Ексклюзиви
середа, 05 грудня 2007 15:19

У Леоніда Мороза хотіли вирізати нирку

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Полтавчанина Леоніда Мороза в Німеччині змушували красти одяг із магазинів. Одягали на нього по кілька курток і знімали ”дзвоники”, щоб не сигналив магнітний пристрій
Полтавчанина Леоніда Мороза в Німеччині змушували красти одяг із магазинів. Одягали на нього по кілька курток і знімали ”дзвоники”, щоб не сигналив магнітний пристрій

"Російська мафія в Німеччині зробила з мене каліку", — каже 56-річний Леонід Мороз із Полтави. Чоловік спирається на металеву палицю. З його правої ноги стирчать металеві стрижні.

Леонід Мороз — музикант. Закінчив курси при обласній філармонії. Працював звукорежисером на концертах Софії Ротару.

— Я знав Сергія, чоловіка Соніної сестри Ліди. Ми разом виступали в Полтаві. У Чернівцях озвучували концерти сестер Ліди й Ауріки Ротару. Іноді й Соні. Їздили по всьому Союзу. Але платили мені мало, тому через рік я пішов.

Чоловік улаштувався слюсарем на підприємство "Полтавахолод".

— Там люди працювали за пайку, яку дозволяли красти, — цукор, масло, згущонку. Я підмовляв їх не працювати в таких умовах. За це так відлупцювали, що тиждень лікувався. А тоді сфабрикували прогули й вигнали.

П"ять років тому Мороз вирішив податися на заробітки до Німеччини. Друзі позичили $200 на туристичну візу.

— Два місяці даром дизелями добирався до Чопа. Потім два тижні їхав Польщею до Німеччини. Там уже платив, — розповідає Леонід.

У Берліні на станції метро в переході грав на гітарі й співав.

— Вийшов три рази, 500 євро заробив. На четвертий день до мене  підійшли троє чоловіків. Кольнули в бік чимось гострим. Із кишені витягли документи. Сказали російською, що буду працювати з ними.

Мороза поселили в гуртожитку з росіянами, грузинами, вірменами. Щодня возили його до супермаркетів одягу.

Вибили два пальці. А тоді викинули з вікна другого поверху

— Одягали на мене по п"ятеро курток, штанів. Знімали з них "дзвоники", щоб магнітний пристрій не сигналив. Я намагався дати знак охоронцям, а вони все: "Алес гуд, алес гуд", — усміхається.

Каже, невдовзі відмовився красти.

— Мене прикріпили наручниками до батареї й давай гамселити. Вибили два зуби, пробили дірку в кисті правої руки. Вибили два пальці. А тоді викинули з вікна другого поверху.

Півроку чоловік пролежав у лікарні. На зламану ногу поставили фіксатор, у руку — металеві стрижні. Відтоді кисть не працює.

— Приходив якийсь лікар. Казав: "Ты все равно не выживешь, так хоть родным своим помоги. Платим тебе за почку или полпеченки шесть тысяч евро и отправляем домой". Я не погоджувався. Пізніше масажистка розповідала, що вони купляють органи за шість тисяч, а продають за 16.

Говорить, що серед ночі депортаційна поліція вивезла його до аеропорту й відправила в Україну.

— Швирнули мені якісь жіночі шльопанці 36-го розміру, — пригадує Леонід. — Медсестра винесла паспорт і гітару.

Два місяці Мороз лежав у лікарні в Києві. У Полтаві йому прооперували ногу. 200 грн, щоб заплатити за неї, в нього не було.

— Тепер гвинти в м"язі стирчать, права нога коротша за ліву на чотири сантиметри, — підкочує холошу штанів на нозі, вона покрита виразками. — Мучуся від трофічних язв, їх в Україні не лікують.

До кімнати зазирає 31-річна Наталія Достоєвська. Жінка працює культорганізатором у військовій частині під Полтавою. В руках тримає милицю.

— Льоню я зустріла біля храму Серафима Саровського, — каже. — Він на милицях ішов швидше, ніж я ногами. За місяць ми одружилися. Я все життя шукала музиканта, який писав би музику на мої вірші.

Старший син Леоніда Сергій, від першої дружини, з сім"єю на заробітках у Москві. Молодший Олександр сидить у СІЗО. Він допоміг своєму другові втекти з в"язниці.

На роботу Мороза за станом здоров"я не беруть. Він — інвалід ІІІ групи, отримує 310 грн пенсії.

— Другу групу зняли, — скаржиться він. — Треба було платити. Я кажу лікарям: "Не давайте й не беріть хабарів. І тоді ненька-Україна підніметься з колін". Так мене хотіли до психлікарні відправити.

1951, 23 лютого — Леонід Мороз народився в м. Севастополь у родині водія та комірниці
1973 — одружився з Любов"ю Бабець
1976 — переїхали до Полтави, народився син Сергій, за два роки — Олександр
1993 — звукорежисер на концертах Софії Ротару та її сестер
2002, 1 березня — приїхав на заробітки до Німеччини, серпень —  викинули з вікна другого поверху
2003 — лікується в травматологічному відділенні Полтавської міськлікарні N1
2007, 16 листопада — одружився із 31-річною Наталією Достоєвською

Зараз ви читаєте новину «У Леоніда Мороза хотіли вирізати нирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути