Ексклюзиви
пʼятниця, 16 серпня 2019 07:31

У п'ять років дитина повинна знати, як народилася

— Держава не вимагає розповідати школярам про секс, а мала би, — каже дитячий психолог Віра Селезньова, 43 роки.

— Педагоги бояться, що батьки будуть проти. Про це згадують на уроках біології у 10 класі. Час усе називати своїми іменами, зокрема статеві органи. Чому говоримо око, ніс, язик, а те, що між ногами, називаємо квіточкою і краником? Ми ніби зависли у XVI столітті, коли жіночі статеві органи називали ступою або бандуркою, чоловічі — ковбаскою і кінчиком.

Хто з батьків повинен говорити з дітьми на інтимні теми?

— Дівчинці — мама, хлопчику — тато. Але у нас є багато сімей, де дітей виховує одна мама. Тому це лягає на її ­плечі.

Як правильно розповідати?

— Говоріть, коли запитують. Не треба ставати серйозним чи навпаки сміятися, ніяковіти, намагатися перевести тему або вдати, що не почули. Соромитеся говорити? Вчіть дитину читати і підсовуйте літературу. Раджу "Не в капусті й не лелека" Анни Герцог, "Звідки я взявся?" Хосе Діас Морфа, "Моє тіло змінюється. Все, що хочуть знати підлітки і про що соромляться говорити батьки" Джеррі Бейлі.

Мене часто запитують, а навіщо взагалі розказувати? Дитина має отримати цю інформацію від людини, якій довіряє.

Коли починати сексуальне виховання?

— Чим раніше, тим краще. Навіть однорічна дитина не має бігати голою на пляжі. Не заставляйте дітей цілувати родичів, якщо не хочуть. Тато чи брат можуть підмивати дівчинку до 3 років. Далі це роблять мами, поступово навчаючи митися самотужки. Різностатеві діти не мають бігати вдома без трусів і купатися в одній ванні.

У рік дитина починає вивчати своє тіло. Хлопчики мають звичку гратися пенісом. Пояснюйте, що на людях цього робити не можна. Із трьох років привчайте до інтимної гігієни. У цьому віці починаються підглядалки за дорослими, розглядання одне одного та себе перед дзеркалом. У п'ять років дитина повинна знати, як народилася. Чоловічий статевий орган називайте пенісом або членом, жіночий — вульвою чи вагіною.

Про полюцію говоріть із дев'яти років, про менструацію — з одинадцяти. Щоб розуміли, як працює їхнє тіло, не нервувалися, коли прокинуться вранці з вологою білизною. Завдання батьків — пояснити, що це нормально, купити і навчити користуватися прокладками чи тампонами. З десяти років розповідайте про презерватив.

Дитина має право знати, що відбувається з її тілом, коли вона відчуває сексуальне збудження. Батьки бояться, що від теорії чадо перейде до практики. Насправді діти стають обережними і відповідальними.

Як розповісти, звідки беруться діти?

— Кажіть як є: із живота мами. Що у чоловіків є пеніс, яєчка і сперма, в жінок — вагіна, матка і яйцеклітини. Коли сперматозоїд і яйцеклітина зливаються, зароджується нове життя. Не треба показувати відео з власних пологів. Достатньо продемонструвати фото вагітної.

Сексуальне виховання — це не тільки розповіді про секс. Учіть, як підмиватися, чому не можна підглядати за батьками у спальні, як повинен ставитися чоловік до жінки, чому люди закохуються і розлучаються. Не хочете, щоб вас застукали на гарячому, привчіть дитину стукати у двері та самі стукайте, коли заходите у її кімнату.

Як реагувати, коли зловили за переглядом порно?

— Присоромте. Не можна за це карати і викликати почуття провини. Порно формує неправильні думки про секс. Хлопці починають комплексувати із приводу розміру свого члена, бо у фільмах для дорослих вони зображені великими.

Про що запитували діти?

Олена Якобчук, 27 років, Львів:

— Син у чотири роки почув по телевізору слово "секс". Вигукував його у квартирі, потім — на дитячому майданчику. Намагалися не звертати увагу, щоб швидше забув. А він навпаки почав розпитувати, що воно означає. Чоловік сказав, що то фізкультура для дорослих. Ми посміялися. А потім червоніли перед вихователькою. Кирилко розказав подружці, що, коли вони виростуть, будуть робити секс.

Дмитро Остапенко, 34 роки, Київ:

— Коли дружина ходила вагітною, донька допитувалася, як у маму потрапила насінина, з якої виросло дитятко. І як братика будуть витягувати.

Анна Павлюк, 31 рік, Житомир:

— Шестирічний син знайшов презервативи. Чоловік сказав, що то повітряні кульки. Вадим почав вимагати, щоб ми їх надули і влаштували свято.

Євген Сельвеструк, 41 рік, Київ:

— У десять років узяв доньку на музичний фестиваль. Там побачила, як дівчата цілуються. Питала: невже їм хлопців бракує? Пояснив про сексуальні меншини.

Син у чотирнадцять років спитав, які презервативи надійніші.

Зараз ви читаєте новину «У п'ять років дитина повинна знати, як народилася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути