четвер, 17 травня 2012 05:00

У музеї Булгакова подають чай за 50 гривень

Уздовж музею Михайла Булгакова на Андріївському узвозі вирита канава. Через неї до дверей перекинутий збитий з дощок місток. У рові робітники розтягують червоні гофровані шланги — міняють підземні комунікації. Реконструкцію узвозу розпочали у вересні, закінчити планують до 25 травня.

На розкладці при вході до музею лежать магніти на холодильник із портретом Булгакова та цитатою з роману "Майстер і Маргарита": "Сдавайте валюту". Коштують 10 гривень. На стіні табличка з цінами. Вхідний квиток для дорослих — 20 грн, для школярів та пенсіонерів — 10, для студентів — 12. Екскурсія для групи до 10 осіб — 70 грн, для понад 10 школярів — 35 гривень.

— С праздником! — вітає директор музею 48-річна Людмила Губіанурі доглядачів закладу. Ті сидять за столом біля входу. У вівторок виповнився 121 рік від народження Михайла Булгакова. — У нас никогда не бывает пусто. Бывает, что за день один человек пришел, бывает — что и 100. На майские пришло колоссальное количество посетителей. Но праздничную программу пришлось свести до минимума. Ходить по Андреевскому сейчас опасно.

Головна експозиція — на другому поверсі. Там Булгакови винаймали сім кімнат.

— Тут два світи: реальний та вигаданий, — веде нагору голова правління благодійного фонду музею Ірина Воробйова. Говорить російською. — Що збереглося, представлено в оригіналах, а решта виконано в білому. Це як слід дореволюційного життя, яке зникло, а також театральна декорація до роману "Біла гвардія".

Щоб зайти до кімнати, в якій до одруження жив Булгаков, треба відчинити шафу біля стіни. Пройшовши крізь неї, потрапляєш до невеличкого помешкання. На білому столі — фотографія Булгакова з цигаркою в зубах, пляшка з написом латиною "Каліум йодатум" — йодид калію та лампа із зеленим абажуром.

— Цей шкаф — відсилка до слів Коров'єва з роману "Майстер і Маргарита": "Для тих, хто знайомий з п'ятим виміром, нічого не варто розсунути приміщення до потрібних розмірів. До чорт знає яких розмірів", — сміється Ірина Воробйова.

Охочі можуть попити на веранді чаю з домашньою випічкою за рецептами Булгакових та героїв його творів. Для цього треба зробити внесок на користь музею — 50 грн. Утримання закладу, ремонти, відрядження працівників музею до Москви, куди згодом переїхав Булгаков, оплачують меценати й спонсори.

Біля входу зустрічаємо хлопця в картузі козирком назад. Тримає букет білих троянд.

— Можно через дом к памятнику пройти? Там все перерыто. — питає він у доглядачки музею. Та киває. Хлопець підходить до пам'ятника письменнику, який сидить на лавочці. Кладе квіти.

— Це мій улюблений письменник, — пояснює киянин Петро Зінченко, 17 років. Він випускник школи, планує вчитися на юриста. — Під впливом Булгакова я почав писати оповідання. На його день народження завжди стараюся сюди прийти.

Біля пам'ятника насипана гора щебеню. На парапеті сидять двоє молодих робітників, відклали вбік лопати. П'ють мінералку.

Чутно крики:

— Електрик, сразу послє себе це все убрать! Щоб я не бачив тут ні одного кабеля!

— Те, що відбувається з Андріївським — жахливо, — оглядається на узвіз Петро. — Три будинки вже знесли, планували побудувати якийсь супермаркет. Після протестів громадськості вибачилися й пообіцяли, що поставлять культурний центр. Я не проти новобудов, але весь цей архітектурний несмак знищує історичний Київ.

 

Був одружений тричі

Михайло Булгаков народився в Києві на вул. Воздвиженській, 28 у родині професора духовної академії Опанаса Івановича. В сім'ї було ще шестеро дітей. 1906-го переїхали в будинок на Андріївському узвозі, 13. Тоді ж його батько захворів на гіпертонію нирок і помер.

1913-го Михайло Опанасович привів у будинок дружину Тетяну Лаппу, яка приїхала із Саратова. За кілька років сімейного життя почав уживати морфій. Коли дізнався про її вагітність, сказав: "Призначаю аборт на четвер. Я сам лікар і знаю, які діти народжуються у морфіністів".

У цій будівлі приймав хворих — лікував венеричні недуги. 1919-го письменника мобілізували до лав Червоної армії. Він працював лікарем у Червоному Хресті, пізніше — в Збройних силах півдня Росії. Тоді ж ЧК заарештувала власника будинку — Василя Листовничого. Під час доправлення до концентраційного табору по річці Прип'ять охоронці його застрелили, коли він спробував утекти. Будинок перейшов у власність жеку, кімнати поділили під комунальні квартири.

1921-го Булгаков із Тетяною переїхали до Москви. За три роки письменник одружився з Любов'ю Білозерською, їхній шлюб тривав п'ять років. 1932-го взяв за дружину Олену Шиловську, яка стала прообразом Маргарити в романі "Майстер і Маргарита".

Світлана Корженко

 

Зараз ви читаєте новину «У музеї Булгакова подають чай за 50 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути