Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2006 17:04

У Виноградові замість куті готують бобальки

 

На католицький Святвечір мене запросила сім"я Фущичів до Виноградова на Закарпаття.

Зустріла мене 21-річна Агнета. Завела додому, де поралася її мама. А сама побігла давати інтерв"ю на місцевий телеканал. Агнета — співачка, виступає на фестивалях, тому в рідному місті її вважають зіркою.

Я залишилася віч-на-віч з господинею дому — 52-річною Оксаною Юріївною. Жінка нервувалася — гомба левеш (грибний суп по-закарпатськи. — "ГПУ") вийшов не такий, як хотілося. Була дуже втомлена, бо щойно повернулася зі зміни в лікарні, де працює гастроентерологом. Прийшов батько Агнети — 52-річний Микола Іванович, хірург. За півгодини зі щасливим вигуком: "Діді, моміко! Я прийшов", — до хати вихором влетів  хлопчик.

— Моміко — це він бабцю так називає, по-угорськи. А діді — то я, — пояснив пан Микола.

— То наш монстрік, Сандріко, — сміючись, представила мені пані Оксана свого трирічного онука.

Увечері святково вбрана родина вийшла надвір.

— Ми йдемо до моєї сестри Вікіци, — пояснила Агнета. — Вони з моїм шовгором (зятем. — "ГПУ") живуть у приватному будинку: там більше місця.

То наш монстрік, Сандріко

Дорогою малий бавився. Агіца, як називають Агнету вдома, лякала, що Єзушко не принесе йому дарунків.

— Ми — греко-католики, у нас немає Діда Мороза, — пояснила мені на вухо, — а є Єзушко — Йсусик по-вашому. В переддень Різдва батьки не дозволяли нам заходити до столової. А коли поверталися з колядок і чули дзвіночок — тоді потрапляли до справжньої казки. Звісно, то тато тихенько дзвонив, але ми вірили, що то все — Єзушко. А там, — заплющила очі дівчина, — ялинка горить вогнями, святково накритий стіл, подарунки лежать... Тепер робимо це для малого.

Старша дочка Фущичів, 27-річна Віка, разом із чоловіком Ярославом, 27 років, винаймають затишний приватний будинок. Навколо — снігу по коліна, у вікнах — запалені свічечки. Прибулі швиденько, щоб онук не бачив, поклали подарунки під ялинку і втекли з темної кімнати.

Сандрі топтався під дверима і нетерпляче питав:

— Ну коли вже прийде Єзушко? А раптом він мені прут принесе?

Нарешті дзвіночок задзвонив. У столову "самі собою" відчинилися двері. Під ялинкою лежали справжні гори подарунків... у пакетах для сміття. Уся сім"я заспівала угорську колядку "Меньбю оз оньдол" ("З неба янгол"), а потім ще пару куплетів "Нова радість стала". Подарунки були підписані.

— Шукай, де табличка на "С", — порадила синові мама.

— А мій опуко (тато угорською. — "ГПУ") теж на "С" починається — Слава, — резонно заявив малий. — Оце — точно мені від Єзушка подарунок, — витягнув він величезний пакет, з якого визирав вербовий прут. Крім нього там було багато різних подарунків. Дівчата раділи косметиці, модним панчохам, шарфам і сережкам. А батьки приміряли нові светри, сорочки, розглядали сумки...

Попросимо Єзушка більше не витрачати стільки грошей

— Попросимо Єзушка більше не витрачати стільки грошей, — ніжно дорікали старші Фущичі дітям, обіймаючи їх.

Я привезла з Києва кутю. Жінки одразу почали розпитувати: з чого це зроблено?

На Закарпатті традиційну кутю не готують. Замість неї подають бобальки. Дріжджове тісто варять, як галушки, посипають маком і поливають медом. На смак бобальки солодкі, схожі на тверде печиво з маком.

На столі не було м"яса: на Святвечір їдять лише пісні страви. Хоча в православному розумінні їхній стіл всуціль скоромний: салати з яйцями та майонезом, риба смажена та солена, кремові торти та биглі — здобні книші з медом, горіхами й кокосовою стружкою.

Увечері на Агнету чекав сюрприз. На гілці дерева для неї висіла листівка з віршами й палахкотів бенгальський вогник. В останньому куплеті не вистачало одного слова:

Нехай лунають різдвяні співи,

Нехай в сім"ї буде мир і лад.

І лиш для тебе в цей день щасливий

В дворі під снігом зріс...

— Виноград! — вигукнула Агнета.

На снігу лежало п"ять червоних бантиків із золотим написом "Щасливого Різдва!". Аж плачучи від щастя, Агіца розрила сніг і дістала величезне виноградне гроно. Потім повалилася у сніг і почала їсти ягоди.

— Це від Єзушка моєму містові, Виноградову, — тихенько сказала.

Зараз ви читаєте новину «У Виноградові замість куті готують бобальки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути