пʼятниця, 23 серпня 2019 07:25

Українських політв'язнів звозять до Москви

Із початку серпня до Москви з різних колоній Росії почали звозити незаконно засуджених українців. До слідчого ізолятора "Лефортово" привезли 48-річного Володимира Балуха, 29-річного Олександра Кольченка, 21-річного Павла Гриба, 55-річного Миколу Карпюка та Станіслава Клиха, 45 років. Там же перебувають і 24 полонених моряків.

Бранців готують до повернення в Україну для їх подальшого відбування покарання на батьківщині, пише російська газета "Комерсант". Аргументують тим, що президенти України та Росії домовилися про обмін.

В'язнів можуть видати Україні для відбування покарання, призначеного судами в Росії. Це регулюється конвенцією про переведення засуджених від ­1987-го. За ним громадянин, засуджений в іноземній країні, має право вимагати повернути його відбувати покарання у рідну країну.

21 серпня в "Лефортово" також перевели 50-річного Романа Сущенка, 42-річного Євгена Панова й Олексія Сизоновича, 63 роки. Адміністрація слідчого ізолятора "Лефортово" прийняла передачі для них. Чому їх етапували з колоній, адвокати не знають.

Випускати ­політв'язнів, за умовами ­Конвенції 1987 року, не вийде, оскільки це легітимізує суди окупантів.

— Їх, скоріше за все, одразу випустять, але таким чином Україна порушить умови Конвенції, — каже 40-річний Олександр Сєдов, аналітик кримської правозахисної групи. — Через це Росія перестане з нами співпрацювати. А там ще багато полонених.

24 моряків можуть обміняти на пропагандиста Кирила Вишинського. Він з травня 2018 року перебуває в слідчому ізоляторі Києва.

— Робити з людей розмінну монету неправильно. Ми можемо повернути всіх, хто сидить там зараз, але Путін знов накаже захопити українців у Криму. А де ми знайдемо росіян для обміну? — говорить Сєдов.

Зараз ви читаєте новину «Українських політв'язнів звозять до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути