пʼятниця, 19 вересня 2008 18:08

У Василя Аксьонова віднялися ноги

Автор: фото: ІТАР-ТАРС
  Василь Аксьонов на презентації свого роману ”Рідкісні землі” 6 квітня 2007 року в московській ”Якут-галереї”
Василь Аксьонов на презентації свого роману ”Рідкісні землі” 6 квітня 2007 року в московській ”Якут-галереї”

У письменника, кінодраматурга і сценариста 76-річного Василя Аксьонова відмовила ліва півкуля мозку, відняло ноги. Лікарі кажуть, чоловік не зможе говорити й ходити. Аксьонов восьмий місяць перебуває у московському медичному інституті ім. Бурденка. Він розплющує очі, ледве впізнає рідних.

У клініку автор "Московської саги" потрапив 15 січня. Василеві Павловичу стало зле за кермом, устиг зупинити авто на узбіччі. Хтось із водіїв викликав "швидку". Письменника доправили до лікарні. Там він 4 год. пролежав на каталці перед дверима реанімації, доки звільнилося місце. Аксьонову зробили магнітно-резонансну томографію.

— У батька на серці кардіостимулятор, томографію робити категорично заборонено! Лікарі не змогли встановити правильний діагноз, — обурюється син Аксьонова Олексій. — Це призвело до інсульту там же, в лікарні.

Із міської клініки Василя Павловича перевели в інститут Скліфосовського, де видалили тромб із сонної артерії. Після інсульту в письменника відмовила права частина тіла, порушилася мова.

Аксьонов виснажений, його організм не бореться із хворобою. Лікарі на третину скоротили лікування медикаментами, побоюються, що антибіотики ще більше підкосять його здоров"я. 25 серпня від серцевого нападу померла 54-річна донька Олена. Вона прилетіла зі США доглядати батька. Василеві Павловичу не кажуть про смерть доньки. У реанімації його доглядає син Олексій. 18 вересня йому виповнилося 48 років.

— Та який там день народження, — зітхає Олексій. — Випили біля батька по бокалу шампанського — та й усе.

Через день у палаті письменника ночує його друга дружина — Майя Афанасіївна, 77 років. Аксьонов відбив її у російського кінодокументаліста Романа Кармена, свого приятеля. Якось їхали в потязі "Червона стріла" із Москви до Санкт-Петербурга на творчий вечір.

— У тебе гарненька дружина? — допитувався Аксьонов.

Юліан Семенов разок ледве мене не побив. Кричав: "Віддай Ромі Майку

— Мені подобається, — відповів Кармен. — Але в гості тебе не запрошу.

Аксьонов познайомився із Майєю в Ялті, куди Кармен приїхав відпочивати після інфаркту. Пара зустрічалася потайки в Сочі. Василь тоді був одружений із перекладачкою Кірою, мав од неї сина Олексія.

— Про наші зради знали всі, — згадував Аксьонов. — Роман не пробував повернути Майю. Але його товариш письменник Юліан Семенов разок ледве мене не побив. Кричав: "Віддай Ромі Майку".

Аксьонов присвятив дружині роман "Опік". Переживав, коли її онук Іван — син доньки Олени від шлюбу з Карменом — наклав на себе руки, стрибнув із сьомого поверху. Іванові письменник присвятив оповідання "Ванечка".

У 1970-х Аксьонова перестали друкувати в СРСР за романи "Острів Крим" та "Опік". У першому він написав: "Микита Сергійович віддав те, що йому не належало. Не розумію, чим він тоді керувався — чув, що підписував документ у неконтрольованому стані". Письменник бачить Крим автономним під егідою України та Росії. 2006 року на кінофестивалі в Севастополі заявив, що географічне відокремлення півострова принесе Києву прибуток.

— Треба тільки прорити судохідний канал, — вважав він.

1980-го Аксьонов із дружиною поїхав до США читати лекції у Вашингтонському університеті й залишився там на десять років. У Радянському Союзі його та жінку позбавили громадянства. Василь Павлович утік — був упевнений, що за антирадянські твори заплатить життям.

— Коли повертався із Казані до Москви, перед моєю "волгою" виїхала вантажівка КамАЗ, а ззаду дорогу перекрили два мотоцикли. Ледве проскочив по узбіччю, — згадував.

До того, як потрапити в лікарню, писав роман про дитинство. Устиг надрукувати сотню сторінок.

1932, 20 серпня — Василь Аксьонов народився в російському місті Казань в родині партійних працівників
1937 — батьків арештували й засудили на 10 років
1956 — закінчив Ленінградський медичний інститут, працює лікарем, із громадянською дружиною Кірою виховують доньку Олену
1959 — одружився з Кірою, за рік народився син Олексій
1964 — побрався з Майєю Кармен
1980 — виїхав до США, на 10 років втратив радянське громадянство
2008, 15 січня — потрапив до лікарні з інсультом
2008, 25 серпня — від серцевого нападу померла 54-річна донька Олена
Автор майже 30 повістей та романів: "Колеги", "Зоряний квиток", "Апельсини із Марокко", "Пошуки жанру", "Острів Крим", "Московська сага", "Москва Ква-Ква, "Вольтер"янці й вольтер"янки"

Зараз ви читаєте новину «У Василя Аксьонова віднялися ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути