вівторок, 09 липня 2013 00:30

"Отой чоловік має 1120 сорочок"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Родина відпочиває на Співочому полі на етнофестивалі ”Країна мрій” у Києві 6 липня
Родина відпочиває на Співочому полі на етнофестивалі ”Країна мрій” у Києві 6 липня

Удесяте в Києві пройшов етнофестиваль "Країна мрій". 6-7 липня на Співочому полі працювали вісім сцен: чотири музичні, танцювальна та три літературні. На алеї Майстрів продавали кераміку, прикраси, сувеніри і традиційний одяг.

— Конопляні носки у вас єсть? — запитує жінка в наметі з екологічним взуттям. — Дайте чоловічі 44-й размєр.

Найдорожчі тут — чоботи на підборах за 1100 грн. Шкарпетки коштують 30. Жінка простягає 50 грн і роздивляється червоні шкіряні черевики з конопляними вставками.

— От такі красні хотіла замовити. Сказали, шо нема такого матеріалу, зробили білі. Дуже зручні й дихають.

— Тоді не було такої шкіри, — віддає решту дизайнер Олег Земнухов, 37 років. Екологічне взуття шиє майже 10 років. Має свій магазин у Києві. — Робимо й повністю конопляне. Є чоботи і кросівки. Кілька сезонів носиться. Влітку ноги в такому взутті не парить.

Конопляні носки у вас єсть?

— Як мені? — на стенді неподалік приміряє вишиванку рестораторка Марина Терещенко, 45 років. — Ця найкрасивіша — беру. В ній і піду, а свою з машинною вишивкою сховаю. Ще тільки зайшла на фестиваль. Купила чай карпатський, глиняний посуд, книжку про Львів. Уже грошей нема. Вдома маю 11 сорочок.

Віддає продавщиці 500 грн і йде в глиб території.

— Це сорочки з Косівського району Івано-Франківської області, — показує товар 50-річна Анна. Прізвища не називає. — Такі узори ґудзичком побачите лиш у музеях чи книжках. У багатьох районах жінки не продають сорочок. Такий звичай: у них вінчалися й хоронилися.

Виймає старовинну сорочку, обшиту бісером.

— Цим пацюркам 150 років, і як збереглася! Коштує 5 тисяч гривень. Сьогодні треба 10 тисяч, щоб вишити таку. Колись треба було дві корови продати, щоб бісер купити. На Полтавщині дівчина мусила мати 27 сорочок: на кожен день, на першу шлюбну ніч, на вихід і післяродові.

Я п'ятий рік на "Країні мрій". Цього року торги найслабші. В людей нема грошей. Дорожчі речі беруть хіба колекціонери. Отой чоловік має 1120 сорочок.

22 дівчини вийшли танцювати на сцену на запрошення рок-гурту "Козак Систем". Той виконав пісню на вірш київського поета Дмитра Лазуткіна, де є такі слова: "Твоя порядність така спокуслива".

Зараз ви читаєте новину «"Отой чоловік має 1120 сорочок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути