пʼятниця, 15 березня 2019 05:30

"У 15 років стала мамою, а в 32 — бабусею"

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"Сину Олександру 37 років, — розповідає у листі хмельничанка 65-річна Галина Михайлівна. — Після армії у 21 рік оженився. Взяв жінку з дитиною. Прожили вісім років і розійшлися. Спільних дітей не мали. З того часу Саша живе сам. Я залишила йому двокімнатну квартиру. Пари собі не знайшов і не шукає. Каже, що вже раз попробував. Та й на свою зарплату не зможе забезпечувати сім'ю. Працює охоронцем у супермаркеті. Після зміни завжди трохи випиває".

Листи коментує київський біо­енергетик Мирослав Олійник. Запалює свічку, сканує долонею паспортне фото брюнета в білій сорочці.

— Від спиртного йому краще відмовитися, доки не пізно. Бо здолати алкозалежність буде важко. На зарплату, що отримує, скоро й сам ледь зводитиме кінці з кінцями. Не відмовляйте його від задуму шукати роботу за кордоном. Там не тільки знайде бажаний заробіток, але й жінку, яка змінить його життя на краще. Матиме другий шлюб і стане батьком.

"Життя у зятя і доньки не склалося, — пише вінничанка Наталія Миколаївна, 56 років. — Хоча одружені вже 14 років і виховують двох дітей. Мають власне житло, не бідують. Але зять часто чіпляється до доньки і говорить їй різні гадості. Сваряться через це. Діти знають усі лихі слова, що летять із його рота. Дружину не пускає на роботу. Каже: "Грошей вистачає, сиди вдома". Уроки з дітьми робить Світлана. Він школою не цікавиться. Починає виховувати їх, коли нап'ється. На людях — зразковий сім'янин, а вдома — тиран".

Вкладає фото доньки Світлани і зятя Антона. Подружжя сидить на березі моря. На руках тримають двох доньок-білявок у рожевих купальниках.

— Не намовляйте доньку розлучатися з чоловіком. Бо він зробить усе, аби відібрати дітей. Знайти іншу пару Світлана не зможе, якщо залишиться в одному місті з колишнім. Той ходитиме по п'ятах і розправлятиметься з кожним, хто спробує зав'язати стосунки з жінкою. Спробуйте записати на камеру поведінку зятя, як він напідпитку. Продемонструйте відео, як буде тверезий. Вибаченнями тут не зарадиш. Якщо не спинити агресію, то скоро від лайки перейде до бійки. Обом слід звернутися до психолога. Він допоможе Антону стримувати себе, а Світлані — правильно реагувати на поведінку чоловіка і спиняти у критичний момент.

"Переживаю за доньку Катерину, — розповідає у листі 51-річна Віта Олександрівна з Київської області. — У 10-му класі вона завагітніла від старшого на п'ять років хлопця. Він пішов у армію, а Катя залишилася без чоловіка і з немовлям на руках. Я допомогла їй виховати доньку. За чотири роки Катя вийшла заміж і народила ще двоє синів. Зять любив старшу доньку, як рідну. Їй дозволяли все. Вона не знала слова "ні". Мабуть, тому вже у сьомому класі почала зустрічатися з хлопцями. А в 11-му — завагітніла. Так моя Катя у 15 років стала мамою, а в 32 — бабусею. Онучка Оксана зізналася батькам про вагітність за місяць до пологів. Ніхто не помічав у неї живота, бо вона по природі мала крупну фігуру. Усі її однокласники поїхали вчитися. А Оксанка залишилася вдома. Через рік ми заставили її подати документи. Зараз навчається на п'ятому курсі. Моя правнучка у вересні піде до школи. Свою матір вона бачить рідко, тому бабу кличе "мамою". Оксана додому майже не приїжджає. Почала зустрічатися з одруженим чоловіком. Він заради неї хоче покинути дружину і четверо дітей. Боюся, що та жінка наш рід прокляне".

— Ваші переживання небезпідставні. Чоловік не покине дружину, навіть якщо Оксана від нього завагітніє. Його обіцянкам вірити не слід. Тим паче, поруч є той, хто любить онуку і готовий зробити її щасливою. Шкода, що вона бачить у ньому не потенційного нареченого, а тільки друга. Правнучка теж стане матір'ю до 18 років. Чотири покоління народжуватимуть дітей юними і поза шлюбом. Причина цьому — прокляття, яке наклала на вашу сім'ю подруга вашої матері, коли та вийшла заміж за її хлопця.

"Батьки надто сильно мене опікають, — пише 24-річна Ольга з Харківської області. — Мабуть, через це у мене нічого не складається в особистому житті. Два роки тому зустрічалася з хлопцем. Але батькам він не подобався. Тому ми часто сварилися. Коли покинула його, вони зітхнули з полегшенням. Ця надопіка давить на мене. А все через те, що 10 років тому вони втратили мою сестру. П'яний сусід наїхав на неї, коли поверталася з дискотеки. Мене тепер нікуди не відпускають".

Вкладає у конверт фото з матір'ю. Висока рудоволоса жінка в сонцезахисних окулярах обіймає кучеряву дівчину у вишиванці та з дерев'яним амулетом на грудях.

— Дарма нарікаєте на батьків. Якби не вони, ви вже давно закинули б навчання і встряли в неприємності. В інтернеті познайомитеся з хлопцем, який скоро може стати частиною вашої родини. Наступний Новий рік зустрічатимете у статусі дружини.

Зараз ви читаєте новину «"У 15 років стала мамою, а в 32 — бабусею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути