вівторок, 22 лютого 2011 11:10

У храмі Крішни розказують, як зберегти сім'ю

16 лютого віряни Товариства свідомості Кришни святкують день народження божества Нітьянанда.

У храмі на пров. Зоряному, 16 жінкам, які прийшли вперше, пропонують одягнути сарі. Цей індійський традиційний одяг складається з нижньої спідниці, короткої кофти з рукавами, що прикривають плечі, і метрового полотна.

— Найкраще, коли сарі завдовжки 7 метрів, тоді можна зробити пишні складки і залишити шлейф, щоб покрити голову, — пояснює 36-річна Наталя, замотуючи сарі. — Купуємо його в Індії. Замовляємо паломникам, які їдуть до храмів. Жінки, які мають кілька комплектів, віддають для гостей. Дівчина, яка хоче вийти заміж, одягає яскраве сарі, сережки й намисто. Якщо жінка обмотана білою тканиною без прикрас — вона вдова, яка не хоче заміж. Якщо не нафарбована і без прикрас, її чоловік кудись поїхав. Не фарбується, бо хоче бути гарною лише для нього.

Наталя приходить до храму, щоб слухати лекції на духовні теми:

— Це не релігія, а філософське вчення. Я шкодую, що не знала про це раніше. Тоді не розійшлася б із чоловіком. Тут розказують, що треба робити, аби зберегти сім'ю. Камасутру теж вивчають. Ті два відверті розділи, відомі в усьому світі, лише маленька частина всього вчення. Решта — про духовні стосунки чоловіка і жінки.

Радить обрати мені бінті — крапочку на чоло.

— Тільки не беріть червоної — це для заміжніх.

Жінки називають одна одну матаджи. У перекладі із санскриту це означає мати. Чоловіків кличуть прабху — господар.

Чоловіки одягнені у дхоті — 4-метрова тканина, яку обмотують навколо тіла. Більшість у білому. Це означає, що вони готові до створення сім'ї. Монахи носять одяг шафранового кольору. Майже всі лисі, лише на маківці залишають невелике пасмо волосся.

— Воно прикриває чакру на голові, — пояснює 40-річний Микола. Його духовне ім'я Нітьянанда. — Жінкам волосся треба збирати у хвіст чи косу і прикривати покривалом або хусткою, щоб воно не вбирало негативної енергії. Через це може боліти голова, буває погане самопочуття. Довгі коси носять здебільшого монахи, які живуть в енергетично чистій місцевості.

До зали з вівтарем заходять босоніж. Взуття залишають на полицях у коридорі та на сходах. Сідають у позу лотоса. У кожного на руці — торбинка. У ній тримають чотки на 108 намистин. Перебираючи кожну, читають мантри. Чоловіки займають праву частину зали, жінки — ліву. Спостерігають за ритуалом омивання статуеток божеств молоком, медом, йогуртом, соком і співають мантри.

— Чоловіки і жінки під час молитов повинні бути окремо, аби не створювати спокус, — каже чорнявий 30-річний Вайшаванда. Звичайне його ім'я Василь Кверіб. — У нас заборонені дошлюбні та позашлюбні стосунки. Жінка, яка зрадила, в наступному житті буде вошею. Якщо чоловік не вірний, стане якоюсь твариною. Злі та заздрісні люди будуть жабами і зміями. Брехуни — заїками та епілептиками. А батько, який живе за рахунок грошей своїх дочок, буде котом.

Поверхом нижче розташована кухня. Кілька чоловіків готують вечерю для всіх, хто прийшов на свято.

— Не їмо м'яса, риби, яєць, — каже Микола. — Лише фрукти, овочі та молокопродукти. Не вживаємо алкоголю, кави, чаю та шоколаду. Бо в них є речовини, прирівняні до наркотичних.

Наприкінці всі куштують суміш молока, йогурту, меду та соку, яким поливали статуї божеств. Кажуть, якщо це випити і загадати бажання, воно здійсниться.

Зараз ви читаєте новину «У храмі Крішни розказують, як зберегти сім'ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути