вівторок, 22 травня 2012 00:15

Туристи в Криму їдять равликів і жаб'ячі лапки

Автор: фото: Валерія РАДЗІЄВСЬКА
  Олексій Когаль із дружиною Оленою обідає у купе потяга ”Київ — Севастополь”. На травневі свята вони їздили відпочивати в Балаклаву. Там винаймали кімнату за 150 гривень на день
Олексій Когаль із дружиною Оленою обідає у купе потяга ”Київ — Севастополь”. На травневі свята вони їздили відпочивати в Балаклаву. Там винаймали кімнату за 150 гривень на день

— Целую зиму сидел в интернете, сравнивал цены и читал отзывы. Только дождался майских — решили с женой махнуть на несколько дней в Балаклаву. Ездим туда больше пяти лет. Это мое любимое место в Крыму после того, как посмотрел фильм "Дикари", — 37-річний киянин Олексій Когаль обіймає за шию дружину Олену.

Пара їде в купейному вагоні потяга "Київ — Севастополь". Олексій — з довгим кучерявим волоссям, у футболці й картатих шортах-бермудах. На кожному пальці має по масивному срібному персню. Працює менеджером одного з рок-гуртів. Його дружина Олена — чорнява, в коротких шортах і червоній футболці. Мастить чоловікові носа кремом від засмаги.

— Ми де тільки у світі не мандрували. В Туреччину не хочемо через їхні порядки. У ресторані міні-бар — скільки хочеш випий, але із собою на пляж не бери. Їхній безплатний сік — хімічна бурда.

— Чого там голову ламати? Дві скибки лимона, м'ята, і маєш спрайт, — каже Олексій. — А от Балаклава — найкраще місце на всьому Південному узбережжі. Можу порівняти з нею хіба Карибський басейн і щось на берегах Південно-Африканської республіки. Улітку їду туди з наметом. Хоча можу розжитися й на дорогі готелі та яхти. Зараз уперше в житті їду на відпочинок із чемоданом, а не з рюкзаком.

— В Балаклаву п'ять років приїздимо до одного подружжя. Пенсіонери, він — підводник. Трохи захопили собі там землі й побудували будиночок з мансардою, видом на море і яхти. Їдемо на кілька днів до них без наметів, мангалів і шашликів. Хочемо пройтися улюбленими стежками, — Олена ставить на стіл домашній салат, шашлики з індички. Дістає пиво й коньяк. Подружжя запрошує пригощатися.

— У них там на дачі — отакенні виноградні равлики, — Олексій розтягує пальці. — Десятками просто, з лимон. Підійшов, 20 штук за раз назрізав, почистив. Бульк їх в окріп, хвилину покипіли. М'ясце вийняв, обсмажив у вершковому маслі. З усіма ділами. Подаю з лимоном. У походах мене завжди просять приготувати жаб'ячі лапки. Не ропух — бородавчатих і товстозадих. А жабок — красивих, зелених, із накачаними ногами. Посмажиш їх з майонезиком — смакує, як куряче м'ясо. Правда, жабок шкода. Десяток налупиш, а їсти нічого.

Олексій наливає коньяку. Пропонує випити за перший цього року відпочинок на морі.

— Я противник таких речей, як скадовськи і євпаторії всякі. Це дитячі курорти. Більше 10 хвилин на пляжі нерухомо не витримую. Та й море там паршиве. От Морське стоїть на пагорбах. Є там чудова річка-смердючка. Всі стічні води в неї виливають. А тече вона рівно в 50 метрах від пляжу, де тітки сидять, пиріжки їдять. Мамо рідна, це жахливо. Позаторік там половина відпочивальників отруїлися невідомо чим.

А в Балаклаві все недорого. Але залежить від людини. Хтось звик бухати в кабаках, а хтось живе на 20 гривень у день. Ми витрачаємо 300 гривень на добу. Вистачає, щоб поїсти, погуляти й пива випити.

За двомісну кімнату платимо 150 гривень на день. Купатися ще зараз не плануємо. Раз у бухті Ласпі в цей же час вода була 9 градусів. Не дуже тепло.

У червні ціни виростуть удвічі

— Зараз у Крим їхати вигідно, — каже Олена Самчук, менеджер однієї зі столичних турфірм. — Море вже прогрілося до 20 градусів. Купатися можна, і загоряти теж. Готелі поки дуже дешеві. В Ялті двомісний номер можна за 200 гривень зняти спокійно. А з 1 червня ціни виростуть у півтора-два рази. Менше ніж за 300 не потикайся. У липні-серпні, в розгар сезону, сараї з двома-трьома розкладачками здають за 500-600. Із собою завжди радимо брати консерви. У курортних містечках продукти продають із великими націнками.

Пропонують готель за тисячу гривень — розвертайтеся і йдіть. За ці гроші в Іспанії можна зняти віллу. Торік у Крим приїхали на 20% менше туристів, ніж 2010-го. Люди їдуть за ті самі гроші на курорти в Іспанію, Італію, Чорногорію. Ці країни, щоб пережити кризу, спускають ціни. За 3 тисячі гривень у червні можна тиждень відпочивати в Барселоні. Туреччина цього року подорожчає. Там усі готелі пропонують послугу "все включено". Алкоголь і продукти подорожчали ще в березні. За готельні номери там смішні ціни пропонують. Половину вартості поїздки з'їдає переліт.

 

Зараз ви читаєте новину «Туристи в Криму їдять равликів і жаб'ячі лапки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути