четвер, 15 квітня 2010 00:03

У циганському таборі живе тисяча людей

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Леонід Брежинський з дружиною Мар’яною у своєму двоповерховому будинку в селищі Середнє на Закарпатті. Леонід керує ромським табором Іванівка, у якому живе тисяча людей. Має трьох дітей і чотирьох онуків
Леонід Брежинський з дружиною Мар’яною у своєму двоповерховому будинку в селищі Середнє на Закарпатті. Леонід керує ромським табором Іванівка, у якому живе тисяча людей. Має трьох дітей і чотирьох онуків

47-річний Леонід Брежинський із селища Середнє Ужгородського району керує ромським табором. Це одне з найбільших циганських поселень на Закарпатті.  Табір називається Іванівка, у ньому живуть тисяча людей.

Будинки в селищі низькі, зведені із саману (невипалена цегла. — "ГПУ"). У дворах на мотузках висить одяг. У центрі школа і церква Живого Бога. Є кілька великих будівель, у них мешкають заможні роми.

У 2-поверховому будинку Леоніда Брежинського фундамент викладений декоративним каменем. Огорожі немає. У дворі стоять чорний "хюндай" і білий мікроавтобус "мерседес". Із-за рогу будинку вискакує німецька вівчарка Цезар, гавкає.

— Раньше старостою табору була моя мама, — розповідає господар. — Потом старший брат Петро, але він не справлявся. 2002-го переобрали мене. Старосту вибирають голосуванням: збираємося в центрі села і піднімаємо руки. Тепер у нас важна проблема — земля. Молодьож жениться, а строїтися нема де. Рішаю це питання із селищним головою.

Заходить дружина 42-річна Мар"яна. Сідає на стілець, уважно слухає чоловіка.

— 2006-го мене вибрали районним депутатом, — продовжує староста. — Представляю інтереси циганів усього району. Недавно прийшли цигани із Худльова (сусіднє село. — "ГПУ") і просять помогти з водою. Селяни перекрили їм єдину колонку і кажуть: "Пийте воду з річки!". Хочеме провести їм водопровод. А ще я працюю лісником. Раз на тиждень їду в Хмельницький, везу туди циганочок. Вони затарюються шмотками, а потом перепродають вашим людям. Багато сімей за щот цього живуть.

У Брежинських троє дітей.

— Льоні 18, Тані — 17, а Савелу шість років. Старший женився в 17, а дочка вийшла заміж у 15. Маєме вже чотирьох онуків.

— У нас прийнято рано женитися. Є й такі, що в 13 виходили замуж. Ми намагаємеся їх здєрживать. Добре, що тепер молодьож стала більше культурніша, — додає дружина. — Найбагатодітніша сім"я в таборі має 12 дітей.

Мар"яна тримає в поселенні магазин.

Є такі, що в 13 виходили замуж

— Торгую хлібом, макаронами, рисом, іншими продуктами, — перераховує на пальцях. — Продаю й стіральні порошки, мило.

— Раньше в таборі було много п"яниць, — каже Брежинський. — А відколи построїли церкву, люди побожні зробилися. Ті, що прелюбодєйствували, навернулися в сім"ю, що крали — перестали цим заніматися. Типирь у таборі п"яницю не найдете. Люди живуть ліпше, чим при Союзі. Типирь є возможность заниматися бізнесом, получають виплату на дітей. Але бідних много.

За стіною чути плач дитини.

— Це наша онучка Жасмін, — говорить Мар"яна. — Ми дочці рядом дом строїмо. Савел тоже має дом, у центрі возлі школи. А старший Льоня тут останеться.

Виходимо на вулицю. Леонід показує поселення.

— Приходиться тут за міліціонера бути. Наші весною їдуть на Львівщину на заробітки, помагають там людям картошку садити. А як дитина втече, то міліція її в інтернати забирає. Звонять за мною, щоб привіз документи. Як наші десь якийсь металолом украдуть — зразу за мною. Я вже знаю, хто то може бути, беру його в машину і везу в город. Якщо він винуватий — наказують, якщо ні — я заступаю за свого. У міліції мені вірять.

Зараз ви читаєте новину «У циганському таборі живе тисяча людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути