четвер, 23 серпня 2012 07:45

У дитячому таборі вчать битися і стріляти

У селі Плескачівка Смілянського району на Черкащині 11 років працює табір "Козацька фортеця".

— Набираємо дітей від 8 років, — розповідає курінний табору Валерій Вітомський, 25 років. — Та якщо батьки сильно просять, можемо взяти і молодших. Дітей за віком розбиваємо на курені по 10 чоловік. У кожної групи є свій курінний.

Просимо батьків не давати дітям мобільні телефони, бо ті часто їх гублять. Торік у кількох вихованців телефони попадали в річку, знайти їх не змогли.

Діти живуть у військових наметах, сплять у спальниках. Їх учать стріляти з лука, танцювати гопака, їздити верхи, ставити ятери й рибалити.

— У таборі піднімаються о сьомій ранку, — продовжує Валерій. — Одразу ж біжать до річки, де роблять зарядку. За запізнення караємо. Хлопців змушуємо відтискатися від землі, а дівчат присідати. Дітям, чий намет найгірше прибраний, вручають сміттєвий пакет і відправляють чистити територію навколо туалетів. Хлопців учать стріляти з луків, їздити на конях, веслувати на козацьких довбанках, метати ножі й спускатися з вершини гори канатною переправою. Дівчата вивчають травознавство і роблять етнозачіски. Харчуються чотири рази на день із глиняного посуду. Спочатку козацька їжа їм не подобається, просять батьків привезти чіпсів і снікерсів. Проте на третій день на столах нічого не лишається.

У таборі вихованці носять козацькі строї. Розмовляють лише українською.

— Вартість строю входить у ціну путівки — це дві тисячі гривень. Діти ходять у шароварах і вишиванках. Особливо це подобається іноземцям. У нас відпочивав хлопець із Каліфорнії. Коли повертався додому, в аеропорт поїхав у строї. Потім прислав листа: "Мені проходу не давали, всі просили сфотографуватися. Тепер і в себе вдома носитиму таке вбрання". Хлопчик знав українську, бо його батько тут народився. Та в таборі він вивчив багато нових слів. А недавно був у нас хлопчина з Москви. Йому українська важко давалася. Росіянин "осилив" кілька десятків слів, але так і не вимовив "шабля" і "мушкет".

Дітям за козацькими звичаями дають прізвиська.

— Дівчаток називають Квіточками чи Ягідками, а  хлопців Сірками, Коржами і Кривоносами. Одного назвали Вареник, бо він страшенно любив поїсти. Іншому дали прізвисько Їжак, бо в нього волосся стирчало. Був у нас хлопчик Гармата. На якомусь конкурсі треба було назвати якнайбільше видів зброї. Він пригадав лише гармату і дуже смішно це слово вигукнув.

Щодня в таборі відбуваються змагання. Переможцям вручають тасьму-нашивку.

— Їх діти пришивають до своїх поясів. Наприкінці сезону підраховуємо, хто зібрав найбільше. Такому дозволяємо раз стрельнути зі справжньої гармати. Її не заряджаємо, щоб не рознести село.

Зараз ви читаєте новину «У дитячому таборі вчать битися і стріляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути