четвер, 07 травня 2009 18:41

Тещу Януковича поховали в Єнакієвому

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  На Масляну 2006 року Віктор Янукович із дружиною Людмилою та онуком Віктором провідував тещу Валентину Давидову у місті Красногорівка Мар’їнського району на Донеччині
На Масляну 2006 року Віктор Янукович із дружиною Людмилою та онуком Віктором провідував тещу Валентину Давидову у місті Красногорівка Мар’їнського району на Донеччині

Валентина Давидова померла 28 квітня у місті Красногорівка Мар"їнського району Донецької області. Мала 81 рік, була інвалідом першої групи, понад 20 років пересувалася у візку. Жила в невеликому будинку, який 1978-го їй купив зять Віктор Янукович, нині лідер Партії регіонів. Біля хати мала 15 соток землі. У Красногорівку переїхала за станом здоров"я — не могла підніматися на третій поверх у єнакіївську квартиру, де тоді жила сім"я доньки Людмили.

Поховали Валентину Василівну в Єнакієвому на центральному кладовищі, яке ще називають Красногородським. Могила неподалік головної алеї.

— Все организовали быстро, время не тянули, — розповідає "ГПУ" сторож кладовища. Імені свого не називає. — Батюшка відспівав, засипали землею, виїхали — хвилин 30–40 зайняло. Труна гривень за 800. Прийшло до 200 людей, не рахуючи охорони.

— Два іноземних автобуси, гарних, із Донецька приїжджали, — додає інший працівник кладовища. — Мер Єнакієвого на своїй машині був. Ще машин десь 30 — не рахував. Були сини Януковича. Молодший Віктор — із дівчиною, худенька така, чорненька. Старший Олександр маму підтримував.

Під час похорону під"їзд до центрального входу на кладовище оточили міліціонери. Катафалк супроводжували машини державтоінспекції.

— Дійти до могили тещі Януковича легко, — проводжає до поховання Валентини Василівни жінка у хустці. — Оцю асфальтову доріжку до неї проклали за день до похорону. І пісочком довкола акуратненько посипали.

Могила Валентини Давидової заставлена вінками зі штучних квiтiв. Поряд два пишні кошики бордових троянд.

— Людмила за мамою плакала сильно. Сьогодні приносила сніданок, з нею було людей десь 15, найближчі, — розповідає сторож. — Вона і на поминальний день була — приїжджала до Сажиних (рідний дядько Людмили Янукович. — "ГПУ"). Не раз її бачив тут. Завжди підійде, поцікавиться справами. Проста жінка, без гордощів.

Віктора Януковича на центральному кладовищі гробарі востаннє бачили торік — приїжджав на могилу своєї бабусі, провідував могилу матері космонавта Берегового. Батьки Януковича поховані на Божковському цвинтарі в Єнакієвому.

— Я проїздив мимо і бачив Януковича у "Трьох піскарях" на поминках увечері 30 квітня, — каже молодий таксист.

"Три піскарі" — ресторан на виїзді з Єнакієвого до Донецька. Цегельний будинок під синiм дахом бiля ставка, який називають Єнакіївським морем. Заклад недорогий — пообідати можна на 50 грн.

— А точно то був Віктор Федорович?

— Федоровича важко не впізнати! Не було би стільки ментів на дорогах, коли б не він. "Крайслер" стояв — він у ньому і приїхав. "Мерси", джипи — Янукович, ясна річ!

Труна гривень за 800. Прийшло до 200 людей, не рахуючи охорони

Свою матір Віктор Федорович утратив, коли йому було 2 роки. Батько одружився вдруге, віддав сина на виховання бабусі. Її не стало, коли Віктору виповнилося 19. Уже прем"єрміністром він розповідав, що після одруження називав Валентину Василівну мамою. Теща була юристом за освітою, хвалила зятя. Давидову доглядала жінка на ім"я Антоніна. Янукович, коли їхав до тещі, купував два подарунки — один віддавав доглядальниці.

У Єнакієвому на просп. Шевченка живе двоюрідна сестра Людмили Янукович — Єлизавета.

— Два роки тому в поминальний день Люда приїжджала в гості до Лізи, — говорить сусідка, яку зустрічаю біля під"їзду. — Ми на лавці сиділи — вона шоколадні цукерки роздавала.

Дзвоню у двері. Жінка 50 років у старенькому халаті, впускає у передпокій квартири.

— Так, стосунки у тітки із зятем були теплі, але мене не уповноважували про це говорити, — каже Єлизавета. — Це особиста справа.

Хресна донька покійної Світлана Чубар погоджується говорити по телефону.

— Після одруження Віктор Федорович потрапив в аристократичну сім"ю, і це вплинуло на його майбутнє, — каже Світлана Павлівна. — Мене хрестили в рік. Тоді це забороняли, з хрестинами ховалися, а Валентина Василівна була ще й із вищою освітою. Її сім"я жила з нами через стінку. Люда з Віктором Федоровичем, її мама, бабуся і дідусь — три сім"ї у трьох кімнатах, але жили дружно. Ми ніколи не чули підвищеної інтонації. Януковичі прожили тут п"ять років, син Сашко у них народився тут. До Валентини Василівни щодня на обід приїжджав брат Олександр Сажин, він працював головою народного суду в Єнакієвому. У залі, пам"ятаю, стояв круглий стіл, за яким збиралися лікарi, юристи. Валентина Василівна розписувала людей у ЗАГСі, працювала на птахофабриці. А потім впала на ноги.

У Валентини Давидової залишилося двоє дітей — Людмила Янукович і молодший син Олексій від другого шлюбу.

Зараз ви читаєте новину «Тещу Януковича поховали в Єнакієвому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути