середа, 28 серпня 2013 07:45

"У Росії довкола сіл усе всіяне сміттям"

— Це були для мене найгірші 40 секунд подорожі. Ярина сиділа край дороги, вся у крові, — каже київський музикант 35-річний Володимир Муляр. Із 27-річною дружиною проїхали велосипедами від Чорного моря до Білого, що на півночі Росії. За 67 днів подолали 3500 км.

Вирушили 22 травня з Одеси. Повернулися наприкінці липня. Побували в Білорусі, Росії та Фінляндії. За 10 км від російського Санкт-Петербурга Ярина впала з велосипеду.

— Автострада закінчилася, почалася вузенька дорога зі щільним автомобільним рухом, — говорить жінка. Її ліва рука по лікоть у гіпсі. Вечеряємо у столичному закладі швидкого харчування. Перед співрозмовницею овочевий салат і смажена риба. Вона — вегетаріанка.

— Велик на великій швидкості винесло на узбіччя. Колесо потрапило у глибокий вузький рів. Мене викинуло посеред дороги. Диво, що в цей момент не проїжджало жодної машини, бо рух був суцільний. Знайшли транспорт, відвезли до найближчої лікарні в маленькому містечку. Усе тіло боліло. Було відчуття, що шкіра на обличчі повністю здерта. У лікарні Володі не дозволили навіть під коридором почекати. Боялися, що нанесе бруду. "Сейчас дам швабру, будете пол мыть!" — кричала санітарка.

Шмаркається у хустинку. Із внутрішнього боку руки біля ліктя має тату з третьою групою крові.

— Доки промивали рани, медсестри стогнали, що в них холоне чай. Одна прийшла у перев'язочну з йогуртом і бутербродами. Перев'язали тільки ногу, із руки сочилася кров. Коли я сказала про це, почула: "Куда мы будем списывать бинты?". Мабуть, не хотіли чужим допомагати.

За 11 днів пара опинилася у Фінляндії. Там Ярині зробили рентген.

— Знайшли перелом і наклали гіпс. Володі дозволили все знімати на відео. Лікар постійно веселився. Попросив вислати йому фільм на електронну адресу.

Із Росії до Фінляндії добиралися автостопом.

— Ловили буси й вантажівки, щоб помістилися велосипеди, — Володимир доїдає вареники з м'ясом. Має виголену голову, посередині чуб. — Фінські водії проїжджали на пустих машинах, але не зупинялися. Дивилися на нас, як на інопланетян. Тільки на другий день нас узяв чоловік на бусі.

Це п'ята веломандрівка подружжя. Були в Абхазії, Італії. Їздили навколо Мармурового моря. Називають себе гуртом "Фолькнери". За кордоном співають українських народних пісень. Ярина грає на колісній лірі, Володимир — на барабані. У подорожах заробляють цим на прожиття.

По іноземних селах збирають екзотичний фольклор.

— У фінському містечку Йоенсу не могли поміняти долари на євро. Був вихідний, банки не працювали. З їжі мали жменю рису, часник, олію і сіль, — продовжує мандрівниця.  —Перед цим у Пітері заграли на вулиці, нам подарували 2 євро. Володя пішов із ними в магазин. Вистачило на найдешевший хліб. Їжа там дорога. Вже потім знайшли італійські макарони по 90 центів.

Просить бармена вимкнути танцювальну музику.

— Фіни дуже люблять свою державу. Чистять ліси від зарослів. Міські пляжі чистенькі. У Росії навпаки: довкола сіл на кілька кілометрів усе всіяно сміттям. Через це півтори години шукали місце для нічлігу. Ще й кажуть: "Почему-то зайцы от нас поубегали".

Пара разом п'ять років. Живуть у Києві. Ярина — актриса, працює радіоведучою. Володимир — звукорежисер. Зі свої гуртом із п'яти музикантів виступали на фестивалях в Україні, Польщі та Литві. Співають народні пісні в сучасній обробці.

Чай п'ють із блюдечок на трьох пальцях

У Фінляндії мандрівники були тиждень. Потім через російську Карелію поїхали до Білого моря. Кожен віз 15 кг багажу — теплий одяг, туристичне спорядження, музичні інструменти.

— Карелія всіяна чорницями. Закрутили по дорозі дві баночки варення. Стали край дороги, пересипали ягоди цукром, — каже Ярина. — Карелія — глухомань. Між селами 40 кілометрів, дорога без асфальту. Решта — ліси і болота. Карели дуже відкриті. Із хати не випустять, доки не вип'єш чаю. П'ють із блюдечок на трьох пальцях. Доки воно стоятиме рівно, підливатимуть чай. Як перевернеш вверх дном — більше чаю не хочеш. Такі традиції збереглися серед старших. Молодь їх не дотримується.

Зараз ви читаєте новину «"У Росії довкола сіл усе всіяне сміттям"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

97

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути