки — 250-грамові пляшки. Я каждий раз у Москву віз їх повний чемодан. Передавав секретарю обкому партії Ільницькому, а він — Брежнєву. Коли їхали у поїзді на сесії в Москву, то 26 годин треба було щось робити. Ми пили з секретарями із Закарпаття, Івано-Франківщини, Львова іршавську сливовицю.

У травні 1964-го в Білки приїхали закарпатський художник Антон Кашшай та американський письменник Роквелл Кент із дружиною.

— Він мав 82, а його дружина — 50, — каже Юрій Пітра. — У ресторані організували обід. Кожен подавав його дружині руку. А я — поцілував у лице. Кент образився. Сказав, що такого його очі ще не виділи. Потім із дружини не зводив очей, — голосно сміється. — Я любив пофіґлювати.

1914, 26 березня — Юрій Пітра народився в с. Білки Іршавського р-ну на Закарпатті
1941, травень — одружився з 21-річною Йоганною Сочкою; 27 жовтня — народився син Петро
1948–1984 — працював ланковим у колгоспі; закінчив курси тракториста, вечірню школу робітничої молоді
1958 — отримав Зірку Героя Соціалістичної Праці, за 20 років — другу. Нагороджений чотирма орденами Леніна
1962–1989 — шість разів обирався депутатом Верховної Ради СРСР
1984, 26 березня — у селі біля школи відкрили бронзовий бюст Ю. Пітрі
2004 — померла дружина Йоганна
2006 — переніс мікроінсульт
Має двох онуків, чотирьох правнуків, двох сестер і брата. У Білках живуть його брат Олександр, 80 років, і сестри: 83-річна Юлія та Єлизавета, 78 років.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Пітра возив самогон Леонідові Брежнєву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути