вівторок, 20 серпня 2019 00:41

"У майбутньому українці будуть зобов'язані знати англійську"

Автор: ФОТО З САЙТА www.2019.iforum.ua
  Максим Сундалов: ”Для вільної бесіди англійською мовою необхідно знати в серед­ньому дві-три тисячі слів і володіти трьома часами”
Максим Сундалов: ”Для вільної бесіди англійською мовою необхідно знати в серед­ньому дві-три тисячі слів і володіти трьома часами”

Україна посіла 43-тє місце серед 88 країн у рейтингу рівня володіння англійською мовою за 2018 рік. Це "помірне знання". Дослідження проводить міжнародна освітня компанія "ІФ Едюкейшн Фирст." 2017 року українці були 47-мі — знання "нижче середнього".

Найкраще знають англійську як іноземну в скандинавських і західноєвропейських країнах. Перші місця — у Швеції, Нідерландів і Сингапуру.

На рівні "помірного знання" — білоруси й росіяни. Обоє знають краще за українців. Сусідня Польща зайняла перше місце у групі з "високим знанням".

Основними "двигунами" підвищення рівня англійської є ІТ-індустрія, реформи освіти й доступність інтернет-вивчення мови. Неухильно зростає попит на англомовних фахівців, — каже засновник онлайн-школи вивчення англійської мови "ІнглішДом" Максим Сундалов, 36 років. Розповідає про стан володіння англійською в Україні.

Як ІТ-бізнес впливає на знання англійської?

— У програмуванні працюють 100 тисяч українців. Ці люди мають писати коди англійською, виконують замовлення для іноземців. Щодня їм доводиться спілкуватися — відправляють листи, навчають інших, презентують проекти. Програмісти хочуть, щоб спеціалісти їхньої сфери все досконаліше володіли англійською.

У яких ще галузях вітчизняні фахівці добре володіють цією мовою?

— Тепер знання англійської стало стандартною навичкою, як стресостійкість і комунікабельність. При цьому людина, яка володіє хоча б середньою англійською, оцінює себе на 10–15 відсотків вище, ніж претендент без мовних навичок.

Найвищий рівень знання англійської серед юристів і в консалтингових компаніях. Володіння нею необхідне в документообігу, в кол-центрах і логістиці. Найкраще знають менеджери середньої та вищої ланки.

Чому?

— Багато роботодавців вкладають ресурс, зокрема й освітній, тільки в співробітників вищої ланки. Тож маємо дві групи працівників — міжнародні, здатні до роботи в будь-якій компанії, і місцеві неангломовні. Останні працюють як допоміжний персонал.

Чи зростатиме рівень англійської надалі?

— Загалом рухаємося до глобалізації в освіті. З одного боку, є обмін студентами з європейськими та американськими вузами. З другого, знання мови у студентів досі нижче середнього. Є надія, що освіта й бізнес вимушено підвищать володіння англійською в країні.

Який рівень англійської потрібен українцю, щоб вільно спілкуватися в англомовному середовищі?

— Достатньо середнього. Знати дві-три тисячі англійських слів, володіти трьома часами — минулим, теперішнім і майбутнім. Така людина повинна вміти підтримати розмову, розповісти про події та досвід. Розуміти й читати будь-які тексти. Для професійних бесід, ділових листувань і розмов на складніші теми — культурні, соціальні, політичні — потрібен рівень вище середнього.

Чим відрізняється знання англійської українця і громадян інших європейських країн?

— Це залежить від масштабів проникнення мови в життя країни. Наприклад, Польща за два роки піднялася на 10 місць у рейтингу. Там розвинений туризм, приїжджають носії англійської, європейці, які спілкуються з місцевими англійською. Тому для поляків вивчення мови стає необхідністю. Зростання штатів міжнародних компаній у Польщі, професійний, освітній і культурний обмін вплинули на її швидке поширення.

Чим іще?

— Головні носії англійської нині — представники ІТ-компаній, реклами, бізнесу, мистецтва, підприємці, студенти. Вони регулярно взаємодіють зі світом, універсальна мова спілкування якого — англійська. У країнах, верхніх у рейтингу, є відкрите бізнес-середовище, багато міжнародних навчальних програм, розвинений туризм. Держава не мотивує людей вивчати англійську. Вона створює середовище, в якому її використання неминуче.

Зараз ви читаєте новину «"У майбутньому українці будуть зобов'язані знати англійську"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути